Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ετσι στήθηκε το «θαύμα» στη Γιούτα

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Γιώργος Μαρκούλης, πιστεύει ότι δεν έγινε θαύμα.


Ο νεωκόρος του ναού του Προφήτη Ηλία στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα Γεώργιος (Μπομπ) Μαρκούλης, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν για να στηθεί το «θαύμα» της εκροής λαδιού από το εικόνισμα του Χριστού, για το οποίο έγραψε εκτενώς ο «Ε.Κ.» την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012. Από ένα μικρό ατύχημα όπου χύθηκε λάδι πάνω στην εικόνα στήθηκε ένα ολόκληρο «θαύμα» με παρακλήσεις, βαμβάκια, δεήσεις και κοσμοσυρροή.

Υπενθυμίζεται ότι ελέχθη πως από μία εικόνα του Χριστού στο ναό του Προφήτη Ηλία την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 έτρεχε λάδι. Οταν το πληροφορήθηκε ο Μητροπολίτης Ησαϊας από τον ιερέα Μιχαήλ Κουρεμέτη αποφάνθηκε ότι πρόκειται για θαύμα. Στις 20 Οκτωβρίου 2010 έστειλε επιστολή στην κοινότητα στην οποία ανάμεσα στα άλλα έγραφε ότι «ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας στις οποίες του ζητήσαμε να επιλύσει τη συγκεχυμένη κατάσταση στην περιοχή του Σολτ Λέικ Σιτι αναφορικά με τις δύο κοινότητες».
Ο κ. Ησαϊας είχε τονίσει στην επιστολή του πως «όταν εικόνες εκχύνουν δάκρυα, όπως έχουν κάνει πολλές εικόνες της Θεοτόκου Μαρίας, είναι σημάδι προειδοποίησης και προβλημάτων. Αλλά όταν μία εικόνα εκχύνει λάδι, τότε είναι σημάδι ίασης και ευλογιών» και συμπλήρωσε πως «όταν πληροφορήθηκα ότι η εικόνα του Αρχιερέως Χριστού έκχυνε λάδι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, κατάλαβα ότι έχει γίνει θαύμα. Δεν είναι συνηθισμένο μία εικόνα του Χριστού να εκχύνει λάδι ή κι ακόμα δάκρυα. Αληθώς πιστεύω ότι ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας να κάνει γνωστή την παρουσία του για να επιλύσει την κατάσταση των δύο κοινοτήτων».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Μητροπολίτης Ησαϊας έγραψε ότι «τώρα δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό του λαού Του. Ο Κύριός μας αναγνωρίζει τις ενορίες του ως μονογαμικές και ανεξάρτητες, η κάθε μία με τον δικό της προϊστάμενο να Τον αντιπροσωπεύει (τον Χριστό) δια του τοπικού Επισκόπου».
Τονίζεται πως ήταν την ίδια εποχή που ο Μητροπολίτης Ησαϊας επιχειρούσε απεγνωσμένα να διασπάσει την κοινότητα της Αγίας Τριάδος στα δύο, όπως πολλές φορές έγραψε ο «Ε.Κ.» και οι ενορίτες αντιστάθηκαν σθεναρώς ματαιώνοντας τα σχέδιά του.
Οπως γράψαμε την Τρίτη στις 23 Οκτωβρίου, ο κ. Ησαϊας την 1η Οκτωβρίου αναίρεσε το «θαύμα», ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 17 Οκτωβρίου το επικύρωσε και πάλι.
Ο Γιώργος Μαρκούλης, ο οποίος εργάζεται συνολικά 15 χρόνια στο ναό του Προφήτη Ηλία, είπε πως «μόλις είχα επιστρέψει από επίσκεψη στην Ελλάδα και ανέβηκα σε μία φορητή σκάλα, όπως έκανα κάθε Κυριακή, να ανάψω τα καντήλια τα οποία κρέμονται πάνω από τις στις εικόνες που είναι πάνω στον τοίχο και αναπαριστάνουν τη ζωή του Χριστού. Καθώς κρατούσα το πλαστικό μπουκάλι το οποίο ήταν γεμάτο με λάδι μέχρι πάνω και αφού γέμισα το καντήλι πάνω από την εικόνα του Χριστού και καθώς γύρισα πάνω στη σκάλα έπεσε λάδι στο χέρι μου, στη σκάλα και στο πάτωμα. Το σκούπισα το λάδι, αλλά το λάθος μου ήταν που δεν είδα την εικόνα, διότι αν είχε πέσει λάδι πάνω στην εικόνα θα την καθάριζα».
Ανέφερε επίσης πως «το απόγευμα της Κυριακής μου τηλεφώνησε ο Φιλ Φλορ, ο ταμίας της εκκλησίας και μου είπε μην αγγίξεις την εικόνα την βάλαμε στην Αγία Τράπεζα και επίσης μου τηλεφώνησε και ο π. Κουρεμέτης. Τη Δευτέρα το πρωί άνοιξα να καθαρίσω την εκκλησία. Ηλθε ο Μάικλ Ζέρβας ο οποίος πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο της Αγίας Σοφίας και ήθελε να δει την εικόνα. Του είπα ότι όταν άναβα τα καντήλια χτες χύθηκε το λάδι και νομίζω ότι χύθηκε και πάνω στην εικόνα, κι αυτός ήταν ο πρώτος στον οποίον το είπα. Στη συνέχεια, τηλεφώνησα στον π. Μιχάλη Κουρεμέτη ο οποίος ήταν στον γιατρό για εξετάσεις και του είπα πάτερ έλυσα το μυστήριο του λαδιού στην εικόνα. Οταν γέμιζα το καντήλι χύθηκε λάδι στο χέρι μου και στο πάτωμα και νομίζω και πάνω στην εικόνα. Ηλθε ο Πίτερ Φώτος και μου είπε ότι μου είπε ο π. Κουρεμέτης να έλθω να πάρω τα μέτρα για μία θήκη για την εικόνα. Σε λίγο ήλθαν άλλοι δύο ενορίτες, ο Πιτ Γιαμαλάκης και η Τζένη Παπαδάκη. Είδαμε λίγο λάδι πάνω στην εικόνα αλλά είπα ότι αυτό θα ήταν αυτό που χύθηκε όταν άναβα το καντήλι. Τους είπα ότι ήταν ατύχημα. Οταν γέμιζα τα καντήλια πρέπει να έπεσε λάδι στην εικόνα. Ημουν παρών όταν ο π. Κουρεμέτης πήρε τηλέφωνο τον κ. Φώτο ο οποίος του είπε ότι ο Τζορτζ (Μαρκούλης) μόλις μου είπε τι συνέβη. Μου τηλεφώνησε ο π. Κουρεμέτης, του είπα τι ακριβώς είχε συμβεί και μου είπε ‘μην ανοίγεις το στόμα σου και μη λες τίποτε’».
Ο κ. Μαρκούλης πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα η ζωή μου έγινε κόλαση. Ο ένας το έλεγε στον άλλον, εμένα μου είπαν να μη λέγω τίποτε και κανόνισαν να πουν ότι έγινε ‘θαύμα’ κι ότι η εικόνα έβγαλε λάδι».
Στην ερώτηση ποιοι κανόνισαν να πουν ότι έγινε θαύμα, είπε ότι «αυτά προήλθαν από τον παπά, αυτός διέδωσε ότι έγινε θαύμα».
Αποκάλυψε ότι «ο π. Κουρεμέτης και η γραμματέας του Ελιζ Μάρκοψον έγραψαν δύο σειρές δήλωση ότι δεν έριξα λάδι στην εικόνα και μου έβαλαν και την υπέγραψα» και τόνισε ότι «με πίεσαν να την υπογράψω», ενώ τόνισε «έκανα κάτι τέτοιο διότι φοβήθηκα ότι θα έχανα τη δουλειά μου, διότι ο Κουρεμέτης είχε τον έλεγχο του συμβουλίου».
Ο κ. Μαρκούλης είπε ακόμα πως «ο π. Κουρεμέτης ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι έγινε θαύμα, έκανε παράκληση, κρατούσαν την εικόνα μπροστά στην εκκλησία, έβαλε βαμβάκι στο κάτω μέρος της εικόνας, έγινε μεγάλο θέμα, στην αρχή έτρεχε ο κόσμος». Ανέφερε ακόμα, πως «οι πιο πολλοί δεν το πίστευαν, χωρίστηκαν οι άνθρωποι, αν και γνώριζαν ότι δεν βγήκε λάδι από την εικόνα ήθελαν να το ακούσουν από το στόμα μου, αλλά μου απαγόρευε ο π. Κουρεμέτης να μιλώ» και τόνισε «αυτό ‘το θαύμα’ όχι δεν θεράπευσε την κοινότητα μας, αλλά την διαίρεσε πιο πολύ».
Πιστεύει ότι «ο π. Κουρεμέτης το είδε ως ευκαιρία για να πουν στην κοινότητα ορίστε κι ο Χριστός θέλει να χωρίσουμε την κοινότητα στα δύο και χρησιμοποίησαν την εικόνα. Δεν ήλθε ο Μητροπολίτης Ησαϊας να κάνει επί τόπου έρευνα. Ο Κουρεμέτης δεν του είπε τα όσα του είχε αναφέρει για το λάδι που χύθηκε. Αν είχε έλθει θα του είχα πει τι είχε συμβεί».
Οταν τον ρωτήσαμε αν βγαίνει λάδι τη στιγμή αυτή από την εικόνα, τόνισε πως «δεν έχω δει τίποτε». Αναφορικά με το τι λέγει τώρα ο ιερεύς, είπε: «τώρα δεν μου μιλάει από τότε που ο πρόεδρος του συμβουλίου ο Δημήτρης Τσαγκάρης ήλθε και με ρώτησε γι’ αυτό το γράμμα που υπόγραψες για το λάδι στην εικόνα. Τα είπα όλα στον πρόεδρο κι ήταν και μπροστά κι ο δικηγόρος Νίκος Αγγελίδης. Τα είπα όλα και μάλιστα τους είπα και τα μαγνητοφωνήσαμε επί δυόμισι ώρες και είπα αυτά που λέγω και σε σας τώρα. Μου είπε ο κ. Τσαγκάρης όταν σε καλέσει ο π. Κουρεμέτης και αρχίσει να σου μιλά για την εικόνα να του πεις ότι δεν έχω τίποτε να σου πω, ο κ. Τσαγκάρης τα ξέρει όλα».
Στην ερώτηση είστε σίγουρος ότι αυτά που μας λέτε είναι αλήθεια και ακριβή, είπε: «βεβαίως όλα, δεν έχω λόγο να πω ψέματα, δεν είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Εχει κλονιστεί η πίστη μου με όλα αυτά, αφού δεν θέλω να ψάλλω πια. Ημουν κατηχητής δέκα χρόνια και δεν θέλω να διδάξω πλέον. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου. Εάν μια θαυματουργή εικόνα οφείλει να θεραπεύει, να φέρνει αγάπη και ειρήνη, έφερε κόλαση για μένα».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου