Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

«Ξαφρίζουν» λογαριασμούς μέσω ίντερνετ… ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ 14

Το όνομα και το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας χρησιμοποιούν κάποιοι επιτήδειοι τις τελευταίες μέρες προκειμένου να «ξαφρίζουν» λογαριασμούς μέσω ίντερνετ.
Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική απάτη γίνεται με emails που στέλνει η υποτιθέμενη «Εθνική Τράπεζα» στους πελάτες της, με τα οποία τους ειδοποιεί ότι έχει «μπλοκάρει» ο λογαριασμός τους από κάποιο λάθος και στη συνέχεια τους ζητά όλα τους τα στοιχεία προκειμένου να «ξεμπλοκαριστεί».

Μπορεί βέβαια ο καθημερινός χρήστης του ίντερνετ να γνωρίζει ότι τέτοια μηνύματα είναι παραπλανητικά με στόχο την κλοπή προσωπικών δεδομένων ή τραπεζικών λογαριασμών, ωστόσο η νέα αυτή ηλεκτρονική απάτη είναι σχεδόν τέλεια… Με εξαίρεση βέβαια κάποιες λεπτομέρειες! Ωστόσο παρόλα αυτά είναι πολύ εύκολο για κάποιον να… την «πατήσει».

Το email προέρχεται σίγουρα από χώρα του εξωτερικού και αυτό φαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του μηνύματος που η μετάφραση, η οποία έχει γίνει μέσω δικτυακού μεταφραστή, «χάνει». Το δεύτερο λάθος είναι ότι το μήνυμα στάλθηκε σε πολλούς χρήστες του ίντερνετ οι οποίοι όμως δεν συνεργάζονται καν με την Εθνική Τράπεζα!


Το ηλεκτρονικό μήνυμα
Το email που λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου αναφέρει:

«Αγαπητοί πελάτες,


Τα αρχεία μας δείχνουν ότι η σύνδεση του λογαριασμού σας έχει παγώσει λόγω τους ακόλουθους λόγους:

Είσοδος με ανακριβείς πληροφορίες.
Ελλιπής ή ελλείποντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Σας προτρέπουμε να αποκατασταθεί η Εθνική Τράπεζα online λογαριασμού αμέσως προκειμένου να αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού σας.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκατασταθεί η Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό


© 2010 Εθνική Τράπεζα».

Ο χρήστης του διαδικτύου που θα «κλικάρει» με το ποντίκι του πάνω στην συγκεκριμένη φράση θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο του διαδικτύου, όπου εκεί καλείται να συμπληρώσει μια ηλεκτρονική αίτηση δίνοντας όλα τα στοιχεία του, καθώς και τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών κ.α.

Αυτό φυσικά είναι και το ζητούμενο της απάτης…

Η δεύτερη φορά

Παρά το γεγονός ότι τα παραπλανητικά μηνύματα στο ίντερνετ είναι καθημερινά, πρώτη φορά οι περισσότεροι χρήστες βλέπουν σε μια απάτη να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι είναι η δεύτερη φορά, καθώς παρόμοια μηνύματα «κυκλοφόρησαν» και πάλι πριν μερικούς μήνες, χωρίς ωστόσο αυτή την έκταση.
Το σκεπτικό των επιτήδειων δεν φαίνεται να είναι άλλο από το ότι η Εθνική Τράπεζα είναι μία από τις παλαιότερες της χώρας μας και με πολύ μεγάλο αριθμό πελατών, άρα το ποσοστό των χρηστών του ίντερνετ θα είναι και πελάτες της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας είναι πλήρως ενήμερη από την αρχή για την ηλεκτρονική απάτη την οποία προσπαθεί να πατάξει με την βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.   Ωστόσο η συμβουλή προς όλους τους χρήστες του ίντερνετ είναι η άμεση διαγραφή του συγκεκριμένου ή παρόμοιων μηνυμάτων, ενώ για την διασαφήνιση οποιασδήποτε ερώτησης ή απορίας ο κάθε ένας μπορεί να απευθύνεται στο πλησιέστερο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου