Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» για την ελληνική κοινότητα που «που ανθίζει ξανά στην Ιμβρο»


Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2018Από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2018 στην Ιμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ/ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
Αναφορά στο γεγονός ότι ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών στο νησί της Ιμβρου αρχίζει να μεγαλώνει, κάνει σε σχετικό της δημοσίευμα στην αγγλόφωνη και ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα «Sabah».
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία ολοένα και περισσότερες ελληνικές οικογένειες επιστρέφουν και εγκαθίστανται σε αυτό το νησί, από το οποίο οι πρόγονοί τους είχαν φύγει πριν από δεκαετίες.
Περισσότεροι από 3.000 Ελληνες ζούσαν, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, στην Ιμβρο (η εφημερίδα βέβαια αναφέρει το νησί με την τουρκική του ονομασία «Gokceada» προτού αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν κατά τη δεκαετία του 1960, ύστερα από τον διωγμό που έκαναν οι Τούρκοι.
Το 1964 η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα εποικισμού στο νησί, με αφορμή και τα πρώτα γεγονότα στην Κύπρο. Ετσι, κλείνει όλα τα ελληνικά σχολεία και απαγορεύει την διδασκαλία των Ελληνικών ακόμα και στα σπίτια. Την ίδια χρονιά επιβάλλει το κρισιμότερο χτύπημα: Προχωρά σε απαλλοτριώσεις γης δίνοντας εξευτελιστικά ποσά ως αποζημίωση – της τάξης του κόστους μερικών αυγών.
Σταδιακά το τουρκικό κράτος κατέχει το 98% του συνόλου του γόνιμου εδάφους του νησιού, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν για να γλιτώσουν την εξαθλίωση. Το σχολείο είχε ανοίξει το 1951 και έκλεισε 13 χρόνια μετά το 1964.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πενήντα χρόνια για να αποκτήσει και πάλι η Ιμβρος ελληνικό σχολείο: το 2013 απέκτησε και πάλι Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους, το 2015 Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια και το 2017 Νηπιαγωγείο επίσης στους Αγίους Θεοδώρους.
Η «Sabah» φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του Λάκη Βίγκα, ο οποίος είναι ένα πολύ δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας και παράλληλα επικεφαλής της Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου της Ιμβρου, που ουσιαστικά διοικεί τα σχολεία.
«Είχαμε συνολικά 38 μαθητές πέρυσι, στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ημασταν υπερήφανοι και χαρούμενοι τότε, αλλά φέτος έχουμε ακόμα πιο πολλούς μαθητές», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου