Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εορτάστηκε στη Βοστώνη η 28η Οκτωβρίου, 1940


 Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 2012
Στο Μαλιώτειο Εκπολιτιστικό Κέντρο δίπλα ακριβώς από το Ελληνικό Κολέγιο και την Θεολογική Σχολή, 50 Goddard Avenue, στο προάστιο Brookline, Massachusetts έγινε χθες ο εορτασμός του ιστορικού ΟΧΙ και τον αγώνα που έκανε η Ελλάδα αμυνόμενη τις δυνάμεις του Άξονα.
Η εκδήλωση έγινε από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Βοστώνης και τα απογευματινά σχολεία των κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα άνοιξε η Χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής με τους Εθνικούς Ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδος. Προσευχή έκανε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιος. Για την ιστορική Ημέρα μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεμιστοκλής Καρατζάς, ο Μητροπολίτης κ.κ. Μεθόδιος και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη . Ηλίας Φωτόπουλος.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Διδάκτωρ Νικόλαος Πρεβελάκης, λέκτορας, βοηθός διευθυντής ανάπτυξη του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ημέρας αλλά και στον Αγώνα που έκαναν οι Έλληνες στην Ήπειρο, τη Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία εναντίον της επίθεσης των Ιταλών του Μουσολίνι. Είπε για το γεγονός ότι η νίκη της Ελλάδα δημιούργησε αμφιβολίες για τη δύναμη του Άξονα σε άλλα κράτη που είχαν σκοπό να είναι φιλικά ακόμα και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις του Άξονα και ανέφερε χαρακτηριστικά την Ισπανία. Ακόμα, συνέδεσε τον αγώνα του 40 με τον αγώνα του 1821 και τον αγώνα της Ελλάδας του σήμερα.
Ακολούθησαν ποιήματα από απογευματινά Σχολεία των Ελληνικών Κοινοτήτων ως ακολούθως:
Η Φιλίτσα Σιόκα απήγγειλε “Το Έπος Του 1940” από το Σχολείο της Ελληνο-Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου του Roslindale.
Από την Ελληνο-Ορθόδοξη Κοινότητα του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου, Καθεδρικού Ναού Βοστώνης απήγγειλαν το ποίημα “Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο” οι μαθητές και μαθήτριες: Έλλη Καρκιαναδάκη, Δέσποινα Μπλιούμα, Δημήτριος Γαρτσαγούλης, Γεώργιος Βελιβασάκης και Ματθαίος Δακογιάννης.
Από την Ελληνο-Ευαγγελική Κοινότητα/Ενορία του Newton ο Βασίλης Κλαδάς απήγγειλε το “Ευλογημένη Μέρα”, η Έλλη Κλαδά το “28η Οκτωβρίου 1940” και η μικρούλα Μυρτώ Εμμανουηλίδου απήγγειλε το “ΟΧΙ”. Να σημειώσω εδώ ότι παρ' ότι η μικρούλα δεν έφτανε στο μικρόφωνο και έπρεπε να γίνει η ανάλογη διαδικασία με την απαγγελία της έκλεψε την παράσταση.
Από την Ελληνο-Ορθόδοξη Κοινότητα Των Ταξιαρχών του Watertown ο Δημήτρης Απολιάκος απήγγειλε το ποίημα “Πίνδος”.
Από την Ελληνο-Ορθόδοξη Κοινότητα Της Αγίας Αικατερίνης του Braintree η Αναστασία Ζύγουρα απήγγειλε το ποίημα η Σημαία και Ευαγγελία Βασιλειάδου το ποίημα “28η Οκτωβρίου, 1940”.
Χόρεψαν Ελληνικούς Δημοτικούς χορούς τα χορευτικά: Το Χορευτικό Συγκρότημα της Μητροπόλεως, το Χορευτικό Συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου “Παναγία Σουμελά” και το χορευτικό συγκρότημα “Υιοί και Θυγατέρες ου Μεγάλου Αλεξάνδρου”
Το πρόγραμμα έκλεισε με το “Τη Υπερμάχω”.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Σταμάτης Αστράς.
Ακολούθησε δεξίωση.

Τον εορτασμό παρακολούθησαν ή συμμετείχαν περί τα 300 άτομα μεταξύ αυτών είδαμε και τους: Βασίλη Βασιλειάδη με την σύζυγό του Μαρία, το ζεύγος Ηλία Βασιλόπουλου, την ιατρό Μαρία Κουλμαντά, τον κ. Γεώργιο Γερανιώτη, την πρεσβυτέρα Δράγα, τον π. Νικόλαο Καστανά, ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Αθανασίου του Arlington. Τον αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, το ζεύγος Δρ. Δημήτρη Φωτόπουλο, τον κ. Γεώργιο Παναγουλόπουλο από το Brockton, τον κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, υποψήφιο Γερουσιαστή στην κοινοπολιτεία Rhode Island, το ζεύγος Χρήστου Μιτκόνη από το Worcester, την Τίνα Πάππα, την Νίκη Καλαβάντη, τον κ. Βασίλη Αναστασόπουλο, τον κ. Ευάγγελο Πάππα, τον κ. Τάκη Κακριδά, τον κ. Θανάση Βουλγαρόπουλο, τον απόμαχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κ. Γεώργιο Παϊκόπουλο, τον ΕΑ αξιωματικό της Ελληνικής Αεροπορίας κ. Κώστα Ανέστη, την κ. Ειρήνη Ζαρκάδα διδασκάλισσα, την κ. Βούλα Πολυχρονοπούλου, διδασκάλισσα, την διδασκάλισσα και Πρόεδρο του Διδασκαλικού Συνδέσμου και πρώην Πρόεδρο του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης κ. Θεοδώρα Χρονοπούλου. Τον κ. Παναγιώτη Δεληγιαννίδη, υπεύθυνο του Ελληνικού Προγράμματος στην Ευαγγελική Εκκλησία. Τους πρώην Προέδρους της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων: κ.κ. Δημήτρη Παπασλή, Βασίλη Καυκά και Ελένη Βιδάλη. Από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είδαμε εκτός από τον Πρόεδρο κ. Καρατζά με την σύζυγό του Μαρία και τους: Νικόλαο Δαλαμάγκα Α' Αντιπρόεδρο, Δρ. Γεώργιο Κολτ Β' Αντιπρόεδρο, την Ταμία Γεωργία Μαυρίδου και τον βοηθό Ταμία κ. Κωνσταντίνο Ιωάννη Ράμο, το Γενικό Γραμματέα κ. Θεμιστοκλή Βούλγαρη και την βοηθό Γραμματέα κ. Έβελυν Ανάγνος Riesenberg, την κ. Ελένη Γλαροπούλου η οποία ήταν και η αποκλειστική υπεύθυνη της ημέρας, τον κ. Δημήτρη Μπίτσικα, την κ. Δέσποινα Γαβριηλίδου, και την κ. Ελευθερία Παπασλή.

Photos: Bichekas  1η Ο κύριος ομιλητής Δρ. Νικόλαος Πρεβελάκης, 2η η μικρούλα Μυρτώ Εμμανουελίδου λέει το ποίημα της.

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου