Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Στα «χαρακώματα» Σαμαράς - Ντόρα

Ανοιχτή διαφωνία από το βήμα της Κ.Ε. της Ν.Δ. για την πολιτική ατζέντα του κόμματος
Σε τροχιά ρήξης έχουν μπει ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την ανοικτή διαφωνία τους, που καταγράφηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., για βασικά ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας.
Η μετωπική σύγκρουση από το βήμα του κομματικού οργάνου που φοβούνταν αρκετοί στη Ν.Δ. αποφεύχθηκε, αλλά τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και η πρώην υπουργός χάραξαν τις δικές τους γραμμές, αρχίζοντας ουσιαστικά μια «μάχη χαρακωμάτων» τουλάχιστον έως το τακτικό Συνέδριο που προσδιορίστηκε για τις 25-27 Ιουνίου.   Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση από τις αντιπαραθέσεις και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να κινηθεί σε αυστηρούς τόνους, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθεί επιστροφή στην εσωστρέφεια». Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη αντιτάχθηκε με ηχηρό τρόπο στη «γραμμή» της κομματικής ηγεσίας για το νέο εκλογικό σύστημα και τόνισε με έμφαση ότι θα επιμείνει στις θέσεις της και θα τις εκφράζει δημόσια. «Δεν εκλέχθηκα για να τηρώ εύθραυστες ισορροπίες. Δεν χρωστάω τίποτε σε κανέναν. Το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των νεοδημοκρατών που ήλθαν και ψήφισαν... Σε αυτούς υποσχέθηκα αλλαγή πορείας. Την εσωστρέφεια που πολλές φορές έπνιξε τη Ν.Δ. στο παρελθόν δεν πρόκειται να την ανεχθώ. Η νέα Ν.Δ. θα γίνει ο πόλος μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, όχι ένας εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων...» ήταν το «τελεσίγραφο» του νέου προέδρου προς το εσωκομματικό ακροατήριο.
«Θα επιμείνω στις θέσεις που έχω υποβάλει για την ανασυγκρότηση του κόμματος γιατί θεωρώ ότι συμβάλλουν στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου, ανοιχτού, κεντροδεξιού κόμματος. Είμαστε εδώ για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό του δυναμικό, να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους... Όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες, όχι ακραίους λαϊκιστές, όχι αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας...» ήταν η απάντηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμπεριείχε, ουσιαστικά, αιχμές για τον νέο ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. και τα στελέχη που συγκροτούν την «ομάδα κρούσης» του νέου προέδρου, αλλά και τη νέα κατεύθυνση προς την οποία φαίνεται ότι κινείται το κόμμα. Με την ίδια έμφαση, μάλιστα, από την αρχή της ομιλίας της είχε προτρέψει να μείνει το κόμμα «μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες». Το «γερμανικό μοντέλο»

Οι διαφωνίες της νέας κομματικής ηγεσίας και της κ. Μπακογιάννη έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες στο θέμα του εκλογικού συστήματος, καθώς η πρώην υπουργός αμφισβήτησε ανοικτά τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του στο λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο», απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για συνδυασμό μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών και λίστας υποψηφίων βουλευτών. Επέμεινε ότι η λίστα ενισχύσει τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η γενίκευση των μονοεδρικών «θα οδηγήσει τα δύο μεγάλα κόμματα να διαγκωνίζονται παντού να κερδίσουν τους οριακούς ψηφοφόρους...». Τόνισε δε ότι η Ν.Δ. συναινεί μόνο με την πρόβλεψη για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την πάγια θέση της υπέρ ενός συστήματος που προσομοιάζει «γερμανικό μοντέλο» και αντέκρουσε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος σε δύο σημεία: «Έχω υπάρξει βουλευτής μονοεδρικής (στην Ευρυτανία) και δεν συμμερίζομαι τους φόβους που αναφέρθηκαν...» ήταν το πρώτο καρφί, για ακολουθήσει και δεύτερο για την αποδοχή μόνο της πρότασης για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, καθώς έκανε λόγο για «αυτονόητα μερεμέτια» που «δεν συνιστούν τομή». Και τόνισε ότι η πρόταση της Ν.Δ. δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αυτό.

ΤΟ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ
Ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να κινηθεί σε αυστηρούς τόνους, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθεί επιστροφή στην εσωστρέφεια»

Βολές για τα σενάρια συγκυβέρνησης
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε στα μέλη της Κ.Ε. και η αναφορά του κ. Σαμαρά στα σενάρια συγκυβέρνησης, τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι εξυφαίνονται στο παρασκήνιο. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση εκεί που το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Αλλά δεν κυβερνάμε μαζί της...
Δεν συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ. Και δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε...», τόνισε και συμπλήρωσε ότι εκφράζει «με κάθε σαφήνεια» την αντίθεσή του «σε διάφορες προτάσεις εξω-θεσμικών λύσεων, που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
Συνεργάτες του παραδέχονταν ότι ήταν μια έμμεση βολή για την πρόσφατη παρέμβαση του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκη, αλλά και τη συζήτηση που άρχισε περί κυβερνητικών συνεργασιών μετά το δείπνο του Λ. Κύρκου. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα σενάρια περί συγκυβέρνησης θα ενταθούν και γι΄ αυτό, όπως έλεγαν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να πάρει θέση προκαταβολικά.
Με βάση όσα διεμείφθησαν στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ε., στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν να αρχίσει ένας «κλεφτοπόλεμος» έως το Συνέδριο του Ιουνίου. Από το κομματικό επιτελείο, πάντως, σημείωναν χθες ότι όλα τα θέματα μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών (που ανοίγουν στις 21 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Δημ. Αβραμόπουλου) και προειδοποιούσαν ότι «άλλου είδους διαφοροποιήσεις» που θα έχουν ως στόχο να πλήξουν την εικόνα συνοχής της Ν.Δ. «δεν θα μείνουν αναπάντητες» από τη Ρηγίλλης.

Άναψε φωτιές το ευχαριστώ σε Χριστοφοράκο
ΣΥΓΧΥΣΗ και αμηχανία προκαλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η ευχαριστήρια επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή προς τον Μιχ. Χριστοφοράκο, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., το 2004.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια», αναφέρει ο κ. Καραμανλής προς τον τότε επικεφαλής της Ζίμενς στην Ελλάδα, φέρνοντας τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με το σκάνδαλο σε επίπεδο ηγεσίας και δημιουργώντας ρήγματα στη βασική γραμμή που είχε χαράξει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος- ότι, δηλαδή, η Ν.Δ. δεν είχε σχέση με τον Χριστοφοράκο, ούτε εισέρευσαν ποτέ χρήματα στα ταμεία της Ρηγίλλης από τη Ζίμενς.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής (από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») προκάλεσε εκνευρισμό και στο νέο κομματικό επιτελείο της Ρηγίλλης, το οποίο επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της σιωπής και να παραπέμψει με τον τρόπο του για απαντήσεις στον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά παραδέχονταν ότι η συγκεκριμένη επιστολή δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα τρεις ημέρες πριν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζίμενς, καθώς ακόμη κι αν δεν αποδεικνύει οικονομική συναλλαγή, όπως έλεγαν, εμφανίζει τον Μιχ. Χριστοφοράκο ως «οπαδό της Ν.Δ.» που αγωνίστηκε για την εκλογική επικράτηση του κόμματος.  Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της ευχαριστήριας επιστολής, κάνοντας λόγο για «τυπικό έγγραφο» που είχε αποσταλεί «κατά χιλιάδες» μετά τις εκλογές του 2004. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μάλιστα, είναι «πολιτικά ύποπτη» η χρονική στιγμή που επελέγη για τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η οποία βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο που διατηρούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος στα γραφεία της Ζίμενς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Διονύσης Νασόπουλος
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου