Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Σύγκρουση τουρκικού πλοίου με σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι

 Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2012


Για τον κίνδυνο ατυχήματος προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημα που επιδίδει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, διαμαρτυρόμενη για το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι.
Στο διάβημα που θα επιδώσει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην τουρκική πλευρά επισημαίνεται ότι «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών σχετικά με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι:
Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευση
ς.

Πως συγκρούστηκαν τα δύο σκάφη
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σλοβένικο σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων Frontex, το οποίο έκανε περιπολία ανοικτά από το Φαρμακονήσι, να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας ότι έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ο κυβερνήτης του σλοβένικου σκάφους δεν υπάκουσε στην προτροπή απομάκρυνσης, ενώ παράλληλα σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσέγγισε την περιοχή υπενθυμίζοντας στον Τούρκο αξιωματικό ότι στο ανατολικό Αιγαίο δραστηριοποιείται η δύναμη της Frontex, με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Ακολούθησε σύγκρουση μεταξύ του τούρκικου πλοίου και του σκάφους του Λιμενικού, από την οποία το ελληνικό πλοίο υπέστη υλικές ζημιές.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο.
Οι διαβουλεύσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας είναι σε εξέλιξη παρουσία και στελεχών της Frontex που εδρεύουν στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη στον Πειραιά ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία και με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. Eνήμερος είναι και ο πρωθυπουργός.
«Δεν συμβαίνει και συχνά ένα τέτοιο γεγονός στα θαλάσσια σύνορά μας» τόνισε στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στο protothema.
Σύμφωνα με πληροφορίες διερευνούνται όλες οι πτυχές του συμβάντος αφού δεν πρόκειται για περιστατικό μεταξύ δύο κρατών αλλά μεταξύ ενός κράτους, της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex που είναι επιφορτισμένη να φυλάει τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι αύριο στις 16.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη -εδώ και ημέρες- συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα όπου, όπως είναι φυσικό, θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.

Στην Ε.Ε. το περιστατικό στο Φαρμακονήσι
Σε από κοινού κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαν η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ε.Κ. κα. Μ. Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου την Τετάρτη, γνωστοποιούν στην Ευρ. Επιτροπή το επεισόδιο που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ των δυνάμεων της FRONTEX και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τη μία πλευρά και της τουρκικής ακτοφυλακής από την άλλη, και καλούν την Κομισιόν να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές αναφέρουν:
«Τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου 2012, σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε, μέσω ασυρμάτου, σλοβενικό σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων FRONTEX, το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών εισόδων στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής κάλεσε τον κυβερνήτη του σκάφους της FRONTEX να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο κυβερνήτης, ωστόσο, του σκάφους της FRONTEX δεν υπάκουσε καθώς επιχειρούσε σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Την ίδια στιγμή, σκάφος του Λιμενικού της Ελλάδας, το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012, έφτασε στο σημείο, υπενθυμίζοντας στο τουρκικό σκάφος ότι η FRONTEX δραστηριοποιείται στην περιοχή προκειμένου να καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση και ειδοποιώντας για την υποχρέωσή του να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στο τουρκικό και ελληνικό σκάφος, καθώς το πρώτο αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής στο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού.
Είναι σαφές ότι η τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου συνεχίζεται, όπως επίσης και οι απόπειρες παρενόχλησης θαλάσσιων μέσων της FRONTEX, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο Ε.Ε. για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου