Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Αυξημένος κίνδυνος από τους μετασεισμούς

Αυτοσχέδια νοσοκομεία με φτωχό εξοπλισμό για τους τραυματίες
Αυξηνένος είναι ο κίνδυνος από τους επαναλαμβανόμενους μετασεισμούς στην Αϊτή για τις τριάντα προσεχείς ημέρες προειδοποιεί το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, που εκτιμά ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες για έναν ή πολλούς μετασεισμούς 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη διάρκεια των τριάντα αυτών ημερών.
Ο ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε το Πορτ-Ο-Πρενς στις 12 Ιανουαρίου και προκάλεσε το θάνατο σχεδόν εκατό χιλιάδων πολιτών, είχε ισχύ κοντά στους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Κάθε μετασεισμός ισχυρότερος των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενδέχεται να προσκαλέσει επιπλέον μεγάλες ζημιές, αναφέρεται στο δελτίο του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην ιστοσελίδα του.
Το Ινστιτούτο δίνει μόνο 3% πιθανότητες να γίνει μετασεισμός 7 βαθμών κατά τις προσεχείς ημέρες, αλλά εκτιμά κατά 90% ότι θα σημειωθούν επαναλαμβανόμενοι μετασεισμοί 5 και άνω βαθμών κατά τις τέσσερις προσεχείς εβδομάδες. Βέβαια η ισχύς των μετασεισμών όσο περνά ο καιρός και θα εξασθενεί σημαντικά.
Στην Αϊτή -που βρίσκεται σε ζώνη ενεργά σεισμική μεταξύ των τεκτονικών πλακών της νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής- μέχρι στιγμής από τις 12 Ιανουαρίου και έως τώρα έχουν σημειωθεί 50 μετασεισμοί με ισχυρότερο αυτόν της Τετάρτης που έφτασε τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στο μεταξύ, η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet την Παρασκευή κατήγγειλε τον ανταγωνισμό που επικρατεί ανάμεσα στους οργανισμούς και στις κυβερνήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται για την βοήθεια της Αϊτής.
"Οι διεθνείς οργανισμοί, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κινητοποιηθεί δικαίως αλλά ανταγωνίζονται για την καλύτερη θέση, υποστηρίζοντας ότι η καθεμία είναι η καλύτερη για να παράσχει βοήθεια" αναφέρει άρθρο της επιθεώρησης.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η απεσταλμένη του σταθμού στην Αϊτή Ελένη Βαρβιτσιώτη δήλωσε ότι στη χώρα επικρατεί απόλυτο χάος, με την κατάσταση να είναι δραματική για τους κατοίκους που έχουν επιβιώσει του καταστροφικού σεισμού αφού δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου