Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δίκη πυρκαγιών: Την ενοχή για τους πέντε από τους έξι κατηγορουμένους πρότεινε ο Εισαγγελέας

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012

Tην ενοχή των πέντε από τους έξι κατηγορούμενους της δίκης των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007, πρότεινε χθες στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας κ. Καράτσαλος

σε μια σημαντική στιγμή στην έκβαση της διαδικασίας. Ο Εισαγγελέας κατέληξε σε αυτή την πρόταση μετά από μια πολύμηνη ακροαματική διαδικασία όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και λόγω του συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος. Ελήφθησαν υπόψη όλα όσα είχαν αναφερθεί στις καταθέσεις των μαρτύρων και ο Εισαγγελέας σε μια ωριαία αγόρευση ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πρόταση για κάθε έναν από τους έξι κατηγορουμένους ξεχωριστά, απεμπλέκοντας από το κατηγορητήριο μόνο τον Β΄ Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτη Παππά.
Στη διαδικασία που συνεχίστηκε και χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου όπου χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και σπίτι, με αγωνία οι συγγενείς των θυμάτων «κρεμόντουσαν» κυριολεκτικά από τα χείλη του Εισαγγελέα της Έδρας. Και η πρότασή του γέμισε με ικανοποίηση τους ανθρώπους αυτούς που «καίγονται» ακόμα πέντε χρόνια μετά. Βέβαια μένει και η έκδοση της απόφασης, αφού πρώτα ξεκινήσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής, την ερχόμενη εβδομάδα στις 7 Νοεμβρίου.
Ο Εισαγγελέας ξεκίνησε την πρόταση του με τις ευθύνες ως προς την πρώτη καηγορουμένη την ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου, από την κουζίνα της οποίας σύμφωνα με τα όσα έχουν κατατεθεί ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Ζαχάρως. Ανέφερε πως έδειξε αμέλεια εγκαταλείποντας το χώρο που μαγείρευε και το μαγειρικό σκεύος πάνω στη φωτιά χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και με εύφλεκτα υλικά δίπλα. Αλλά και ενώ η φωτιά ξέσπασε στο σπίτι στις 14.00 και ενημερώθηκε η οικογένεια από συγγενικό πρόσωπο στις 14.15, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε στις 14.40 ενώ είχε επεκταθεί η πυρκαγιά.
Επόμενος στην σειρά που αναφέρθηκε ο Εισαγγελέας ήταν ο τότε νομάρχης και αντιπεριφερειάρχης σήμερα Χαράλαμπος Καφύρας. Τόνισε πως παρά την ενημέρωση που είχε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την προηγούμενη της φωτιάς ημέρα, και είχε στα χέρια του έγγραφο που ανέφερε το επίπεδο επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στο 4 – πολύ υψηλό, προώθησε το έγγραφο στους δήμου του νομού. Λόγω θέσης έχει την ευθύνη για την Πολιτική Προστασία του νομού και του συντονισμού των ενεργειών ως επικεφαλής του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. «Περιορίστηκε σε δευτερεύοντα ρόλο, ενώ έπρεπε να έχει βάση νομοθεσίας και θέσης να έχει την ευθύνη για τον συντονισμό σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς». Με λίγα λόγια μίλησε για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, όπως και για τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων πρότεινε την ενοχή.
Αναφερόμενος στον τότε δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο Εισαγγελέας επέρριψε ευθύνες για τη μη σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου ποτέ, για το οποίο άλλωστε δεν κρατήθηκαν ποτέ και πρακτικά. Απέρριψε δε, τον ισχυρισμό πως το όργανο συνεδρίαζε χωρίς την καταγραφή πρακτικών βάση των καταθέσεων που υπήρξαν στη διαδικασία, ενώ στάθηκε και στην διαχείριση κονδυλίου που προοριζόταν για την αντιπυρική προστασία και το οποίο κατέληξε σε έργα οδοποιίας. Ακόμα ο Εισαγγελέας ανέφερε στη σύνοψή του πως ουδέποτε ο δήμαρχος Ζαχάρως συμμετείχε ως όφειλε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ώστε να είναι ενήμερος για τις συνολικές δράσεις σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ο κ. Καράτσαλος τόνισε ότι ο κ. Χρονόπουλος δεν ενημέρωσε για την προειδοποίηση κινδύνου που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων για να λάβουν τα μέτρα τους και στάθηκε στην περίπτωση της Μακίστου μα κυρίως της Αρτέμιδας όπου τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση θα είχαν αναζητηθεί νωρίτερα ασφαλή σημεία για να καταφύγει ο κόσμος και να σωθεί από την πύρινα λαίλαπα.
Ο επόμενος που αναφέρθηκε ο Εισαγγελέας της Έδρας ήταν ο πυροφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας. Στάθηκε στο χρόνο που χάθηκε από τη στιγμή που έπρεπε να γίνει αντιληπτή από αυτόν η πυρκαγιά έως την ώρα που κλήθηκε από το Π.Κ. Κρεστένων να επιβεβαιώσει το γεγονός, για το οποίο νωρίτερα είχε ενημερώσει την Π.Υ. Πύργου ο τότε αντιδήμαρχος Σπύρος Μπηλιώνης. Βάση των καταθέσεων και των στοιχείων που υπήρξαν στην ακροαματική διαδικασία, θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί την πυρκαγιά περίπου 15 λεπτά με την την έναρξή της και η κινητοποίηση να είναι πολύ νωρίτερα από τις 14:50.
Ευθύνες επέρριψε ο Εισαγγελέας της Έδρας και στον επικεφαλής προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων Νίκο Μιχαλόπουλο. Τόνισε πως ενώ είχε στη διάθεσή του 24 μόνιμους και 54 εποχικούς πυροσβέστες και ενώ είχε λάβει το έγγραφο επικινδυνότητας μια μέρα πριν την φονική πυρκαγιά, έδωσε ρεπό σε 14 μόνιμούς πυροσβέστες στις 24 Αυγούστου. Τόνισε πως όλα τα οχήματα της υπηρεσίας έπρεπε να έχουν πλήρωμα που να περιλαμβάνει μόνιμο υπάλληλο και όχι μόνο εποχικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έστειλε στην πρώτη γραμμή του πυρός τους εποχιακούς αφήνοντας στα σπίτια τους, τους μόνιμους που ήταν περισσότερο εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις».
Για τον μοναδικό που πρότεινε να απαλλαγή από κάθε κατηγορία ο Εισαγγελέας ήταν ο τότε Β’ Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Σε αυτή την περίπτωση ανέφερε πως ο Ανώτερος αξιωματικός του Σώματος ξεκίνησε για την Ηλεία με εντολή του Αρχηγού, από την περιοχή του Ταΰγετου και συντόνισε τις διαθέσιμες δυνάμεις από το όχημα του, ένα πλήρως εξοπλισμένο για την περίσταση τζιπ, ήταν παρόντας στα μέτωπα της πυρκαγιάς και δεν μπόρεσε λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα να καλέσει και άλλες δυνάμεις για το έργο της κατάσβεσης.

Η πλευρά των συγγενών
Με σχετική ανακούφιση και ικανοποίηση άκουσαν προσεκτικά την πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας οι συγγενείς των θυμάτων στην αίθουσα του Τριμελούς. Κάτι που τόνισε και ο δικηγόρος τους Αντώνης Φούσας τονίζοντας τη δικαίωση που ένοιωσαν. «Ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη και μελετημένη η πρόταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία. Μία πρόταση που ικανοποίησε τους συγγενείς των τραγικών θυμάτων και αισθάνθηκαν για πρώτη φορά μία δικαίωση και συγκίνηση. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και μετά θα εκδοθεί η απόφαση την οποία οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν και μα αγωνία, με συγκίνηση και με πολύ ενδιαφέρον».
Η αδερφή του αδικοχαμένου εποχικού πυροσβέστη Γιάννη Δρακόπουλου, Χριστίνα, σε δήλωσή της αμέσως μετά την πρόταση του Εισαγγελεά, ευχαρίστησε όσους στάθηκαν στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων αλλά και τους δικηγόρους τους. «Θεωρούμε ότι για πρώτη φορά για εμάς υπήρξε μία δικαίωση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τους δικηγόρους μας, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα τον κ. Φούσα και το γραφείο του, τον Μανώλη Κουσουρή, το Δημήτρη Σταύρου που ανέχτηκαν τους δικούς μας φόβους και ανησυχίες καθώς πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Αισθανόμαστε για πρώτη φορά ότι δικαιωθήκαμε, περιμένουμε τις αγορεύσεις και σαφώς την απόφαση του Δικαστηρίου».

Πηγή: ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου