Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η Ελλάδα - Στις 12 Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η Ελλάδα - Στις 12 Νοεμβρίου οι αποφάσειςΤρίτη, 30 Οκτωβρίου, 2012
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ

Μερικές μέρες ακόμη θα έχουν στην διάθεσή τους οι κυβερνητικοί εταίροι, προκειμένου να «κλείσουν» όλες τις εκκρεμμότητες σχετικά με το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα. Οπως δήλωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οριστικές αποφάσεις για την χώρα μας δεν αναμένεται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, ούτε στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 8 Νοεμβρίου, αλλά στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις του Eurogroup αφορούν πρωτίστως το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και δευτερευόντος το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου άφησε να εννοηθεί ότι τα θέματα της Ελλάδας θα συζητηθούν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης, καθώς και σε έκτακτη συνεδρίαση της ευρωομάδας, στις 8 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι «η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη». «Αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε ο κ.Γιούνκερ, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές και ζήτησε παράλληλα να σταματήσουν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου παρουσιάζει στους ομολόγους του της ευρωζώνης, απόψε, τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και υπολογίζεται στα 16 εώς 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσακλόγλου, πρώτ' από όλα θα επιχειρήσει να αποσπάσει από τους εταίρους την δέσμευσή για την άμεση καταβολή της δόσης.
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδιτικού κενού από την επιμήκυνση, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την μείωση των επιτοκίων από τα δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει η ευρωζώνη στη χώρα μας, την παράταση της λήξης τους και την μετάθεση της ημερομηνίας του 2020 για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε επαφές στο Παρίσι με εκπροσώπους των πέντε μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο δρόμος έχει ήδη χαραχθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο που έγινε στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Οι αποφάσεις του συμβουλίου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM), την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Τραπεζική Ένωση, σε συνδυασμό με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, «θα συμβάλλουν στην έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση, που ήταν μια κρίση αστάθειας και αμφιβολίας».
Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό όμως δεν φθάνει, θα πρέπει να λάβουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα και σε αυτό θα μας βοηθήσει η έκθεση της Τρόικα, καθώς και για κάθε χώρα που θα θέλει να μπει στο μηχανισμό σταθερότητας».
Στο Βερολίνο, πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με το «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατεί ο επίσημος τομέας.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ είπε ότι αυτό το δεύτερο «κούρεμα» είναι κάτι που δεν το επιτρέπει η γερμανική νομοθεσία, την ώρα που συζητείται η παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. "Η γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, στο άρθρο 39, αναφέρει ότι πιστώσεις μπορούν να δοθούν μόνο όταν θεωρηθεί απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας", δήλωσε ο Στέφαν Ζάιμπερτ.
"Ένα τέτοιο μέτρο θα μας έδενε τα χέρια και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας", είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου σε συνέντευξη τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα επιτρέψει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ανάλογη στάση τηρεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το στέλεχος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, επανέλαβε τη θέση της ευρωπαϊκής τράπεζας ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρείτο ως άμεση χρηματοδότηση μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, γεγονός που είναι αντίθετο στο καταστατικό της ΕΚΤ.
Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου