Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, 2012

  • Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.
  • Το πρωί της Παρασκευής φτάνουν στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι στις 11 το πρωί θα παραστούν στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
  • Επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, καταδικάζει κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ιερώνυμος προτρέπει ιδιαίτερα τους νέους να μελετήσουν την ιστορία της Χρυσής Αυγής, τα ιδεολογικά της πιστεύω και τα σύμβολά της.
  • Θέμα δράσης του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή προέκυψε έπειτα από καταγγελία του ιμάμη Σώστη περί παρεμβάσεων και απειλών ανθρώπων του προξενείου που τον κατηγορούν ως «εγκάθετο της Ελλάδας και προδότη». Για το θέμα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, και παράλληλα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
  • Σε τρεις βασικούς άξονες κινείται το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, αναμένεται η άμεση απόλυση τουλάχιστον 2.000 επίορκων και υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, των «κοπανατζήδων» και των «ακατάλληλων», οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, που έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 50.000, καθώς και η μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50%.

Κόσμος

  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στα σύνορα των περιοχών Καλάμπρια και Μπαζιλικάτα στη νότια Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Ένας 84χρονος πέθανε από καρδιακή προσβολή.
  • Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του πληρώματος του αργεντινού πολεμικού πλοίου Libertad, το οποίο έφτασε σε λιμάνι της Γκάνας πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού, όμως εκεί κόλλησε: ένα αμερικανικό hedge fund, το οποίο κυνηγά την Αργεντινή από την περίοδο της χρεοκοπίας και του κουρέματος του χρέους, απαίτησε την κατάσχεση του πλοίου έναντι του ποσού των 20 εκατ. δολαρίων. Το πλήρωμα επέστρεψε ευτυχώς στην Αργεντινή, ωστόσο, το εντυπωσιακό κατά τα άλλα σκαρί παραμένει «αιχμάλωτο» στην Γκάνα...
  • Σε κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής ως και την Δευτέρα συμφώνησε ο συριακός στρατός -λόγω της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής του Έιντ αλ Άντχα- μετά από αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, αν και ξεκαθαρίζει ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει σε πυρά των ανταρτών. Θα τηρήσει την κατάπαυση ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, άλλες ομάδες πάντως δεν συμμορφώνονται. Χαιρετίζουν την κατάπαυση ΟΗΕ και ΗΠΑ, επικρατεί όμως σκεπτικισμός (κυρίως από την Ουάσινγκτον) κατά πόσο η εκεχειρία θα τηρηθεί. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης ο στρατός βομβάρδιζε συνοικία της Δαμασκού...
  • Την θέση ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά φέρνουν και καταστροφή στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής Νόαμ Τσόμσκι. Η επιλογή της λιτότητας είναι οικονομικά αδιέξοδη, λέει, και εκτιμά ότι είναι κάτι περισσότερο από μια εμμονή για την τιθάσευση του πληθωρισμού: «είναι ένας ταξικός πόλεμος» με πολιτικές νεοφιλελεύθερης κοπής που γκρεμίζουν το κοινωνικό κράτος.
  • Την ελεύθερη πτώση στη δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της Γαλλίας επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinion Way για την εφημερίδα Le Figaro. Μόλις το ένα τρίτο μεταξύ των ερωτηθέντων εκφράζει ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που οι Γάλλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για τον Ολάντ από την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οικονομία

  • Το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 120%του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group, και στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
  • Tην επόμενη εβδομάδα, και πιθανόν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, μετατίθεται η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup για την Ελλάδα εφόσον τη Δευτέρα επέλθει συμφωνία στο Euro Working Group. Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζε μέχρι αργά την Πέμπτη και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο δύο ημερών στην Αθήνα προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων.
  • Νευρικότητα επικράτησε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, λόγω και των μέτριων αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών, με εναλλαγές προσήμων, οι δείκτες κατάφεραν όμως να τερματίσουν με θετικό πρόσημο και ισχνά κέρδη. Νωρίτερα οριακές διακυμάνσεις κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη.

Αθλητισμός

  • Ένα απρόσμενο δώρο δέχτηκε ο Παναθηναϊκός από τη Μάριμπορ που απέσπασε τον βαθμό της ισοπαλίας στο «Λιούντσκι» απέναντι στην Τότεναμ με 1-1, αποτέλεσμα που διατηρεί τους «πράσινους» σε τροχιά πρόκρισης στο Europa League. Η Λάτσιο έφτασε στους πέντε βαθμούς, η Μάριμπορ τέσσερις, η Τότεναμ στους τρεις, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δύο στον 10ο όμιλο, όπου όλα είναι ανοιχτά. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ σε όλες τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής. Ήττα της ΑΕ Λεμεσού στο ΓΣΠ από την Φενέρμπαχτσε.
  • Την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που άξιζε περισσότερο τη νίκη εξέφρασε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, μετά το ισόπαλο 1-1 με τη Λάτσιο στο ΟΑΚΑ για την 3η «στροφή» του Europa League. Ο τεχνικός των «πρασίνων» στάθηκε στο γεγονός πως σταδιακά η ομάδα του ανέβασε την απόδοσή της, ενώ αναφέρθηκε και στο αυτογκόλ του Σεϊταρίδη ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην «σκοτώσουν» τον παίκτη. «Δεν φανήκαμε πεινασμένοι...», τόνισε ο προπονητής της Λάτσιο που ήθελε το κάτι παραπάνω από τους παίκτες του.
  • Ο Παναθηναϊκός για μια ακόμη φορά ήταν άψυχος, άτολμος, ίσως και λίγο άτυχος, αλλά κατάφερε έστω και έτσι να μην ηττηθεί φτάνοντας στο 1-1 κόντρα στη Λάτσιο στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Europa League. Οι «πράσινοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ έπειτα από ένα απίστευτο αυτογκόλ του Σεϊταρίδη στο 25', αλλά ισοφάρισαν με τον Τοτσέ στο 90' και... έσωσαν την παρτίδα. Ωστόσο, η εικόνα που μένει είναι ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, διατήρησε την επιμονή του να μην ρισκάρει ακόμα και όταν η ομάδα του βρίσκεται πίσω στο σκορ από έναν αντίπαλο που δεν απέδειξε την ανωτερότητά του στο χορτάρι. Επεισόδια πριν από την έναρξη και στο ημίχρονο ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου