Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ιαπωνία: «Βόμβα» έτοιμη να σκάσει η κρίση χρέους

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012
Ιαπωνία: «Βόμβα» έτοιμη να σκάσει η κρίση χρέουςΕκκληση του Πρωθυπουργού να εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο χρηματοδότησης


Εντείνεται η κρίση χρέους στην Ιαπωνία με τις ομοιότητες των προβλημάτων με τις ΗΠΑ να είναι διαρκώς μεγαλύτερες.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η λειτουργία του κράτους μπορεί να επιβραδυνθεί ελλείψει χρηματοδότησης, εξαιτίας μιας πολιτικής εμπλοκής που εμποδίζει τη ψήφιση νόμου ο οποίος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα.
«Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κόσμου και θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Νόντα σε ομιλία του κατά την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο.
Ένας καθαρά τεχνικού χαρακτήρα νόμος που θα επιτρέψει στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα μπλοκάρεται στη Γερουσία, λόγω της αντίθεσης του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), που ζητεί από τον Νόντα τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη
βουλευτικών εκλογών.
Η έκδοση νέων κρατικών ομολόγων αναμένεται να καλύψει το 40% του προϋπολογισμού του Απριλίου 2012 έως Μαρτίου 2013.
Συνέπεια της εμπλοκής αυτής, κυβερνητικές δαπάνες, κυρίως προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, έχουν ήδη μετατεθεί γι΄ αργότερα.
Ο Νόντα απηύθυνε έκκληση για ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ζητώντας να πάψει χρησιμοποιείται ο νόμος περί έκδοσης ομολόγων ως πολιτικός χάρτης.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν βιάζεται να προκηρύξει εκλογές κάνοντας λόγο για ένα ημιτελές έργο και τον κίνδυνο «πολιτικού κενού» στην ομιλία του που πιθανώς εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία του ασκεί πιέσεις να τηρήσει την υπόσχεσή του να προκηρύξει σύντομα εκλογές. Ο Νόντα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενότερα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη στήριξη της οικονομίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) του πρωθυπουργού Νόντα έχει την πλειοψηφία στο Κοινoβούλιο αλλά τη μειοψηφία στη Γερουσία, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την ψήφιση αυτού του νόμου για τον προϋπολογισμό.
Στις αρχές Αυγούστου ο Νόντα είχε υποσχεθεί στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να διαλύσει τη Βουλή στο «προσεχές μέλλον» με αντάλλαγμα τη στήριξή του στην ψήφιση ενός νόμου περί αύξησης του φόρου κατανάλωσης.
Η ακριβής σημασία για αυτό το «προσεχές μέλλον» είναι στο επίκεντρο της σημερινής παράλυσης του πολιτικού συστήματος. Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο το καλοκαίρι του 2013, αλλά η δεξιά θα ήθελε πρόωρες εκλογές το νωρίτερον, ώστε να επωφεληθεί από τη σημερινή χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι σχεδόν χωρίς μεταβολή έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 3,72 μονάδες (-0,04%) φτάνοντας τις 8.929,34  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου