Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι επιπτώσεις του τυφώνα «Σάντι» στη Νέα Αγγλία

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012

Boston Globe

Θεόρατα κύματα ύψους 13 ποδιών υψώνονταν το απόγευμα της Δευτέρας στην παραλιακή οδό Winthrop Shore Drive στο Γουίνθροπ της Μασαχουσέτης, πλημμυρίζοντας σπίτια.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Δύο νεκροί, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Δρόμοι κλειστοί, δέντρα ξεριζωμένα και πεσμένα πάνω σε σπίτια και αυτοκίνητα. Οροφές διαμερισμάτων πετούσαν σαν χαρταετοί, δημόσιες συγκοινωνίες ακινητοποιημένες, πλοία δεμένα στο λιμάνι του Χαγιάνις στο Κέιπ-Κοτ και απομόνωση των νησιών Μάρθας Βίνιαρντ και Ναντάκετ. Αεροδρόμια κλειστά με εκατοντάδες ακυρωμένες πτήσεις, τριακόσιες εξήντα χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρισμό στη Μασαχουσέτη και 160 στο γειτονικό Νιου Χαμσάιρ. Σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά τόσο τη Δευτέρα, όσο και χτες Τρίτη. Εκατοντάδες πεσμένοι στύλοι της ηλεκτροδότησης και δεκάδες καμένοι μετασχηματιστές, είναι ένας σύντομος απολογισμός από τις επιπτώσεις του τυφώνα «Σάντι» που χτύπησε με μανία τη Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες και ενδείξεις από σύντομη έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα» δεν δείχνουν να υπάρχουν θύματα ομογενείς, πράγμα το οποίο ελπίζουμε να μην αλλάξει όσο περνούν οι ώρες.
Οι άνεμοι σε μερικά σημεία έφταναν σε ταχύτητα μέχρι τα 70 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί μεγάλο μέρος της οροφής δύο κτιρίων διαμερισμάτων στην πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης. Ενα μεγάλο μέρος της οροφής κρεμόταν και κροτάλιζε δυνατά από τον αέρα, ενώ 25 και πλέον ένοικοι πανικόβλητοι τα εγκατέλειψαν λόγω επικινδυνότητας των κτιρίων.
Οι δύο θάνατοι που αναφέραμε στην αρχή οφείλονται σε αυτοκινητικά ατυχήματα, ένα στην περιοχή του Πίμποντι δηλαδή στη βόρεια πλευρά της Μασαχουσέτης και το δεύτερο στο Ντάρτμουθ κοντά στην πληγείσα πόλη του Νιου Μπέτφορντ. Σημειώνεται ωστόσο πως οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν κατά πόσο τα θανατηφόρα δυστυχήματα οφείλονται στις καιρικές συνθήκες ή σε άλλους παράγοντες.
Οι παραθαλάσσιες πόλεις Νιου Μπέτφορντ, Φολ Ρίβερ χτυπήθηκαν τόσο πολύ από τον τυφώνα που διατάχθηκε από τις Αρχές η υποχρεωτική εκκένωση πολλών περιφερειών τους, ενώ προαιρετική ήταν η εκκένωση του Πλαμ Αϊλαντ πλησίον στο Νιούμπεριπορτ, του Σίτουετ, του Λιν. Πολλοί υπάκουσαν στις προτροπές των Αρχών για προαιρετική εκκένωση, ενώ άλλοι πάλι έχοντας συνηθίσει από καταιγίδες που χτυπούν τις παραθαλάσσιες κατοικίες τους δεν έφυγαν.
Καταλύματα έκτακτης ανάγκης είχαν ανοίξει σε πολλά σημεία της Μασαχουσέτης, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Βοστώνης, αλλά μόνο 108 άνθρωποι πήγαν να μείνουν σ’ αυτά, ενώ ειδικές ομάδες αστυνομικών περιφερόταν στην Βοστώνη ενημερώνοντας τους άστεγους πολίτες ότι ήταν επικίνδυνο να παραμείνουν στους δρόμους ή σε πρόχειρα παραπήγματα.
Ο αυτοκινητόδρομος 3 που ενώνει τη Μασαχουσέτη και το Νιου Χαμσάιρ είχε μετατραπεί σε ποταμό, ενώ ο δρόμος 93 είχε κλείσει σε πολλά σημεία. Τούτη τη φορά οι εταιρείες ηλεκτροδότησης είχαν λάβει κατάλληλα μέτρα εκ των προτέρων. Συγκεκριμένα, είχαν καλέσει για βοήθεια τεχνικούς από άλλες πολιτείες ακόμα και από το Τέξας για να μπορούν να ανταποκρίνονται στην αποκατάσταση των ζημιών καθότι πριν ένα ακριβώς χρόνο είχαν δεχθεί τη γενική κατακραυγή και εκατοντάδες μηνύσεις διότι με την πρώιμη χιονοθύελλα είχαν παραλύσει πολλές περιοχές ιδιαίτερα στο Νιου Χαμσάιρ και άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό ακόμα και τρεις εβδομάδες, ενώ είχαν βάλει ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα. Τούτη τη φορά απαντούσαν αμέσως, έπαιρναν τα στοιχεία του πελάτη, την οδό και την πόλη και μάλιστα ενημέρωναν κατά προσέγγιση για τον χρόνο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Το πρόβλημα τούτη τη φορά ήταν ο ισχυρός άνεμος ο οποίος δεν επέτρεπε τους τεχνικούς να ανεβούν με τα ειδικά οχήματα στους στύλους να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί από τον τυφώνα, πράγμα το οποίο αποδίδουν οι Αρχές στο γεγονός ότι οι πολίτες πειθάρχησαν στις εκκλήσεις της πολιτειακής ηγεσίας και της Αστυνομίας και δεν κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Το εσπέρας και το βράδυ της Δευτέρας η πόλη της Βοστώνης έδινε την εντύπωση μιας εγκαταλειμμένης πόλης.
Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει, είχε και τους θαυμαστές των κυμάτων οι οποίοι στέκονταν σε απόσταση αναπνοής σε μερικά σημεία στο Σίτουετ, στο Ντάρτμουθ, στο Ριβίερ τα θαύμαζαν και τα φωτογράφιζαν.
Χτες, Τρίτη, άρχισε η ζωή να ομαλοποιείται και πάλι, πλην όμως τα σχολεία παρέμειναν και χτες κλειστά διότι πολλοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι, αλλά και διότι υπήρχε κίνδυνος από ηλεκτροφόρα καλώδια που κείτονται στη γη και μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ,  Θεόδωρου Καλμούκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου