Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Βορειοανατολική Ακτή

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τουλάχιστον 35 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, εκτεταμένες πλημμύρες, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άφησε στο πέρασμα του από τη Βορειοανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ο τυφώνας «Σάντι», με την πόλη της Νέας Υόρκης να πλήττεται ενδεχομένως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.
Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, η πόλη έδινε εικόνα βιβλικής καταστροφής με πρωτοφανείς ζημιές και πλημμύρες που επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν κάνει οι ειδικοί πριν από την έλευση του «Σάντι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση «μεγάλης καταστροφής», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα μπορούν να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακά κεφάλαια.
Στην πόλη, μάλιστα, σημειώθηκαν οι δέκα από τους 35 θανάτους, ενώ οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στο μετρό από τις πλημμύρες είναι οι χειρότερες στην 108χρονη ιστορία του.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, μιλώντας χθες το πρωί στους δημοσιογράφους είπε συγκεκριμένα ότι το μετρό θα παραμείνει κλειστό για τέσσερις με πέντε ημέρες, ενώ τα σχολεία στην πόλη δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε σήμερα, Τετάρτη.
Από τις πλημμύρες, εξάλλου, και την ένταση των ανέμων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα πάνω από 600.000 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε όλη την Βορειοανατολική Ακτή, ο αριθμός των καταναλωτών που είχαν «βυθιστεί» στο σκοτάδι ανέρχονταν περίπου στα 7,4 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Νέας Υόρκης, «Con Edison», θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Τα προβλήματα δημιουργούνται τόσο από δέντρα που ρίχνουν τα καλώδια στην ευρύτερη περιοχή όσο και ζημιές στις υπόγειες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης από τα νερά.
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, εξάλλου, ανέφερε ότι και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, θα χρειαστούν ημέρες για να αντιμετωπιστούν πλήρως. Στην περιοχή της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, χωρίς ρεύμα έμειναν 179.000 άνθρωποι.
Στο Ιατρικό Κέντρο «Langone» της Νέας Υόρκης, οι γεννήτριες δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ηλεκτροδότηση σε επαρκή επίπεδα και οι ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν.
Πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μπρίζι Πόιντ, στο Κουίνς, λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες, το έργο των οποίων δυσκόλευε το γεγονός ότι ξέσπασε σε ένα από τα πιο πλημμυρισμένα σημεία της πόλης. Καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, τουλάχιστον 50 κατοικίες.
Το κλίμα ανησυχίας ενέτεινε και έκρηξη σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Στο Νότιο Μανχάταν, οι πυροσβέστες διέσωσαν με φουσκωτές βάρκες τεχνικούς που είχαν εγκλωβιστεί για τρεις ώρες σε μονάδα ηλεκτροδότησης.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, αυτοσχέδιο φράγμα έσπασε στη Νέα Ιερσέη, πλημμυρίζοντας ολόκληρη την πόλη του Μονέικι. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, μέχρι και 1.000 κάτοικοι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν.
Πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν να ακυρώνονται, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές ακόμη και στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Συνολικά μέχρι χθες είχαν ακυρωθεί περίπου 12.000 πτήσεις από τα αεροδρόμια της Βορειοανατολικής Ακτής.
Οπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη Βορειοανατολική Ακτή εξαιτίας του τυφώνα «Σάντι». Οι δέκα από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας άνδρας 30 χρόνων, που σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Κουίνς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νέα Ιερσέη εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρευσης σπιτιού.
Ο τυφώνας «Σάντι» προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου «Bounty» ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
Ο «Σάντι» βρισκόταν χθες το πρωί βορειοδυτικά της Νέας Ιερσέης με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 75 μιλίων την ώρα και κινούμενος με περίπου 18 μίλια την ώρα.
Με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC), το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας θα κινούνταν προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης.
Επειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα θα κινηθεί βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (βράδυ Τετάρτης) και θα περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).
Ο «Σάντι» δεν έχει την ισχύ του τυφώνα «Κατρίνα», αλλά το πέρασμά του από την Καραϊβική είχε στοιχίσει τη ζωή σε 66 ανθρώπους, πριν αρχίσει να σφυροκοπά τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Πηγές: Εθνικός Κήρυξ, New York Times», «New York Post», «AP»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου