Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Ομπάμα κατά των μεγάλων τραπεζών προκαλεί απώλειες στην Wall Street

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε με ομιλία του, σήμερα, και νέους περιορισμούς στο μέγεθος και στην εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών μόνο των μεγάλων τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί προσωπικά απαράδεκτη την επιστροφή στις προ κρίσεως, «παλιές πρακτικές», που όμως οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση, αλλά και την επ' άπειρον διόγκωση του κύκλου των εργασιών τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε, με την ίδια ευκαιρία, ότι «δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ομηρία του φορολογούμενου από τις τράπεζες», υπονοώντας πρόδηλα ότι, οι τράπεζες στο κορύφωμα της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν μόνον με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Επέμεινε, ρητά ότι, καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται σε μία "πελώρια οικονομική δύναμη" - πολύ ισχυρότερη μιας εθνικής οικονομίας για παράδειγμα- διογκώνοντας συνεχώς κι επ' άπειρον τον κύκλο των εργασιών της, οπότε και «δημιουργούν έναν συστημικό κίνδυνο» για την εθνική οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιούνται.
-Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, παραδείγματος χάρη θα απαγορευθεί στις μεγάλες τράπεζες «με τα κεφάλαιά τους να αγοράζουν κτηματομεσιτικές εταιρείες», να επεκτείνονται δηλαδή ανεξέλεγκτα και στην κτηματομεσιτική αγορά και να γιγαντώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κογκρέσο γίνονται διαβουλεύσεις για να συσταθεί μία «Υπηρεσία προστασία του καταναλωτή από τις τράπεζες» και ότι οριστικοποιείται οσονούπω ο νόμος για τα "νέα εποπτικά καθήκοντα" της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, έναντι των εμπορικών τραπεζών, καθήκοντα περιοριστικά της "άναρχης" τραπεζικής λειτουργίας.
Θεσπίζεται φόρος στις τράπεζες, για να επιστραφούν τα χρήματα με τα οποία διασώθηκαν--«ως το τελευταίο νόμισμα των 10 σεντς».  -Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ομιλία Ομπάμα, στη Γουόλ Στρίτ ο δείκτης-βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας απώλεσε-μέσα σε λίγα λεπτά-το 2% της αξίας του (200 μονάδες), μέσα σ ένα κύμα αθρόων πωλήσεων τραπεζικών μετοχών...

Λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση.
Γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδας, κερδίζοντας λίγο έδαφος, ο δείκτης Ναού Τζόουνς της βιομηχανίας, από -2% ενώ μιλούσε ο πρόεδρος, περιόρισε τις απώλειές του στο -1,78%, ενώ ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq είχε απώλεια -1,05%.


Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου