Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

"Η κατάσταση χειροτερεύει"

"Είναι ευθύνη των πολιτικών το γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική και αποδοτική" τόνισε ο Γιάννης Αλαφούζος

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑϊ, μίλησε στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή τους σταθμού μας, την Κυριακή, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

"Το πολιτικό κατεστημένο είναι αυτό που έφερε την Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
Η ευθύνη των πολιτικών είναι συντριπτική.
Εδώ και δεκαετίες κανείς πολιτικός δεν είπε την αλήθεια. Μας κορόιδευαν συστηματικά.
Η σημερινή κυβέρνηση καταβάλει κάποιες προσπάθειες να φτιάξει την κατάσταση, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν.
Στην αρχή ελπίζαμε πως γνωρίζουν και θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, η οποία όμως μέρα με την ημέρα χειροτερεύει.
Οι επιχειρήσεις βλέπουν τις δυσκολίες να έρχονται. Πολύς κόσμος φοβάται.
Πάντως, αυτοί που θα πληρώσουν στο τέλος και δικαίως, θα είναι οι πολιτικοί, αν τελικά αποτύχουν και αν υποχρεωθούμε να συμβιβάσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας πηγαίνοντας σε κάποιο ξένο φορέα - είτε αυτό λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση - για να ζητήσουμε βοήθεια ως επαίτες.
Δε γνωρίζω τι έρχεται μετά, γιατί δε βλέπω τίποτε στον ορίζοντα που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πάντως, δε νομίζω ότι κινδυνεύουμε να πτωχεύσουμε.

Χρεοκοπία σημαίνει παύση πληρωμών, είναι μία κατάσταση στην οποία μέσα από ειδικές διαδικασίες χαρίζεται μέρος του χρέους μίας χώρας, μίας εταιρίας ή ενός ατόμου, διότι δεν μπορεί πλέον να πληρώσει. Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας πολύ σοβαρές.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη, υγιή οικονομία. Εμείς οι έλληνες δουλεύουμε πολύ σκληρά, είμαστε δημιουργικοί, αλλά θα χρειαστεί να μας επιβληθεί κάποια λύση, εφόσον δεν μπορούμε να τη βρούμε μόνοι μας. Ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα πολιτικού συστήματος.
Παραδείγματος χάρη, η κυβέρνηση έπρεπε να είχε βάλει τον περασμένο Νοέμβριο φόρο στα καύσιμα. Γιατί δεν τον έκαναν; Θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει και τη δικαιολογία ότι πρόκειται για "πράσινο" φόρο. Ωστόσο, η ευθύνη των πολιτικών δεν είναι μόνο οικονομική.

Τόσο η τελευταία κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα από το 1981 και μετά οπότε άρχισαν να δαπανούν αλόγιστα χρήματα, δημιούργησαν, με τα λάθη τους, μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.  Αυτή η ψευδαίσθηση, ότι μπορούμε να έχουμε δουλειές χωρίς να δουλεύουμε ή να αποδίδουμε στο δημόσιο και αλλού, δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Ενδεχομένως, αν δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός – γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για έναν τέτοιο μηχανισμό - που να μπορεί να μας επιβάλει μία λύση, μία σωστή συνταγή για την οικονομία μας, θα έχει και θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.
Είναι ευθύνη των πολιτικών το γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική και αποδοτική".

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου