Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Με κυρώσεις απειλείται η Ελλάδα γιά τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 2012
Με κυρώσεις απειλείται η Ελλάδα για την καθυστέρηση συμμόρφωσης της στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της διαφάνειας της χρηματοδότησης κομμάτων και πολιτικών.
Το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, η χώρα μας θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί στις συστάσεις που έχουν διατυπωθεί στον τομέα αντιμετώπισης της διαφθοράς, από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Τα παραπάνω υπενθυμίζει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.
Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι για το θέμα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, στην αξιολόγηση της Ομάδας των Χωρών ενάντια στη διαφθορά διατυπώθηκαν 16 συστάσεις και επισημάνθηκαν οι απειλούμενες κυρώσεις.
Οι εννέα εκ των συστάσεων, που αφορούν στη διαφάνεια των κάθε είδους ενισχύσεων, αναφέρονται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (έλεγχος δαπανών που έχουν γίνει και αρκετά πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου), στη λεπτομερή και ονομαστική καταγραφή όλων των παροχών -χρηματικών ή μη, προς κόμματα κ.λπ., απ’ όπου κι αν προέρχονται (εταιρείες, ιδιώτες ή κράτος) και στη διευκόλυνση της δημόσιας πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία.
Οι πέντε εκ των συστάσεων, που αφορούν στην άσκηση εποπτείας επί των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων, αναφέρονται στην αλλαγή της σύστασης και του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, προκειμένου αυτή να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Τέλος, οι δύο εκ των συστάσεων, που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων, αναφέρονται στη θέσπιση υποχρέωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τις τυχόν προκύπτουσες σχετικές παραβιάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται ένας αποτελεσματικός στην πράξη μηχανισμός κυρώσεων.
Ο κ. Ρουπακιώτης ενημερώνει, επίσης, ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε ήδη, από τον Ιανουάριο του 2011, αποστείλει ενημερωτική επιστολή με το πλήρες κείμενο των συστάσεων για το θέμα της διαφάνειας στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών προσώπων στον ομόλογό του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε εκ νέου τον Ιούλιο του 2012, προς τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και της Βουλής το κείμενο της συμμόρφωσης επί των συστάσεων που έλαβε η χώρα μας κατά τον τρίτο κύκλο αξιολόγησης της GRECO, με σχετική επισήμανση της υποχρέωσης της χώρας μας να παράσχει εγγράφως έκθεση συμμόρφωσης με τις εναπομείνασες συστάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει, επίσης, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών έχει συγκροτηθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τις συστάσεις, προκειμένου έως το τέλος του 2012 να υπάρξει προσχέδιο νόμου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου