Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Απάντηση στο Τσάβες έστειλε η Αϊτή

Τι στιγμή που οι νεκροί θάβονται κατά χιλιάδες σε ομαδικούς τάφους ή καίγονται στους δρόμους για να αποφευχθεί επιδημία ο Τσάβες θέλησε να θέση την ερώτηση "τι κάνουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή". Αλλά ποιό άλλο κράτος έχει τη δύναμη να βοηθήσει την σεισμοπαθή φτωχή χώρα των 10 εκατομμυρίων. Δεν είναι στιγμές για πολιτική προπαγάνδα είναι στιγμές που πρέπει να ζήσουν οι μισοζώντανοι και να γλυτώσουν οι βαριά τραυματίες. Η ανθρωπιστική βοήθεια από όπου και αν έρχεται είναι ευπρόσδεκτη. Δηλαδή θα μπορούσε ο Τσάβες να προσφέρει όσα προσέφερε η Αμερικάνικη Κυβέρνηση και ο λαός της Αμερικής για να επουλώσουν τις πληγές;


Όταν ο πόνος είναι δυσβάστακτος και οι πληγές ενός λαού ανοιχτές το καλλίτερο που θα μπορεί να κάνει ο κάθε δικτάτορας και δημαγωγός είναι να το βουλώσει. Όταν κινητοποιείται η ανθρωπότητα για να προσφέρει ότι μπορεί και η παγκόσμια δύναμη κίνησε "γη & ουρανό" για να βοηθήσει το βασανισμένο λαό της Αϊτής δεν είναι ώρες για καμία άλλη κουβέντα.


Η ηγεσία της Αϊτής διαβεβαίωσε ότι η χώρα δε βρίσκεται "υπό κηδεμονία" και ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έγινε ύστερα από δικό της αίτημα.


"Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μας βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

Σύμφωνα με τον αϊτινό πρωθυπουργό, η βοήθεια από διαφορετικούς στρατούς σ' έναν ελεγχόμενο βαθμό και στο πλαίσιο ενός διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη στην Αϊτή.  Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ.
Οι ΗΠΑ προβλέπεται να αποστείλουν επιπλέον 4.000 στρατιώτες αυξάνοντας σε 15.000 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή.
Η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης έχει επικριθεί έντονα από τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, αλλά και τη Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 80.000, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι άστεγοι υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια, ενώ 250.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.
Παράλληλα, 2 εκατ. παιδιά στη χώρα αντιμετωπίζουν άμεσα την απειλή του θανάτου, εκ των οποίων 400.000 έχουν μείνει χωρίς γονείς, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χώρα «απέραντο νεκροταφείο» και ανέφερε ότι μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, συμμορίες λεηλατούν ότι έχει απομείνει.
Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, η παρουσία των οργανώσεων αρωγής γίνεται όλο και πιο αισθητή στα προάστια του Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πλέον υπάρχει πόσιμο νερό σε αρκετά σημεία.
Ο αμερικανικός στρατός, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει παραδώσει 400.000 μπουκάλια νερό και 300.000 μερίδες φαγητό. Στα νοσοκομεία, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα για αναισθησία και άνθρωποι χειρουργούνται μόνο με παυσίπονα.

Το ΔΝΤ εξετάζει το δανεισμό της Αϊτής

Η υψηλότερη αρχή για τις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δηλαδή το Διοικητικό του συμβούλιο, την 27η Ιανουαρίου θα εξετάσει το θέμα ενός έκτακτου δανείου προς την Αϊτή, μετά το φονικό και πολύ καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ της 12ης Ιανουαρίου. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ΔΝΤ, ανέφεραν ότι γίνεται λόγος για ένα δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το 2006, η Αϊτή έχει δανειοδοτηθεί με 170 εκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ και το έκτακτο δάνειο, μετά από το σφοδρό σεισμό, θα είναι τρόπον τινά μία "προέκταση" του εγκεκριμένου γι' αυτήν δανείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αϊτή είναι τόσο φτωχή χώρα, ώστε ανήκει σ εκείνες που δεν καταβάλλουν καν τοκοχρεολύσια στο ΔΝΤ, έως και το 2011

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου