Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη του νέου Περιφερχειάρχη. Ίσως μέσα στο 2010 εκλογές για περιφερειάρχες.

Πηγή:  ΠΑΤΡΙΣ Πύργου
«Η ανάπτυξη πρέπει να υπακούει στην εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ Τάσος Αποστολόπουλος κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε χθες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ Αποστολόπουλος έδωσε το στίγμα της νέας περιόδου που αρχίζει στην Δυτική Ελλάδα μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στην περιφέρεια.
Ο νέος περιφερειάρχης έκανε σαφές πως η διαφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο θα διοικήσει καθώς και ότι την δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να είναι όλα στο φώς θα το κάνει πράξη.
«Από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Περιφέρεια έδωσα τη δυνατότητα να έχουν άπαντες πρόσβαση σε όλες τις διοικητικές πράξεις που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας. Δεν περιμέναμε τη νομοθετική ρύθμιση που έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται σε διαβούλευση για να αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλα τα έγγραφα που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρεια μας.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Α. Παπανδρέου για διαφάνεια γίνεται πράξη στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες οι οποίες δημιουργούν μικρές χρονικές καθυστερήσεις στην ανάρτηση των αποφάσεων και πράξεων τις οποίες ελπίζουμε σύντομα να υπερβούμε.
Τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε αν δεν οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με φορείς και πολίτες. Τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε αν δε συνεργαστούμε στενά, αν η εξυπηρέτηση του πολίτη δεν είναι κεντρική μας επιδίωξη. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας», επεσήμανε ο κ Αποστολόπουλος.
Ο κ Αποστολόπουλος αφού έκανε σαφές ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δίνουν λόγο ως πολιτική ηγεσία της περιφέρειας στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος αναφέρθηκε στις πρώτες κινήσεις που έκανε για να μπορέσουν τα έργα να συνεχιστούν.   «Έχουμε υποχρέωση να δικαιολογούμε όλες τις πράξεις μας, πολύ περισσότερο πράξεις που έχουν και οικονομικές διαστάσεις.   Χθες υπόγραψα ως Γενικός Γραμματέας τις πρώτες κατανομές χρηματοδοτήσεων ύψους 7.400.000 ευρώ της Συλλογικής Απόφασης Έργων Περιφέρειας που αφορούν κοινοτικά προγράμματα. Δε θελήσαμε να μπούμε σε λογικές παρελθόντος που κανείς δεν γνώριζε πως γινόταν η κατανομή των χρηματοδοτήσεων.   Προτάξαμε όλων των υποχρεώσεών μας την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο όριο των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ). Κοινωνικοί λόγοι επέβαλαν αυτή μας την προτεραιότητα.   Οι εργαζόμενοι σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα ήταν μήνες απλήρωτοι.

Δεύτερο ιεραρχικά κριτήριο ήταν η κατηγορία έργων του Ταμείου Συνοχής που επέβαλαν λόγοι τήρησης συγκεκριμένης συμφωνίας με το ΥΠΟΙΑΝ αλλά και η ορθή διαχειριστική πρακτική. Εδώ μιλάμε για πλήρη κατανομή.
Τρίτο ιεραρχικά κριτήριο ήταν οι μικροί λογαριασμοί κάτω των 200.000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κλείσουμε πολλές εκκρεμότητες με πλήρη κατανομή. Εδώ δε συμπεριλάβαμε τον άξονα 1 του ΠΕΠ 2000-2006 που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Αυτό το κάναμε γιατί αν προχωρούσαμε και σε αυτές τις πληρωμές δε θα παίρναμε κοινοτική συμμετοχή γιατί θα υπερβαίναμε το 110% του αξονοταμείου.
Τέταρτο ιεραρχικά κριτήριο ήταν η κατηγορία μεγάλοι λογαριασμοί έργων που δε μεταφέρονται στο ΕΣΠΑ και δεν είναι έργα γέφυρες στην πλήρη κατανομή κατά το δυνατόν.
Τέλος, αφήσαμε έξω την κατηγορία των έργων που ονομάζονται «γέφυρες» , των έργων του άξονα 1-ΕΤΠΑ και των μεταφερόμενων έργων . Επειδή τα έργα αυτά δεν προσφέρουν κοινοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα ΠΕΠ 2000-2006 εφόσον είναι στην πρόθεσή μας να εισηγηθούμε να «χρεωθούν» στο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατηγορία, όσοι δικαιούχοι το επιθυμούσαν, δώσαμε το ΦΠΑ για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν.
¨Mπορούμε να συμπεράνουμε ότι παρ΄ όλη τη δημοσιονομική στενότητα οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΟΙΑΝ στη ΣΑΕΠ 001/3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πλησίασαν το εγκεκριμένο όριο πληρωμών έτους 2009», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Έλλειμα….
Ο κ Τάσος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο έλλειμα που παρέλαβε στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και όπως είπε φθάνει τις 877.547 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ως σήμερα. Έκανε σαφές πως η καταγραφή των υποχρεώσεων του ταμείου συνεχίζεται και πως θα αναφερθεί για το ζήτημα αυτό εκτενέστερα στο περιφερειακό συμβούλιο που αναμένεται να γίνει έως του τέλος του Ιανουαρίου.  
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης τόνισε πως όσον αφορά το ΕΣΠΑ θα το επανασχεδιάσουμε με βάση την νέα φιλοσοφία που θέλει η ανάπτυξη να είναι αποτέλεσμα ενός συνολικού σχεδιασμού.   Επίσης επεσήμανε πως το ότι ως το τέλος του νέου έτους θα έχει τεθεί σε ισχύ η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με τις αιρετές περιφέρειες, δεν αποδυναμώνει τον ρόλο και την σημασία του θεσμού που θα λειτουργήσει με την σημερινή μορφή μέχρι εκείνη την περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου