Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Le Monde: Αυξάνονται οι αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στη Συρία

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2012
Le Monde: Αυξάνονται οι αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στη ΣυρίαΗ Τεχεράνη στέκεται ανοιχτά στο πλευρό του Ασαντ, γράφει η εφημερίδα

«Αυξάνονται οι αποδείξεις για την στρατιωτική εμπλοκή του Ιράν στη Συρία. Με άνδρες, και όπλα, η Τεχεράνη στέκεται, όλο και πιο ανοιχτά, στο πλευρό του Μπασάρ αλ-Ασαντ, για να σώσει τον κύριο άραβα σύμμαχό της, που έχει εγκλωβιστεί στην αιματηρή καταστολή», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Η συμμαχία Ιράν-Συρίας, που εξυφάνθηκε στη δεκαετία του 1980, και ενισχύθηκε μετά την ανάδυση της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ζει και βασιλεύει στις δύσκολες ώρες που περνάει το καθεστώς στη Δαμασκό.
Το σιιτικό Ιράν στηρίζει σθεναρά, με κάθε μέσο, τον Ασαντ, επειδή η σημασία της Συρίας για τα συμφέροντά του ξεπερνάει κατά πολύ τους πολιτικούς δεσμούς των δύο χωρών. Πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία. Αν επικρατήσει η σουνιτική αντιπολίτευση, με τη βοήθεια της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας, η Τεχεράνη θα έχει χάσει ένα βασικό στήριγμα στο σχέδιό της για ηγεμονία στην περιοχή.
Γι' αυτόν τον λόγο, το Ιράν δεν κάνει πλέον τον κόπο να κρύψει την στρατιωτική βοήθεια που δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας του Ασαντ, οι οποίες καταστέλλουν με βία την εξέγερση.
Την ίδια ώρα που προμηθεύει με όπλα, και άνδρες, τον στρατό του Ασαντ, διατηρεί και την βιτρίνα «φυσιολογικών» διμερών σχέσεων, για να μη φανεί ότι το καθεστώς απειλείται. Επισκέψεις, οικονομικές και πολιτισμικές δραστηριότητες συνεχίζονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Η αντιπαράθεση για τη Συρία με την Δύση και τα «μετριοπαθή» αραβικά κράτη δίνει στο Ιράν μια καλή ευκαιρία - ακόμη και αν τελικά πέσει ο Ασαντ - να στείλει το μήνυμα ότι στην νέα τάξη πραγμάτων, που αναδύεται στη Μέση Ανατολή, είναι κεντρικός παίκτης, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί, και ο οποίος έχει την δύναμη να επηρεάσει τα γεγονότα.
Ομολογώντας δημοσίως ότι επίλεκτες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC-QF)επιχειρούν επί συριακού εδάφους, το Ιράν διατρανώνει ότι έχει την δύναμη να διατηρήσει την συμμετρία: αν η Δύση δίνει στρατιωτική βοήθεια στην αντιπολίτευση, τότε το Ιράν παρέχει ανάλογη βοήθεια στο καθεστώς της Δαμασκού.
Η Συρία, όπως ο Λίβανος και η «Παλαιστίνη», αποτελούν βασικό συστατικό του «δόγματος ασφαλείας» του Ιράν, της πρώτης γραμμής άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η βοήθεια προς τη Συρία ενσαρκώνει, έμπρακτα, αυτό το δόγμα.
Επιπλέον, το Ιράν δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Συρία έχει σταθεί επί χρόνια στην πρώτη γραμμή του μετώπου της αντίστασης κατά του Ισραήλ. Λέει ότι το καθεστώς του Ασαντ πληρώνει τώρα το τίμημα για αυτή την αντίσταση, εξ ου και η Τεχεράνη οφείλει να το βοηθήσει με κάθε τρόπο σε αυτόν τον αγώνα», γράφει ο Monde. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου