Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τρία σενάρια για την Ελλάδα, Morgan Stanley

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη, πριν καλυτερεύσει, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στις 25/1 για την Ελλάδα, με τίτλο «Whither Greece?» («Προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;»). Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τα ακραία σενάρια, ενώ εκτιμά πως η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι απίθανη.

Η Morgan Stanley αναφέρεται σε τρία διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, όπως τονίζει, σχετίζονται με την αυστηρότητα με την οποία θα εφαρμοστούν τα μέτρα επαναφοράς στη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο κίνδυνος για τον τρόπο εφαρμογής τους είναι σημαντικός: Αν η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων είναι πλήρης, είναι πιθανό η ελληνική οικονομία να κυλήσει στην ύφεση.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η «σκληρή αγάπη» που δείχνει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, προς το παρόν, θα αποτελέσει καταλύτη για βελτίωση των δημοσιονομικών στο μέλλον.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να μειώνεται στο πρώτο μισό του έτους, αλλά η δημοσιονομική αυστηρότητα θα επιφέρει μια νέα αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα στα μέσα του έτους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ με βάση το σενάριο αυτό θα διαμορφωθεί σε -1,2% το 2009, σε 2% το 2010 και σε +0,5% το 2011.
Οι επενδύσεις πέφτουν απότομα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και η ανάπτυξη της κατανάλωσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα μπαίνει εκ νέου σε αρνητικό έδαφος. Το επίπεδο της ανεργίας εξακολουθεί να αυξάνεται και φτάνει στο 12% στις αρχές του 2011. Η πτώση στην οικονομία βοηθά να μένει ο πληθωρισμός υπό έλεγχο. Στο σενάριο αυτό η ανάκαμψη του επόμενου έτους αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη και το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου υποχωρεί στις 190 μονάδες βάσης στα τέλη του 2011.
Κατά το αισιόδοξο σενάριο, η οικονομία συρρικνώνεται όσο και πέρυσι, αλλά επιταχύνει πιο έντονα το 2011 (στο σενάριο αυτό, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ποσοστό 1,5% το 2011). Όπως αναφέρει ο οίκος, η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση αυτή θα προέλθει από την ατελή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται με πιο αργό ρυθμό.
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει επίσης 20% πιθανότητα, το ΑΕΠ συρρικνώνεται για τρεις χρονιές στη σειρά, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει και κοινωνικές αναταραχές. Το άσχημο σενάριο για την ανάπτυξη προέρχεται από το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας να είναι άτεγκτη και η οικονομία να μην αντέξει το σοκ υποχωρώντας 3,5% το 2010.

Στην ίδια έκθεση, ο οίκος αναφέρεται ακόμη και σε τέσσερις κινδύνους:
* Οι οικονομικές προοπτικές που στηρίζουν τα δημοσιονομικά νούμερα είναι σχετικά αισιόδοξες, αφού παρά τη χρηματοοικονομική μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μόνο οριακά κατά 0,3%.

* Η πρόκληση της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων είναι σημαντική, πολύ περισσότερο που και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί την ανάγκη να βελτιωθεί σημαντικά ο μηχανισμός χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

* Η ποιότητα των μέτρων έχει τόση σημασία όση και η ποσότητα για δύο λόγους: Πρώτον, το ένα τρίτο των μέτρων για τα έσοδα έχει αδύναμο ή καθόλου δομικό περιεχόμενο και δεύτερον, η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εκτίμηση για τη δυνατότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με τα μέτρα περικοπής κόστους.

* Η επίδραση των διαφόρων μέτρων για τα επόμενα χρόνια δεν έχει πλήρως υπολογιστεί.

Πηγή: ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου