Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

The party is over...


Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012
Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση

Όλοι ενώπιον των ευθυνών τους

Με την αιφνιδιαστική δήλωσή του το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα προς όλους ότι το χρόνος των διαβουλεύσεων τελείωσε και ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψηφίση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.
Στις αιτιάσεις των δύο άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι “με την δήλωσή του ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε όταν μάλιστα ήταν σε εξέλιξη εσωκομματικές τους διαδικασίες” το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου απαντά ότι “η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε να αποσπάσουμε περισσότερα, την Τετάρτη όμως είναι η τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρούπ και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να μπορεί να επικαλεστεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας”.
Προσθέτει δε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφάσιζαν χωρίς το δεδομένο της λήξης των διαπραγματεύσεων, τότε ενδεχομένως η σύγκρουση να ήταν πολύ σφοδρότερη. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε: “δεν γίνεται η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί για πάντα, κάποια στιγμή έπρεπε να τελειώσει, την τελευταία εβδομάδα έχουμε πέσει σε τοίχο, την πίεση δεν την έχει η Τρόικα την έχουμε εμείς για να πετύχουμε την εκταμίευση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, αν δεν δεχόμασταν την συμφωνία θα μπαίναμε σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που θα ήταν σε βάρος της χώρας”.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου λέει ότι όταν θα αρχίσει η στην ΕΕ η γενική συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το ελληνικό θέμα πρέπει να έχει κλείσει. “Σεβόμαστε τις εσωτερικές ισορροπίες και τις ευαισθησίες των εταίρων μας αλλά εμείς βλέπουμε την συνολική εικόνα για την χώρα στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ευρώπη” λέει στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου.
Το Μεγάρο Μαξίμου δεν απαντά στις σκληρές δηλώσεις και διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γιατί δεν θέλει να οξύνει τα πράγματα και να δημιουργήσει ρήγμα που θα εμποδίζει την λειτουργία της κυβέρνησης.
Τα δύο κόμματα πάντως λένε ότι παρότι ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει την ίδια ημέρα με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη δεν τους ενημέρωσε για την δήλωσή του και χαρακτηρίζουν την μεθόδευση ως “άκομψη” ή “ατυχή” μέχρι και “απρεπή” ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και να επιβεβαιώσει την προηγούμενη δήλωσή του ότι “θα σώσει την χώρα με όσους τολμήσουν”. Παράλλλα ο κ. Σαμαράς θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών τους και κάνει έκληση ψηφίσουν την συμφωνία παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Αν δεν περάσει η συμφωνία η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος δήλωσε απερίφραστα ο κ. Σαμαράς.

Το πακέτο έκλεισε αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται
Το πακέτο των μέτρων έκλεισε αλλά οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την κρίσιμη ημέρα της ψηφοφορίας την επόμενη Τετάρτη προκειμένου να αλλάξει στάση η ΔΗΜΑΡ και οι διαφωνούντες βουλευτές. Στην ομιλία του στην βουλή ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει την κατάσταση και θα επιχειρηματολογήσει ότι η μόνη ελπίδα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι να ψηφίσει η βουλή την συμφωνία. Το καινούργιο στοιχείο ενδεχομένως προκύψει από την γενικότερη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ευρώπη και μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλοι ξέρουν ότι το πρόγραμμα που καλείται να ψηφίσει η βουλή από μόνο του δεν δίνει λύση. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα ακολουθήσει απόφαση των εταίρων και δανειστών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέσω της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και κυρίως περισσότερα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον τα πράγματα πάνε κατ ευχήν η κυβέρνηση θα πρέπει να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο σε συνθήκες ύφεσης αν και αισιοδοξεί ότι τα αποτελέσματα της δόσης και του ΕΣΠΑ θα είναι πολλαπλασιαστικά και θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει την συμφωνία ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και της ΝΔ. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προυπολογισμό που κατατίθεται την Τετάρτη δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το πακέτο των μέτρων θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα με οριακή πλειοψηφία και μειωμένεη νομιμοποίηση. Από τις εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη και αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος τα σενάρια για εκλογές. Αν η κατάσταση στην οικονομία δεν αλλάξει τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν οι προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου επιβεβαιωθούν και το κλίμα αλλάξει είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να αναζητήσει μία νέα νομιμοποίηση ώστε να συνεχίσει την πορεία με όσουν “τολμήσουν να σώσουν την χώρα”.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου