Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εορτάζεται η ναυμαχία του Κατακόλου!

 Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, 2012
Πύργος: Εορτάζεται η ναυμαχία του Κατακόλου!Για πρώτη χρονιά φέτος θα εορταστεί ύστερα από πρωτοβουλία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, η επέτειος της Ναυμαχίας του Κατακόλου, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί. Την εκδήλωση μνήμης «συμπληρώνει» με τη στήριξή του το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί ο τοπικός εκπρόσωπος της ΕΑΑΝ Ηλείας, Ανθυποπλοίαρχος εν αποστρατία του Πολεμικού Ναυτικού, Βλάσσης Μπεντεβής, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Δημήτρης Αποστολόπουλος καθώς και ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου, Σπύρος Χιώνης, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα γίνει την Κυριακή καθώς και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσθηκε η τέλεση της επετείου της Ναυμαχίας του Κατακόλου που έγινε πριν από 191 χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1821.
«Μετά από σχετική εισήγηση του συναδέλφου Ζώη Υφαντή αντιπλοιάρχου εν αποστρατεία ο οποίος και συνέλεξε στοιχεία από την Υπηρεσία Ιστορίας του Ναυτικού και από το βιβλίο «Το ναυτικό στην ιστορία των Ελλήνων» αποφασίσαμε ομόφωνα οι Απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού να γιορτάσουμε την επέτειο από την Ναυμαχία του Κατακόλου η οποία έγινε πριν 191 χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 1821. Σκοπός μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΑΑΝ και της τοπικής κοινωνίας και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυτικού Σώματος αλλά πολύ περισσότερο η ανάδειξη του Κατακόλου σαν επίκεντρο εκδηλώσεων ιστορικής σημασίας από τους αγώνες του έθνους μας στην επανάσταση του 1821» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεντεβής και τόνισε πως η Ναυμαχία έγινε στον κόλπο του Κατακόλου και συγκεκριμένα στις εκβολές του Αλφειού ποταμού, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του Ανδρέα Μιαούλη σαν ηγετικό κεφάλαιο της επανάστασης του 1821.

Οι προσκεκλημένοι
Στην εκδήλωση μνήμης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπεντεβής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχουν προσκληθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου, αντιπλοίαρχος κ. Μαντέλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, κ. Μπερβενάς, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και τα σώματα ασφαλείας της Ηλείας.

Επίκαιρη η επέτειος
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Δημήτρης Αποστολόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η ηρωική ναυμαχία του Κατακόλου έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος με τον εκπρόσωπο του τοπικού συμβουλίου, Σπύρο Χιώνη, να σημειώνει πως προσπάθεια όλων θα είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός και να περάσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής σε όλο τον κόσμο της Ηλείας.

Το πρόγραμμα
Η εκδήλωση της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακόλου όπου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού.
Στη συνέχεια θα γίνει η ανάγνωση του πανηγυρικού της ημέρας από τον τοπικό εκπρόσωπο ΕΑΑΝ κ. Μπεντεβή και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα του Κατακόλου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παράθεση δεξίωσης σε κατάστημα της περιοχής.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου