Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Κίνα: Η Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα

Σε νέες δηλώσεις διάψευσης των σεναρίων περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, για την αγορά ελληνικού χρέους από Κινέζους επενδυτές, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το Νταβός. Την ίδια ώρα και τα μηνύματα από την Κίνα έδειχναν ότι ούτε εκείνοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, εφόσον τους ζητηθεί.

Ο κ. Γιου Γιονγκντίνγκ, πρώην σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (ερευνητικό κέντρο που στηρίζει η κινεζική κυβέρνηση) δήλωσε χθες πως η Κίνα δεν πρέπει να εξαγοράσει «μεγάλο μέρος» χρέους της Ελλάδας, καθώς ενέχει μεγάλο ρίσκο, ενώ πρόσθεσε «ας αφήσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διασώσουν την Ελλάδα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο CNBC, ανέφερε πως δεν υπάρχει συμφωνία με την Κίνα για αγορά ελληνικών ομολόγων και έσπευσε να επισημάνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος (54 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στην Ευρώπη. «Θα μεταβώ στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει όμως καμιά συμφωνία και καμιά απαίτηση από τις κινεζικές αρχές», ανέφερε ο υπουργός, που χαρακτήρισε «εντελώς αστείο» το να μιλάμε για διάσωση της Ελλάδας από την Κίνα. Παράλληλα, ο υπουργός μιλώντας Wall Street Journal ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο διάσωσης με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Πάντως, από την πλευρά της Ευρώπης υπήρξαν και πάλι καθησυχαστικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι η ίδια να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως σαφές ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα στην προσπάθειά της».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμά της και ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολη δουλειά αλλά όχι διαφορετική από τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άλλες εκβιομηχανισμένες χώρες». Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «κάποιες χώρες του ευρώ δείχνουν επικίνδυνα αδύναμες» και προειδοποίησε ότι «αυτό ίσως να έχει μοιραίες επιπτώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης».

Χθες, ο αναλυτής της JP Morgan, κ. Ντέιβιντ Μακί, επισήμανε ότι η βασική πρόκληση της Ελλάδας είναι το πρόβλημα ρευστότητας και όχι η χρεοκοπία που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως τα προβλήματα ρευστότητας μπορούν να επιλυθούν με δάνεια από το ΔΝΤ, την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: Καθημερινή, Του Σωτηρη Nικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου