Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Δοκιμάζουν τις αντοχές - Η Ελλάδα της Απεργίας

Στο πολυαναμενόμενο ραντεβού των «ανταρτών» αγροτών από τα 13 μπλόκα που δεν στεγάζονται στην ομπρέλα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, στην Αθήνα, είναι τώρα στραμμένο το ενδιαφέρον όχι μόνο των αγροτών αλλά όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζουν τις αντοχές τους, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης απέκλεισαν τα διόδια των Μαλγάρων
Ενα ακόμη ραντεβού με την υπουργό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αυτό που έχουν σήμερα στη 1 μ.μ. οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και από το οποίο θα κριθεί, όπως λέει ο πρόεδρος του φορέα, Δημήτρης Καμπούρης, το αν θα βγουν και οι κτηνοτρόφοι στους δρόμους και θα ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών.
Οι κτηνοτρόφοι θέτουν ως πρωταρχικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, είτε μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης είτε μέσω αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ζητούν επιπλέον την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ και την άμεση εφαρμογή ισοζυγίου και στο κρέας.

Στον Προμαχώνα: Στο μεταξύ, το θεωρούμενο ισχυρό μπλόκο της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ξαναβρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας. Κι αυτό γιατί, μετά τον πρωθυπουργό της γείτονος, τον Μπόικο Μπορίσοφ, που προ ημερών επισκέφθηκε τα σύνορα και συναντήθηκε με Ελληνες αγρότες, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη είχαμε νέα βουλγαρική παρέμβαση στην υπόθεση των κινητοποιήσεων, αυτή τη φορά από τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων της γείτονος, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον νομάρχη Σερρών, Στέφανο Φωτιάδη. Και αυτή η συνάντηση έγινε στα Κούλατα, όπως ονομάζεται ο αντίστοιχος του Προμαχώνα μεθοριακός σταθμός επί βουλγαρικού εδάφους.

Ο Βούλγαρος υπουργός ζήτησε μεσολάβηση του νομάρχη Σερρών ώστε να ανοίξουν τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας και να περάσουν τα φορτηγά που είχαν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές, κυρίως από την πλευρά της Βουλγαρίας. Η παρέμβαση έπιασε τόπο καθώς οι αγρότες άνοιξαν τελικά τα σύνορα και λόγω του πολικού ψύχους, όπως είπαν, που επικρατούσε στην περιοχή.

Στη συνάντηση μετείχε μεταξύ άλλων και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ενώ το ραντεβού με τον νομάρχη Σερρών το έκλεισε ο περιφερειάρχης Μπλαγκόεβραντ, Βαλερί Σμίλενοφ.

Ο Προμαχώνας έμεινε ανοιχτός μέχρι χθες τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια οι αγρότες διέκοψαν πάλι τη διέλευση των φορτηγών, ενώ κράτησαν ελεύθερη τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας. Σήμερα στο μπλόκο του Προμαχώνα αναμένεται να μεταβούν αντιπροσωπείες αγροτών από τη Ν. Χαλκηδόνα και άλλα μπλόκα της Β. Ελλάδας προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να επεξεργαστούν κοινές θέσεις πριν από το ραντεβού με την κ. Μπατζελή. Για τον ίδιο σκοπό αύριο αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του Προμαχώνα στο μπλόκο της Νίκαιας και συζήτηση με τον Βαγγέλη Μπούτα.

Η Εγνατία: Εκτός του Προμαχώνα, κλειστή παρέμεινε η Εγνατία οδός, στη Χρυσούπολη Καβάλας, καθώς επίσης και ο δρόμος Σερρών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Στρυμονικού. Στο μεταξύ οι αγρότες ανοιγόκλειναν τον δρόμο και στα τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων στο Κιλκίς, καθώς και σε αυτό της Εξοχής στη Δράμα. Παρόμοιο σκηνικό και στον κόμβο Βογατσικού στην Καστοριά, όπως και στον δρόμο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης και Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (11 χλμ. πριν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα) και στο 40ό χιλιόμετρο Φλώρινας - Κοζάνης, στο ύψος του Φιλώτα. Στα Γρεβενά 40 τρακτέρ παρέμειναν στον κόμβο της Εγνατίας.

Στη Θεσσαλονίκη: Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες παρέμειναν στα τρία μπλόκα περιφερειακά της πόλης, προχωρώντας μόνο σε ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας (στα διόδια Μαλγάρων 12 μ. - 1 μ.μ., στη Ν. Χαλκηδόνα - παλαιά Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Βέροιας 12.20 μ.μ. - 1 μ.μ. και στα Πράσινα Φανάρια 12.40 μ.μ. - 2 μ.μ.). Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία αγροτών από τα δύο μπλόκα της Χαλκιδικής (Ν. Τρίγλιας και Γαλάτιστας) μετέβη με έξι τρακτέρ και συνοδεία περιπολικών στο πρώην ΥΜΑΘ, όπου και επέδωσε ψήφισμα και στη συνέχεια αποχώρησε δίχως να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Λίγο αργότερα αποχώρησαν από τον κόμβο της Θέρμης και τα υπόλοιπα τρακτέρ και επέστρεψαν στη βάση τους, στα μπλόκα της Χαλκιδικής.

Οι Νέοι Αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισαν το 0,5% της ενιαίας ενίσχυσης που θα λάβουν στο πλαίσιο των σχετικών δηλώσεων για το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) να το διαθέσει ο καθένας τους για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αϊτής.

Στη Λάρισα: Σκληρότερα μπλόκα και ενίσχυση και με κτηνοτρόφους είναι τα χαρακτηριστικά της χθεσινής μέρας στην περιοχή της Λάρισας. Παράλληλα, οι «κόκκινοι» αγροτοσυνδικαλιστές της Νίκαιας προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση μιας «πανελλαδικής» σύσκεψης στη βάση των 7 αιτημάτων προς το τέλος της εβδομάδας και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με άλλα μπλόκα της χώρας. Δεν έχουν όμως ορίσει ακόμη ούτε τον ακριβή χρόνο ούτε τον τόπο.

Οι «γαλάζιοι» αγρότες από την άλλη σε Πλατύκαμπο και Μελούνα Τυρνάβου συνέχισαν χθες τον 4ωρο αποκλεισμό τους. Μάλιστα, στον Πλατύκαμπο έκλεισαν ακόμη έναν παρακαμπτήριο με αποτέλεσμα οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου να προσθέτουν 15 επιπλέον χιλιόμετρα πριν βγουν στον παραλιακό δρόμο που παρακάμπτει τα Τέμπη.

Στη Μελούνα (Τύρναβος) χθες προστέθηκαν και κτηνοτρόφοι. Συνοδεία αμνών και ρίχνοντας γάλα, διαμαρτυρήθηκαν κι αυτοί για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, ενώ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες. Οι συνδικαλιστές των δύο αυτών μπλόκων, οι οποίοι επίσης ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τη δική τους «πανελλαδική» συνάντηση, αναμένουν να οριστικοποιηθεί το ραντεβού τους με την κ. Μπατζελή.

Πάτρα: Τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας απέκλεισαν για λίγες ώρες χθες αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ οι αγρότες του Αιγίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη και στη συνέχεια πορεία ώς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα.

Τρίπολη: Συγκέντρωση στο κτίριο της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη έκαναν ομάδες αγροτών από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία. Επέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη και αποχώρησαν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΜΠ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ, ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ, Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου