Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012


Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, 2012

Τα παίζει όλα για όλα ο Σαμαράς
Ο Κουβέλης θέλει καθαρή νίκη και ας διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός
Χαμένος έτσι κι αλλιώς ο Βενιζέλος 

ΣΕ τεντωμένο σχοινί κινείται η κυβέρνηση, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε αποφασιστικό βαθμό το μέλλον της χώρας.
Το αδιέξοδο που έχει προκληθεί λόγω της άρνησης του Φ. Κουβέλη να υπερψηφίσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τροφοδοτεί μια πρωτοφανή ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα και ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», που θα δρομολογήσει δραματικές εξελίξεις. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «κολασμένο» το προσεχές 48ωρο, καθώς την Τρίτη, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα κατατεθούν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο σε ένα άρθρο τα δημοσιονομικά, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κριθεί αν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ή θα οδηγηθεί σε κυβερνητική-πολιτική κρίση, ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. 
Η σύγκλιση δυσκολεύει», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις διεργασίες, χωρίς να κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Κι αυτό διότι, πέρα από τη διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η αναστάτωση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν παρέχει την παραμικρή βεβαιότητα και ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υπερψήφιση όλων των μέτρων, κινούμενος με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι. «Εγώ θα βαδίσω μπροστά και όποιος θέλει ας με ρίξει και ας οδηγήσει τη χώρα στο χάος», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι «όποιος αναλάβει αυτήν την ευθύνη θα κληθεί να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό». Τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Σαμαράς κατέβαλλε συντονισμένες προσπάθειες τόσο προς την πλευρά του κ. Κουβέλη όσο και σε επίπεδο «τρόικας» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθούν δυσάρεστα απρόοπτα στην ψηφοφορία. Ανάλογες πρωτοβουλίες ανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος πάντως εξακολουθεί να διατηρεί -περιορισμένες έστω- ελπίδες ότι έστω και την ύστατη ώρα θα βρεθεί λύση. Κατ' εντολή του, ο κ. Τσακλόγλου, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο «Euroworking», επιχείρησε να πείσει τους επικεφαλής της «τρόικας» να αποδεχθούν επιπλέον τροποποιήσεις στα εργασιακά για να διευκολυνθεί κυρίως ο κ. Κουβέλης ώστε να ψηφίσει το συνολικό πακέτο. Με τα σημερινά δεδομένα και καθώς ο τελευταίος δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση που θα τηρήσει (αν θα μετάσχει στην ψηφοφορία δηλώνοντας ενδεχομένως «παρών» ή θα απόσχει), η ψηφοφορία συνιστά ύψιστο ρίσκο και για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Αν το νομοσχέδιο, με τα μέτρα και τις εργασιακές αλλαγές, εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και την έγκριση της Βουλής, η χώρα θα ξεπεράσει έναν μεγάλο κάβο και σημαντικά κερδισμένος θα είναι ο κ. Σαμαράς. Καθώς αυτόματα θα αποφασισθεί εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και κατά πάσα πιθανότητα η επιμήκυνση του προγράμματος, κάτι που αυτόματα θα αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Αν το νομοσχέδιο δεν υπερψηφισθεί, θα προκληθεί κρίση, ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Επιπλέον, ίσως να κληθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο «ανταρσίας» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέες διαγραφές. 


Χαμένος ο Βενιζέλος

Σε πιο δυσχερή θέση φαίνεται να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος και θα βγει χαμένος είτε εγκριθούν είτε όχι τα μέτρα και οι εργασιακές αλλαγές. Οι μισοί από τους βουλευτές του αμφισβητούν τη στρατηγική που ακολουθεί όσο και τις ηγετικές ικανότητές του κι αυτό ακριβώς το κλίμα ίσως αποτυπωθεί στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δύο βουλευτές θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν και άλλοι επτά το σκέφτονται. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, πάντως, πόσοι θα είναι τελικά οι αντάρτες, αλλά κυρίως ποιοι, αν θα πρόκειται δηλαδή για κορυφαίους ή για μεσαίους βουλευτές. Δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν συνολικά 160 βουλευτές, αν δέκα τουλάχιστον εξ αυτών καταψηφίσουν, τα πάντα θα τιναχθούν στον αέρα!.. Ο κ. Κουβέλης είχε εξαρχής τονίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά και, αν παραμείνει αμετακίνητος μέχρι το τέλος, θα του αναγνωρισθεί συνέπεια και αξιοπιστία και θα προβληθεί ως μια μεγάλη νίκη. Προσωρινά, διότι αν τα μέτρα εγκριθούν με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε η Δημοκρατική Αριστερά θα δυσκολευθεί πολύ να μείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό έχοντας αρνηθεί να στηρίξει ένα κορυφαίο νομοθέτημα που συνδέεται με τη σωτηρία της χώρας. Αλλά και στην περίπτωση που το νομοσχέδιο καταψηφισθεί, ο κ. Κουβέλης και οι βουλευτές του θα επωμισθούν μέρος των ευθυνών για την πολιτική κρίση που θα προκληθεί και για το γεγονός ότι η χώρα θα βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Βουλευτές, ωστόσο, της Δημοκρατικής Αριστεράς εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την τελική έκβαση των πραγμάτων και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «έχουμε την κορύφωση ενός μπρα ντε φερ, αλλά δεν θα φτάσουμε στα άκρα». Ανέφεραν ακόμη ότι μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup, υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση, υπονοώντας ότι μπορεί η «τρόικα» να αποδεχθεί και νέες βελτιώσεις στις αρχικές απαιτήσεις της για τα εργασιακά. Αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται στο υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Στουρνάρα να υπογραμμίζει ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό για την έγκριση του νομοσχεδίου, απαιτείται η σχετική πλειοψηφία της Βουλής, ήτοι οι ψήφοι 151 βουλευτών, που σημαίνει ότι επαρκούν οι 160 που διαθέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση ότι οι «αντάρτες» δεν θα ξεπεράσουν τους εννέα. Στην περίπτωση τώρα που η Δημοκρατική Αριστερά αποφασίσει να απόσχει από την ψηφοφορία, θα αρκούν οι ψήφοι 142 βουλευτών.


Κι άλλο καρδιοχτύπι

Στο μεταξύ νέο ισχυρό πλήγμα δέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία από αντάρτικο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου περί αποκρατικοποιήσεων, που έχει πάει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Η νέα ανταρσία τουλάχιστον δέκα, για την ώρα, πράσινων βουλευτών ταρακουνάει το ΠΑΣΟΚ και φέρνει εκ νέου στο επίκεντρο της κριτικής τον Βενιζέλο, καθώς δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα και κυρίως δεν πήγε αμέσως στη Βουλή την τροπολογία που είχε συμφωνήσει ομόφωνα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών. Έγινε μάλιστα και «διάβημα», σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση του ΚΤΕ Οικονομικών, δηλαδή να μην ψηφιστούν σωρηδόν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά για καθεμιά να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση της Βουλής.
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου