Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η Αμαλιάδα τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Με λαμπρότητα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πόλη της Αμαλιάδας τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο.  Παρά το γεγονός ότι ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ημιτελής, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες επισκευής μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, οι αρχές του τόπου και οι πιστοί έδωσαν το ‘παρών’, τιμώντας τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο και έδειξαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για την αποπεράτωση του ναού, έτσι ώστε ο πολιούχος να βρει και πάλι τη στέγη του. Από νωρίς χθες το πρωί οι καμπάνες του ναού χτυπούσαν χαρμόσυνα και οι πιστοί συνέρεαν στην εκκλησία.
Υπό το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, πλαισιωμένος από τους ιερείς της πόλης και γύρω στις 11 το πρωί η ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου εξήλθε από το ναό για την καθιερωμένη λιτανεία. Μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης έραιναν την εικόνα με ροδοπέταλα, ενώ άγημα του στρατού απέδιδε τιμές.

Λίγο πριν η ιερή εικόνα εξέλθει από το ναό, η βροχή άρχισε να πέφτει ασταμάτητα, γεγονός που δεν επέτρεψε να γίνει η λιτανεία σε όλο το μήκος της διαδρομής που είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά ήταν περιορισμένη. Έτσι, η πομπή κινήθηκε πέριξ της πλατείας Αγίου Αθανασίου, κινήθηκε στην οδό Ερμού, ακολούθως στην οδό Φιλικής Εταιρείας, πέρασε μπροστά από το Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου σταμάτησε για λίγα λεπτά, συνέχισε στην οδό Καποδιστρίου και κατέληξε και πάλι στον ιερό ναό. Οι πιστοί, με τις ομπρέλες ανά χείρας ακολούθησαν την πομπή και προσευχήθηκαν στη χάρη του Αγίου.

Στη συνείδηση των πολιτών
Φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά που έχει καθιερωθεί και επίσημα η τοπική αργία. Ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, πέρα από τις ευχές του, στάθηκε και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο καιρός μας τα χάλασε λίγο. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Εμείς τόσα χρόνια έχουμε στη συνείδησή μας τον Άγιο Αθανάσιο ως πολιούχο της πόλης μας και έτσι θα συνεχίσουμε να τον έχουμε και να τον γιορτάζουμε».

Να ενισχύσουν οι πιστοί
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Αθανασίου και όπως ανέφερε, ο Άγιος Αθανάσιος είναι Μέγας Άγιος της εκκλησίας για τους αγώνες του και τη δυνατότητα που έδειξε να κατανοήσει καθαρότερα την αλήθεια του προσώπου του Ιησού Χριστού, ως θεότητά του και να μας την αποκαλύψει και να την παρουσιάσει όπως ακριβώς είναι.
Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου που επλήγη από το σεισμό, τονίζοντας ότι οι επισκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Η Μητρόπολη ενίσχυσε από την πλευρά της με το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον πόροι και ο Μητροπολίτης κάλεσε το δήμο, τους κατοίκους και τον εμπορικό κόσμο, να βοηθήσουν από την πλευρά τους, έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επισκευαστικές εργασίες.
Στον εορτασμό έδωσαν το ‘παρών’ μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης. Γιάννης Κουτσούκος, Τάκης Αντωνακόπουλος, Τάκης Δημητρουλόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης και Κώστας Τζαβάρας, ο αντινομάρχης Ηλείας κ. Ευγένιος Μπαλκάμος, οι αντιδήμαρχοι Αμαλιάδας, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα Ρούλα Γκουβίτσα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Απόστολος Λιώσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Παναγούλιας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πέτρος Παπαδάτος, ο διοικητής της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας κ. Βασίλης Βρεττός και ο διοικητής του ΚΕΑΤ κ. Γιώργος Δριτσάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Νίκος Μπάστας, διοικητές τμημάτων και οι πολιτευτές κα Θεώνη Γεωργοπούλου και κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Πηγή:   ΠATPIΣ,  Μαρία Καραμπάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου