Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κρασί…..απ΄ τον τόπο σου!

Η παραγωγή ερυθρού, ροζέ και λευκού οίνου και η διάθεση μούστου στους ενδιαφερόμενους μέσω του Οινοποιείου της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ηλείας -Ολυμπίας σημειώνουν κάθε σεζόν διαρκώς αυξητική πορεία. Κάθε χρόνο η ποιότητα του κρασιού που προέρχεται από αμπέλια της Ηλείας κερδίζει την εμπιστοσύνη περισσότερου κόσμου, κατατάσσοντας έτσι τις συγκεκριμένες ποικιλίες στις καλύτερες θέσεις της τοπικής αγοράς.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει μια στροφή στο λευκό κρασί, τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ μέσα από την παραγωγή και εμφιάλωση ροζέ και ερυθρού οίνου έχει κατακτήσει μεγάλη μερίδα κόσμου χάρη στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των κρασιών που παράγονται από ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νομό μας.Το Δ.Σ. της Οργάνωσης θέτοντας ως στόχο την καλύτερη διάθεση της ποσότητας που παράγεται και φυλάσσεται στις ειδικές δεξαμενές, εδώ και δύο χρόνια περίπου προώθησε έναν νέο τρόπο τυποποίησης σε ασκό.Ερυθρός και λευκός οίνος πωλείται στα υποκαταστήματα της Οργάνωσης, έχοντας καταφέρει να εντάσσεται στις καλύτερες θέσεις των προτιμήσεων. Σημειωτέον δε ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται κρασί τόσο από το Οινοποιείο όσο και από το πρατήριο οίνου και ελαίου που λειτουργεί επί της οδού Τάκη Πετροπούλου.. Με δηλώσεις του ο Δ/ντης της Οργάνωσης κ. Σπύρος Γιακουμέλος αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εμφιάλωσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ασκός γεμίζει μέσω του ειδικού μηχανήματος, το οποίο λειτουργεί σε απόλυτο κενό αέρος. Αυτό εξασφαλίζει την οποιαδήποτε προστασία του από μικρόβια και τυχόν οξειδώσεις που μπορεί να το προσβάλλουν. Επομένως δεν θα υπάρχουν προβλήματα μέσα σε αυτή τη συσκευασία για τουλάχιστον ένα διάστημα 3-4 μηνών, που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρούνται στο κρασί τα ίδια ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μετά από 4 μήνες, όπως από την ημέρα που εμφιαλώθηκε». Το «ΠΟΘΗΤΟΣ» και το «ΑΚΡΑΤΟΣ», είναι εκλεκτά κρασιά, προερχόμενα από τα αμπέλια των παραγωγών μελών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, από ποικιλίες ροδίτη και φιλέρι, τα οποία εκτός από εμφιαλωμένα διατίθενται και σε χύμα. Η πρωτοβουλία εμφιάλωσης και διάθεσης οίνου τοπικής παραγωγής ξεκίνησε την Άνοιξη του 2002 και από τα μέχρι τώρα δείγματα έχει αποδειχθεί ότι ήταν επιτυχημένη, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες. Να σημειωθεί ότι το «ΠΟΘΗΤΟΣ» είναι λευκός οίνος και προέρχεται από τις ποικιλίες φιλέρι και ροδίτης, ενώ το «ΑΚΡΑΤΟΣ» επίσης λευκός από συγκερασμό ροδίτη και τοπικών ποικιλιών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει και για την αγορά ερυθρού οίνου, που παρήχθη στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της Οργάνωσης που λειτουργεί στην περιοχή Πρασίνου, με την επωνυμία «Αμάλθεια».
Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Άννα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου