Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2012

  • Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, όμως είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, τα οποία την Παρασκευή θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια του Euroworking Group, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
  • Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, όμως είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, τα οποία την Παρασκευή θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια του Euroworking Group, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
  • «Η πρόοδος σε επίπεδο Ευρωζώνης είναι πολύ αργή, διατηρώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της συνεδρίασης του νεοεκλεγέντος προεδρείου της Οργάνωσης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης.
  • Το ενδιαφέρον του για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν κατά τη συνάντηση που είχε με πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Οι δύο άνδρες συζήτησαν μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.
  • Αναστέλει τη λειτουργία του για μία εβδομάδα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, λόγω έλλειψης διδασκόντων. Η γενική συνέλευση του Τμήματος που συνεδρίασε την Τρίτη, αποφάσισε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθούν για μία εβδομάδα μαθήματα, καθώς όπως αναφέρουν τα μέλη της «αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του».

Κόσμος

  • Για τις δεκάδες συλλήψεις της συγκέντρωσης της Τρίτης έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτύρονται χιλιάδες Ισπανοί επιμένοντας στις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι και της διαφαινόμενης ένταξης της Ισπανίας σε πλήρη μηχανισμό διάσωσης. Τριάντα πέντε συλλήψεις ήταν ο απολογισμός της ταραγμένης βραδιάς που προηγήθηκε ενώ στους 64 έφτασαν οι τραυματίες, πολλοί από αυτούς αστυνομικοί. Η αστυνομία είχε την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης για τις ενέργειες της.
  • Παρά την απαγόρευση συμμετοχή από την εφορευτική επιτροπή γιατί χρησιμοποιούσε πορνογραφικό υλικό στην προεκλογική εκστρατεία του, Βόσνιος που ήθελε να γίνει δήμαρχος στην πόλη Ζένιτσα, δεν το βάζει κάτω και δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για να αποκατασταθεί η υποψηφιότητά του και να του δοθεί η ευκαιρία να μετατρέψει την πόλη του σε Χόλιγουντ.
  • Θύελλα αντιδράσεων από τυνησιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προκάλεσε η δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς που ασκήθηκε σε νεαρή γυναίκα, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς. Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας που προέκυψε μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι για το ότι θέλει να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
  • Με τις συνήθειες κορόνες κατά του Ισραήλ ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, λέγοντας ότι η χώρα του απειλείται με στρατιωτική δράση από «βάρβαρους σιωνιστές». Ο εκφοβισμός μέσω των πυρηνικών όπλων από τις ηγεμονικές δυνάμεις στοχεύει στην υποταγή των εθνών, είπε ο Αχμαντιντεζάντ στην τελευταία εμφάνισή του του ενώπιον του ΟΗΕ καθώς σύντομα αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από δύο θητείες. Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ μποϊκόταραν την ομιλία του Ιρανού προέδρου.
  • Άνετα πρώτος στην Οχάιο και τη Φλόριντα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δημοσκόπηση σε δύο πολιτείες-κλειδιά που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μία καλή θέση στον προεκλογικό αγώνα δρόμου αν όχι και την νίκη στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Καθώς η διαφορά και στις δύο πολιτείες φτάνει τις 10 μονάδες, ο Ρόμνεϊ είναι στη δύσκολη θέση να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει μέσα σε 40 ημέρες τους αναποφάσιστους και να ξαναφέρει πίσω τους απογοητευμένους ή όσους δεν βλέπουν πια αρνητικά.

Οικονομία

  • Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage - Backed Securities), καθώς εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση των νοικοκυριών και θα αυξήσουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για στεγαστικά δάνεια. Ο Moody's αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 7% και ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 22,8% από 17,7% το 2011.
  • Αδυναμία μείωσης των τιμών δηλώνει ο ΣΕΒ σε υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Απαριθμώντας τις επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο παραγωγικός κλάδος (κόστος ενέργειας, ακριβά δάνεια, φορολογία, κά) καταλήγει ότι «είναι φανερό ότι οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν το κόστος και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών». Υποστηρίζει μάλιστα ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και ζητά σειρά μέτρων. Τις απαιτήσεις δε των δανειστών για εσωτερική υποτίμηση αποδίδει στην τεχνολογική υστέρηση της χώρας.
  • Η κόντρα ΔΝΤ και Ευρώπης και η αναταραχή στην Ευρωζώνη που επιμένει οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος τις αγορές στην Ευρώπη ενώ πτωτικά, χωρίς σημαντικές απώλειες έκλεισε η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου