Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Με εννέα κοινά αιτήματα συνεχίζουν οι αγρότες

Προσθέτοντας και νέα αιτήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι αγρότες από 20 μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αποφάσισαν στην χθεσινή τους συνεδρίαση στον Προμαχώνα, την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:
-Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

-Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

-Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

-Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

-Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

-Μη φορολόγηση των χωραφιών

-Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν σήμερα Κυριακή τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός», ενώ ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

Την περαιτέρω στάση τους αναμένεται να καθορίσουν τη Δευτέρα και οι αγρότες που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο και οι οποίοι είχαν ήδη επαφές με την Κατερίνα Μπατζελή.

Και αυτοί, κατά τις χθεσινές γενικές τους συνελεύσεις τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των αποκλεισμών.

Κλειστός ο Προμαχώνας
Κλειστός παραμένει από την Παρασκευή το πρωί ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των αγροτών. Ελεύθερη είναι η διέλευση για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία, παρότι χθες το απόγευμα, για λίγες ώρες, δεν επιτρεπόταν η είσοδός τους από και προς τον μεθοριακό σταθμό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αδεσμεύτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δεν θα αποχωρήσουν από τα μπλόκα αν δεν ικανοποιηθούν και τα εννέα αιτήματά τους, που ανακοίνωσαν μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με εκπροσώπους από 20 αγροτικά μπλόκα ανά την Ελλάδα.
Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ ανοιχτή είναι αυτή την ώρα, η παλιά εθνική οδός Σερρών-Καβάλας.
Κλειστή θα είναι από τις δώδεκα ως τη μία το μεσημέρι και η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο Στρυμονικού. Μετά θα παραμείνει ανοιχτή για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συνέντευξη Μπορίσοφ
«Αυτό που έκαναν οι Έλληνες αγρότες δεν είναι ούτε ανθρώπινο, ούτε σωστό. Στη Βουλγαρία οι αγρότες πτωχεύουν και υποφέρουν, αλλά δεν κλείνουν δρόμους», τονίζει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μόνος με τον οποίον πρέπει να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να λυθούν τα προβλήματά τους», σημειώνει ο κ. Μπορίσοφ.

Πηγή:  ΣΚΑΙ   1/31/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου