Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 2012

  • Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Ακόμη, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ «να πει επιτέλους την αλήθεια στους Γερμανούς», ότι δηλαδή «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανείζεται από τις αγορές για τα επόμενα 7-8 χρόνια». Πρόσθεσε ότι «όσο τα πράγματα θα είναι έτσι, θα πρέπει να βοηθάμε».
  • Συμπλοκή μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόλο. Στη διάρκεια του επεισοδίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος έβγαλε το πιστόλι που διαθέτει, επιδεικνύοντάς το. Η αστυνομία προσήγαγε 12 άτομα, ανάμεσα τους και ο βουλευτής, αλλά αργότερα όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Εντολή για προανάκριση έδωσε ο εισαγγελέας.
  • Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ του Σαββάτου έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό φουσκωτού σκάφους με τέσσερις επιβαίνοντες, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Σέριφο με προορισμό το Λαγονήσι. Τη συνδρομή του Λιμενικού ζήτησε συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των επιβαινόντων.
  • Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» καταγράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, λόγω βλάβης του συστήματος ραντάρ στο Κέντρο Έλεγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας, στο Ελληνικό. Τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσγειωθούν ούτε να απογειωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύωρες καθυστερήσεις. Η βλάβη εκδηλώθηκε λόγω διακοπής ρεύματος και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας των πτήσεων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι είναι η δεύτερη φορά, σε δύο χρόνια, που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό.
  • Η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Capital+Vision, που οργανώνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο στην Αθήνα, ο Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας και εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κόσμος

  • Σε μία συμβολική περικύκλωση του ισπανικού Κοινοβουλίου κάλεσε το Σάββατο το κίνημα 25S και πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές. Ογκώδης διαδήλωση έγινε και στη Λισσαβόνα. Οργισμένοι και οι δύο λαοί με την λιτότητα –αυτή που έχει επιβληθεί διά του μνημονίου στην Πορτογαλία και αυτή που έρχεται με ή χωρίς μνημόνιο στην Ισπανία– αλλά και τις κυβερνήσεις τους, οργανώνουν μαζικές και ειρηνικές εκδηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη...
  • Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη Τιφλίδα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει οργανώσει ποτέ η αντιπολίτευση της Γεωργίας, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του Σαακασβίλι συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση στο Μπατούμ, στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εκλογές της Δευτέρας θεωρούνται κρίσιμες δεδομένου ότι λόγω των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα θα αυξηθούν από το 2013 οι εξουσίες του Κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού και θα περιοριστούν εκείνες του προέδρου. Το 2013 λήγει και η δεύτερη θητεία του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την προεδρία.
  • Εν μέσω διαδηλώσεων άνοιξε το Σάββατο τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου (ΔΕΑ) στο Παρίσι. Η εφετινή έκθεση πραγματοποιείται μέσα σ' ένα βαρύ κλίμα, λόγω της καθίζησης των πωλήσεων στις αγορές της Ευρώπης, που ζημιώνει τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιαίτερα την Ρeugeot-Citroen. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ολνέ που απειλείται με κλείσιμο, συγκεντρώθηκαν για «να ευαισθητοποιήσουν το κοινό» για τα δικά τους προβλήματα. Στόχος τους ήταν να δείξουν «την άλλη όψη του νομίσματος», ότι πίσω από τα ωραία αυτοκίνητα «είναι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν».
  • Με πολύ περιορισμένη συμμετοχή δημοσιογράφων –μόνο σε οκτώ επιτράπηκε η είσοδος– άρχισε το Σάββατο στο Βατικανό η δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος κατηγορείται ότι υπέκλεψε και διέθεσε σε τρίτους απόρρητα έγγραφα. Παράλληλα, οι δικαστές, απορρίπτοντας αίτημα της υπεράσπισης, αρνήθηκαν να δεχτούν στη διαδικασία στοιχεία που συγκεντρώνει η επιτροπή των καρδιναλίων που ερευνά το ζήτημα με εντολή του ποντίφικα. Όπως εξήγησαν, θα βασιστούν μόνο σε στοιχεία της αστυνομίας.
  • Ο πρώην εκδότης και διευθύνων σύμβουλος των New York Times, Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ, πέθανε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 86 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο Σουλτσμπέργκερ ήταν εκδότης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επί 34 χρόνια. Προώθησε βαθιές αλλαγές, μετατρέποντάς την σε μια εκδοτική επιχείρηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την προσθήκη και άλλων εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Περισσότερο από αυτά, σημαντική ήταν η ποιοτική βελτίωση της ιστορικής εφημερίδας.

Οικονομία

  • Φόρους και επιβαρύνσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο γίνονται προσπάθειες να κλείσει έγκαιρα για να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Η λύση των φόρων, αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, επιλέχτηκε λόγω και της αδυναμίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε μέτρα όπως ο έλεγχος των δαπανών και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ακόμα και αν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, εκτίμησε σε ομιλία του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν. Όπως εξήγησε «μπορεί να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση γιατί, για παράδειγμα, η ανάπτυξη είναι μικρότερη από όση είχε αρχικά εκτιμηθεί». Ξεκαθάρισε πάντως, για άλλη μία φορά, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμπλακεί γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση κρατών από την Τράπεζα.
  • Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κριστόμπαλ Μοντόρο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2011, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 8,96% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 9,44% και για το 2012 αναμένεται να κλείσει στο 7,4%, αντί για το 6,3% που έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου