Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Περιμένουμε τη SANDY

Κλείνουν μετρό και σχολεία, αναμένεται μεγάλη ζημιά από τον τυφώνα

Κλειστά τα σχολεία στη Βοστώνη και γύρο πόλεις (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, πολλά Κολλέγια & Πανεπιστήμια)

Περιμένουμε διακοπή ρεύματος και πλημμύρες

Με πυρετώδεις προετοιμασίες και μεγάλη ανησυχία ανέμενε από το βράδυ της Κυριακής μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών την επίσκεψη του τυφώνα «Σάντι», που απειλούσε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τον συνόδευαν να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα υπήρχε αναστολή της εκτέλεσης των δρομολογίων του μετρό, των λεωφορείων και των τρένων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι θα καθιστούσαν επικίνδυνη τη συνέχιση των δρομολογίων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε την εκκένωση περιοχών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και διατρέχουν άμεσα τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τα πάρκα της πόλης. Σε ανάλογες κινήσεις και ανακοινώσεις προέβησαν και οι Αρχές σε πολλές πόλεις της Βορειοανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.
Ο «Σάντι» κατευθυνόταν χθες βόρεια μετά το πέρασμα που έκανε από την Καραϊβική, όπου άφησε πίσω του τουλάχιστον 60 ανθρώπους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι ο τυφώνας θα πλήξει την Ανατολική Ακτή της χώρας με ταχύτητα ενδεχομένως και 90 μιλίων την ώρα, και θα συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και ακόμα και χιόνι σε κάποιες περιοχές.
Χθες το πρωί, ο «Σάντι» θεωρούνταν τυφώνας κατηγορίας 1, με ταχύτητα ανέμων περίπου 75 μιλίων ανά ώρα και το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 260 μίλια νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Χατέρας. Ο τυφώνας κινούνταν 10 μίλια την ώρα και βρισκόταν 396 μίλια νοτίως της Νέας Υόρκης.
Ο «Σάντι» αναμενόταν να συνεχίσει να κινείται παράλληλα της νοτιοανατολικής ακτής για το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής, ενώ σήμερα το βράδυ θα πλήξει τις μεσο-ατλαντικές πολιτείες, προτού επισκεφθεί στη συνέχεια και τη Νέα Αγγλία.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο «Σάντι» στο πέρασμά του θα πλήξει συνολικά 50 με 60 εκατομμύρια κατοίκους σε περιοχή συνολικού μήκους 800 μιλίων από την Ανατολική Ακτή ώς τις Μεγάλες Λίμνες.
«Είμαι εδώ από το 1997 και ποτέ δεν χρειάστηκε να μεταφέρω το μπάρμπεκιού μου κατά τη διάρκεια κάποιας καταιγίδας», είπε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press» ο Ρας Λίνκε, από το Σιπ Μπότομ της πολιτείας της Νέας Ιερσέης. «Αυτή τη φορά όμως μάλλον πρόκειται για κάτι το διαφορετικό».
Ο ίδιος και η σύζυγός του ασφάλισαν καλά το σπίτι τους, πήραν τα ποδήλατά τους στο μικρό φορτηγάκι τους και επρόκειτο να εγκαταλείψουν την εστία τους αναζητώντας πιο σίγουρο μέρος έως ότου περάσει ο τυφώνας.
Οι Αρχές εκτιμούσαν ότι ο «Σάντι» θα προκαλούσε μεγάλες πλημμύρες, θα ξερίζωνε δέντρα και θα έκανε μεγάλες περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενδεχομένως και για ημέρες.
Οι πολιτείες από τη Βόρεια Καρολίνα έως και το Κονέκτικατ κηρύχθηκαν ήδη από το Σάββατο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο Ντελάγουερ οι Αρχές διέταξαν την υποχρεωτική εκκένωση των παράκτιων περιοχών μέχρι χθες το βράδυ στις 8.
Οπως εξάλλου προαναφέρθηκε, στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο διέταξε να γίνει αναστολή της εκτέλεσης των δρομολογίων του μετρό, των λεωφορείων και των τρένων από τις 7 μ.μ. της Κυριακής. Οι αρμόδιοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει το μετρό της πόλης με ανυπολόγιστες συνέπειες κάθε είδους.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν επίσης άλλοι αξιωματούχοι στη συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, οι Αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν χθες στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας «Σάντι». Η γαλλική αεροπορική εταιρεία «Air France» ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για σήμερα Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα παρέμενε, ωστόσο, ανοιχτό, χθες, σύμφωνα με τις Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (MTA) της Νέας Υόρκης είχε προχωρήσει στην αναστολή των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και πέρυσι πριν από την επικείμενη έλευση του τυφώνα «Αϊρίν». Τότε, μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια είχε προβλέψει σε σχετική του έκθεση, πως ο συγκεκριμένος τυφώνας θα ήταν λίγο πιο ισχυρός και θα είχε παραλύσει όλο το Μανχάταν.
Η «Amtrak» είχε αρχίσει να ακυρώνει τα δρομολόγιά της ήδη από το βράδυ του Σαββάτου σε τμήματα της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένου του δρομολογίου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης. Οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν επίσης από το Σάββατο να απομακρύνουν τα αεροσκάφη τους από τα αεροδρόμια προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ζημιές και πρόσθεταν πτήσεις σε αεροδρόμια εκτός Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον από το φόβο μαζικών ακυρώσεων πτήσεων από σήμερα Δευτέρα.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την απομάκρυνση 375.000 κατοίκων της πόλης, οι οποίοι διαμένουν σε ζώνες που μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς πλησιάζει ο τυφώνας «Σάντι». Παράλληλα, ζήτησε μεταξύ άλλων από τους πολίτες να αποφεύγουν τα πάρκα της πόλης και να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ένα σπίτι προκειμένου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τις επόμενες ημέρες, όταν και ο «Σάντι» θα πλήττει την περιοχή. Επίσης, όλα τα έργα στην πόλη ανεστάλησαν.
«Είναι ένας σοβαρός και επικίνδυνος τυφώνας. Ωστόσο πιστεύω ότι θα περάσει», σημείωσε ο κ. Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η εντολή για την απομάκρυνση αφορά τους Νεοϋορκέζους που ζουν στη Ζώνη Α, η οποία καλύπτει τις παράκτιες περιοχές. Ο δήμαρχος της πόλης έδωσε επίσης εντολή να κλείσουν για σήμερα τα δημόσια σχολεία.
Στο Λονγκ Αϊλαντ, στην πόλη Αϊσλιπ, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έλαβαν εντολή να τις εγκαταλείψουν. Ανάλογες εντολές δόθηκαν και στους κατοίκους άλλων παράκτιων περιοχών.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι, ο οποίος είχε επικριθεί έντονα επειδή συνέχισε τις διακοπές του στη Φλόριδα κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας που είχε πλήξει την πολιτεία του το 2010, διέκοψε την Παρασκευή στη Βόρεια Καρολίνα τις προεκλογικές του δραστηριότητες υπέρ του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ και επέστρεψε στη Νέα Ιερσέη.
Και ο Κρις Κρίστι ήταν μεταξύ των κυβερνητών που κήρυξαν τις πολιτείες τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το γεγονός για τη Νέα Ιερσέη πρακτικά θα σήμαινε μεταξύ άλλων, ότι τα δώδεκα καζίνο του Ατλάντικ Σίτι θα έκλειναν για μόλις 4η φορά στην 34χρονη ιστορία του νόμιμου τζόγου στην πολιτεία. Οι αρμόδιοι της πολιτείας εξάλλου ανακοίνωσαν ότι θα έστελναν μέχρι χθες το βράδυ στο Ατλάντικ Σίτι λεωφορεία για να παραλάβουν τους περίπου 30.000 κατοίκους και να τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλή μέρη, σε σχολεία και καταφύγια προς το εσωτερικό της πολιτείας.
Από την πλευρά της, η εθνοφρουρά της Βιρτζίνια κάλεσε σε υπηρεσία περίπου 500 εφέδρους προκειμένου να είναι σε επιφυλακή αν παραστεί ανάγκη να καθαριστούν οι δρόμοι της πολιτείας. Παράλληλα, πολλοί ήταν εκείνοι οι ένοικοι σπιτιών που τοποθέτησαν σάκους με άμμο μπροστά από τα σπίτια τους, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να τα προστατέψουν από τυχόν πλημμύρες.
Σημειώνεται ότι ο «Σάντι» στο πέρασμά του από την Καραϊβική τις προηγούμενες ημέρες άφησε πίσω του περίπου 60 νεκρούς, με τα περισσότερα θύματα να έχουν καταγραφεί στην Αϊτή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής, 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα και 12 είναι αγνοούμενοι. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις και πλημμύρες. Ο «Σάντι» έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι στην Κούβα. Οι υπόλοιποι θάνατοι σημειώθηκαν στην Τζαμάικα.
Πηγές: Εθνικός Κήρυξ, Wall Street Journal, New York Times, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου