Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Παραμένουν στα μπλόκα oι αγρότες

Μέρα με τη μέρα εντείνεται το αδιέξοδο όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα. Οι αγρότες προχώρησαν από τη Δευτέρα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, με πολύωρους αποκλεισμούς και των παρακαμπτηρίων οδών. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα αγροτικά μπλόκα στερούν από την οικονομία ώς και 200 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική της τεταμένης κατάστασης ήταν η απόφαση των αγροτών να προβούν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ - προσκείμενη στη ΝΔ) αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διάλογο για τη γεωργία που διεξάγεται στο Ζάππειο, χαρακτηρίζοντας τη διημερίδα ως "επικοινωνιακή φιέστα".
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε ότι δε γίνεται διάλογος χωρίς τους αγρότες και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη διημερίδα.

"Επικοινωνιακή" χαρακτήρισε την αποχώρηση η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, εξαγγέλλοντας νέα ρύθμιση των χρεών των αγροτών, πιθανότατα τον Μάρτιο.   Ο διάλογος δεν είναι φιέστα" τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας. Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, διαβεβαίωσε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

Δήλωση Γ. Πεταλωτή
"Η κυβέρνηση στέκεται απέναντι σε μορφές κινητοποιήσεων που βλάπτουν τους ίδιους τους απλούς αγρότες, ξεθωριάζοντας δίκαια αιτήματά τους, βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, υποθηκεύουν την οικονομία και, τελικά, τρέφουν μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για τη χώρα μας διεθνώς", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.  Για το εάν ο διάλογος σταματάει στο Ζάππειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο διάλογος "δεν σταματάει εδώ" και τον χαρακτήρισε "διαρκή, πάγιο και ανά πάσα στιγμή καλοδεχούμενο".

Το "μέτωπο" των κινητοποιήσεων
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με τους αποκλεισμούς τελωνείων και των κομβικών οδικών σημείων.
Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Προμαχώνα και τα δρομολόγια των τρένων προς και από τη Βουλγαρία διεξάγονται κανονικά, ενώ αύριο θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν και πάλι τη σιδηροδρομική σύνδεση.
Στο μεταξύ, τρακτέρ από τη Χαλκιδική βρίσκονται σταθμευμένα στον κόμβο "Φοίνικα", έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι συνάδελφοί τους κρατούν αποκλεισμένο τον οδικό κόμβο Νέας Χαλκηδόνας. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ οι δασεργάτες ανοιγοκλείνουν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στη διασταύρωση Βρασνών.
Εξάλλου, αποκλεισμένα παραμένουν τα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ορμενίου, καθώς επίσης και η Εγνατία οδός, στα Κερδύλλια και στη Χρυσούπολη. Από τις 6 το απόγευμα έκλεισε και η συνοριακή διάβαση Δοϊράνης, ενώ αποκλεισμένη παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στον κόμβο Νίκαιας Λάρισας.  Παράλληλα, σε κατάληψη της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι αγρότες της Μεσσηνίας, μπλοκάροντας παράλληλα την είσοδο της Αγροτικής τράπεζας.
Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία ως την Τρίτη, οπότε θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου