Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Εντονος προβληματισμός για το ΣΑΕ και ψήφος ομογενών

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2012

Φωτο: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαρέων «Βύζας» Σπύρος Γαρυφάλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ΣΑΕ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία νέου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τον προσδιορισμό των σχέσεων των αποδήμων με τη γενέτειρα, την επιστολική ψήφο, το φορολογικό σύστημα και τα δικαιώματα των ομογενών στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοικτής συγκέντρωσης με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ενώ παραβρέθηκε και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος.
Αν και η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, εν τούτοις το ενδιαφέρον των παρισταμένων ήταν μεγάλο, διότι συμμετείχαν στον διάλογο και παρείχαν τη δυνατότητα στον κ. Τσιάρα να καταγράψει και μια σειρά ζητημάτων που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αλλά των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης καλωσόρισε τον Υφυπουργό Εξωτερικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι μετά από μεγάλο διάστημα έχουν ανάμεσά τους έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Λος Αντζελες, στον Αγιο Φραγκίσκο, στο Σικάγο, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη και επεσήμανε ότι στόχος ήταν ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια και η αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της Ομογένειας.
Στη συνέχεια, μίλησε για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και ότι βρέθηκαν στην ίδια μοίρα και άλλες χώρες. Εστίασε επίσης την προσοχή του στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που επιδιώκουν στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Βασική προϋπόθεση, όπως ανέφερε, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι η συμμετοχή της κοινωνίας, η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, η άρση των διαχωριστικών γραμμών και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι η βοήθεια της Ομογένειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού επεσήμανε ότι υπήρχαν δύο δρόμοι: ο πρώτος να κλείσει και ο δεύτερος να αλλάξει ριζικά και να αναβαθμιστεί.
Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν σε συνεργασία με την νυν ηγεσία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου ΣΑΕ έχοντας ως βασικές προϋποθέσεις την αυτοδιοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση και την κάθετη εκπροσώπηση όλων των αποδήμων.
Τόνισε ότι προ δέκα ημερών συγκρότησαν την επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει το σχέδιο νόμου, ούτως ώστε να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να τεθεί για ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά θα γίνουν οι περιφερειακές εκλογές και τον Ιούνιο θα συνέλθει η παγκόσμια συνέλευση και θα εκλεγεί το νέο προεδρείο.
Ο ομιλητής κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια και να αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν από κοινού οριστικό τέλος σε μια αρνητική πραγματικότητα του παρελθόντος.
Μετά την ομιλία ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τον κ Τσιάρα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Θεόδωρος Μοσχοκάρφης έθεσε «επί τάπητος» το πάγιο αίτημα της επιστολικής ψήφου των ομογενών. «Θέλουμε με τη δική μας ψήφο να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια αλλαγής στη γενέτειρα», επεσήμανε.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το νέο ΣΑΕ, το οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν μπορεί να προκαλέσει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει στη Βουλή.
Ο κ. Σπύρος Γαρυφάλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαρέων «Βύζας» και συνάμα εκλεγμένο μέλος του συντονιστικού οργάνου του ΣΑΕ Αμερικής, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα από το 2006 που εκλέχτηκαν μέχρι σήμερα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους στις 7 Μαϊου 2010 αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του ΣΑΕ.
Διευκρίνισε ότι βασική αιτία ήταν ο οικονομικός απολογισμός και ρώτησε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιάρα για τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το ΣΑΕ Αμερικής. Τόνισε επίσης, ότι η μόνη ομόφωνη απόφαση που έχουν λάβει ήταν εκείνη υπέρ της επιστολικής ψήφου.
Απαντώντας στην ερώτηση ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα επόμενο βήμα χωρίς να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός του ΣΑΕ.
«Το 2008 το ΣΑΕ Αμερικής έλαβε χορηγία $240.000, το 2009 έλαβε $192.000 για τη λειτουργία του και $80.000 για τη νεολαία, το 2010 έλαβε $60.000, ενώ το 2011 δεν έλαβε ούτε ένα δολάριο», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Χρήστος Κοσοβίτσας υπογράμμισε την άγνοια που υπάρχει στους κόλπους των ομογενών για το ρόλο και τη δράση του ΣΑΕ και τόνισε την αναγκαιότητα απόκτησης μια ισχυρούς ηγεσίας της Ομογένειας.
Ο κ. Ντίνος Ράλλης, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως πρότεινε να μην συνδυαστεί και να μην συσχετιστεί η προσπάθεια για την ανανέωση του ΣΑΕ με την προσπάθεια κατοχύρωσης του δικαιώματος της ψήφου. «Δώστε μας την ευκαιρία και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά με την ψήφο των ομογενών», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής, Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης, ρώτησε αν το ΣΑΕ θα έχει τον ρόλο μιας «ομπρέλας» και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας ο κ. Τσιάρας, είπε ότι το ΣΑΕ θα παίξει πολιτικό ρόλο για τον Απόδημο Ελληνισμό και ότι οι συνομιλίες με το κράτος των Σκοπίων έχουν παγώσει και προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον Μάθιου Νίμιτς και με άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Ο πρώην κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Δημήτριος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη φορολογία των Αποδήμων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Οποια πόρτα και αν έχουμε χτυπήσει τη βρήκαμε κλειστή και υποχρεωθήκαμε να βρούμε άλλους τρόπους και μεθόδους για να υλοποιήσουμε τις επενδύσεις», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης και εστίασε την προσοχή του στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος και την εφαρμογή του Fast Track και στον νέο αναπτυξιακό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Κώστας Τομόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης και τόνισε ότι κάθε φορά που προσκομίζει ένα πιστοποιητικό ζητούν ένα νέο.
Ο Δρ. Φρίξος Γκούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, αναφέρθηκε στη φορολόγηση των σπιτιών των ομογενών και στη φορολόγηση του συναλλάγματος που εισαγάγουν οι ομογενείς για την αγορά ακινήτων στη γενέτειρα.
Ο κ. Γιάννης Καλτσάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Περίστας Ναυπακτίας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα του οικονομικού απολογισμού του ΣΑΕ και πρότεινε την απλούστευση της διαδικασίας όσον αφορά το σφράγισμα των αυτοκινήτων που έχουν οι ομογενείς στην Ελλάδα.
Οι υπόλοιπες ερωτήσεις των ομογενών αφορούσαν την ατιμωρησία που επικρατεί, τις αποδοχές των βουλευτών, το «πόθεν έσχες», τα τεκμήρια φορολόγησης των ομογενών και τη φορολόγηση των εξ αδιαιρέτου διαμερισμάτων είτε και ακινήτων στην Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Δημήτρης Τσάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου