Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία στους βασικούς άξονες

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, 2012
Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της τρόικας και των κυβερνητικών εταίρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας βοηθούν, αλλά όχι όπως θα θέλαμε, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για συμφωνία στους βασικούς άξονες έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Αυτή η συμφωνία μου δίνει βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αφού συμφωνήσουν η τρόικα και οι κυβερνητικοί εταίροι.
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι για τα μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων είπε ότι «οι ρήτρες θα είναι συμμετρικές».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιμήκυνση που επιθυμούμε είναι διετής δηλαδή μέχρι το 2016.
Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το γραφείο τού πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό και είχαν μια χειραψία στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου.
Όταν, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ρωτήθηκε τι του είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Καλή τύχη και κουράγιο».
Στους βασικούς άξονες για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, οι οποίοι τώρα πρέπει να εξειδικευθούν, συμφώνησαν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε, ότι η διαπραγμάτευση δεν θα αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα και θα γίνει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τόνισε δε, ότι καθοριστικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης αυτής είναι η επιμήκυνση, κατά δύο χρόνια, της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2016). Επίσης, πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει θα επιτρέπει την άμεση και πλήρη εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, θα διασφαλίζει το κοινωνικό πακέτο, ένα πραγματικό αναπτυξιακό πακέτο, καθώς και το πακέτο που θα περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους με ασφαλή τρόπο για την Ελλάδα, αλλά όχι σε βάρος των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η επέκταση του χρόνου προσαρμογής θα δώσει τη δυνατότητα να μην εφαρμοστούν πολλά από τα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς η χώρα θα πετυχαίνει τους στόχους της και θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλουμε να πούμε ότι πραγματικά πρόκειται για τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε με την ευκαιρία τρία μηνύματα, δύο προς τους Έλληνες πολίτες και ένα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το πρώτο απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο εγγυητής της σταθερής και αποτελεσματικής γραμμής που ακολουθεί η χώρα και θα περιμένει στο τέλος να αναγνωριστεί για την προσφορά του. Κάθε άλλη γραμμή, τόνισε, είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη.
Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται γενικά προς τους Έλληνες πολίτες. Θα αγωνιζόμαστε, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τέλους για να μην είναι τα μέτρα οριζόντια και τα μέτρα αυτά να είναι πραγματικά τα τελευταία.
Το τρίτο μήνυμα απευθύνεται προς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι, όπως επισήμανε, δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και δεν έχουν αναγνωρίσει τις μεγάλες θυσίες και τα μεγάλα επιτεύγματα των Ελλήνων. Και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς βοηθούν αλλά όχι όσο και όπως θα έπρεπε, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να συνεχιστεί η ανιστόρητη, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση περί της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θανατηφόρα για την Ευρώπη και την ευρωζώνη τη φράση που χρησιμοποιείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα είναι μέσα στην ευρωζώνη αρκεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Για κατ΄αρχήν συμφωνία σε βασικούς άξονες, έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης. «Υπάρχουν ακόμα ζητήματα σε εκκρεμότητα, όπως η τετραετής επιμήκυνση», είπε ο κ. Κουβέλης και προσέθεσε ότι επιμένει στη ρήτρα αντικατάστασης μέτρων, όταν προκύπτουν έσοδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό μέτρο.
«Όταν και θεωρώ ότι θα υπάρχει επιμήκυνση θα ελαφρύνουν τα μέτρα γιατί και αυτά έχουν το δικό τους βάρος στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι τώρα ξεκινάει η αντιμετώπιση της τρόικας και σημείωσε ότι η διεκδίκηση θα γίνει σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε όταν κληθεί η Βουλή να εγκρίνει τα μέτρα, να υπάρχει και η φορολογική και το αναπτυξιακή διάσταση.
Ο κ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το επόμενο διάστημα να συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Οι ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετέβη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, όπου συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και τους ενημέρωσε για τη συμφωνία σε βασικούς άξονες, με τους αρχηγούς για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και συζήτησαν για τις επόμενες κινήσεις.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως δεν θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή αν δεν έχουν εξασφαλιστεί δεσμεύσεις για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Γι αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρότεινε -και έγινε αποδεκτό- ο Α. Σαμαράς να έρθει άμεσα σε επαφή με Ευρωπαίους εταίρους ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά η διαπραγμάτευση.
Σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ο κ. Κουβέλης διατύπωσε επιφυλάξεις για τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα εφαρμοστεί, ενώ για τις περικοπές στα δώρα επέμεινε να μην καταργηθούν, αλλά να γίνουν κλιμακωτά περικοπές και να εξισορροπηθούν και να μην καταργηθούν τα εποχικά επιδόματα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης επέμεινε στην υιοθέτηση της πρότασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ώστε οι αποχωρήσεις των 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο να γίνουν, είτε με αγορά πλασματικού εργάσιμου χρόνου, είτε με καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
Συμφωνία επί των βασικών αξόνων των μέτρων επήλθε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η συνάντηση «πήγε καλά» και ότι σήμερα το απόγευμα (στις 6.30) θα παρουσιαστεί η λίστα με τα μέτρα στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής της τρόικας.
Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού την Κυριακή επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας και από Δευτέρα θα υπάρξει νέος γύρος επαφών με τον υπουργό Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ λαμβάνει χώρα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους υπουργούς Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, Υγείας, κ. Αντ. Λυκουρέτζο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μ. Σαλμά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ για φέτος ανέρχεται στα 2-2,5 δις ευρώ. Επίσης, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έως τις 30 Οκτωβρίου 2011 ήταν 1,5 δις ευρώ (με παραδοχή για ένα κούρεμα 300 εκατ. ευρώ, αφού οι προμηθευτές διεκδικούν 1,8 δις ευρώ), αλλά τώρα έχουν φθάσει τα χρέη του στα 3 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί αύριο, στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών), παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
Παράλληλα, γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.
Όλα δείχνουν ότι μετά το Eurogroup (8 Οκτωβρίου) θα κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην έρθει το πακέτο λιτότητας αλλά όπως δήλωσαν Κουβέλης kai Βενιζέλος και υπαινίχθηκε ο Γ. Στουρνάρας να συνοδεύεται με ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο με την δυνατότητα αντικατάστασης επαχθών μέτρων εφόσον τα έσοδα κινηθούν καλύτερα από τις προβλέψεις και φυσικά με μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των εταίρων για το ελληνικό αίτημα της επιμήκυνσης.
Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης το οποίο αφορά την ένταξη του πακέτου των μέτρων από τη Βουλή στο πλαίσιο του αιτήματος της επιμήκυνσης.
Ως προς τις περικοπές 7,5 δισ. ευρώ (εισπρακτικά μέτρα, φορολογία) συζητούν να γίνουν κλιμακωτά και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου