Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παύση λειτουργίας των προξενείων της Ελλάδας σε Ατλάντα και Λος Άντζελες

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2012
Περικοπές και εποχές «ισχνών αγελάδων» στο υπ. Εξωτερικών
Σταματάει προσεχώς η λειτουργία 6 πρεσβειών και 3 προξενείων

Όπως μας πληροφόρησε την περασμένη Παρασκευή στη Βοστώνη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σταματούν την λειτουργία τους 6 πρεσβείες της Ελλάδας και 3 προξενεία από τα οποία τα 2 είναι στις ΗΠΑ

Περικοπές και εποχές «ισχνών αγελάδων» στο υπ. ΕξωτερικώνΣε σημαντικές περικοπές πρεσβειών και προξενείων ανά τον κόσμο ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το κλείσιμο έξι πρεσβειών και τριών προξενείων, με σκοπό να εξοικονομηθούν οικονομικοί αλλά και ανθρώπινοι πόροι για να στελεχωθούν άλλες αρχές που έχουν ανάγκη.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει μαζί με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να πωλήσει μικρό αριθμό ακινήτων, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους. Το σχέδιο των περικοπών περιλαμβάνει επίσης την περικοπή των εισφορών που καταβάλει η χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς με σκοπό τον εξορθολογισμό τους.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε μία προσπάθεια να συμβάλλει το υπουργείο στο γενικότερο κύμα περικοπών αλλά και για να ανασχεθούν οι πιέσεις περί «γενναίου ψαλιδιού» στις αποδοχές των διπλωματών. Παραμένει ακόμη άγνωστο που θα φθάσουν οι μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο του διπλωματικού κλάδου, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί μεσοσταθμικά κάτω από το 15%, με τους αρχικούς σχεδιασμούς να ανέβαζαν τις περικοπές πάνω από το 20%. Από τη μείωση διαφαίνεται πάντως ότι θα γλιτώσεις η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής (ΑΥΑ).
Ο σχεδιασμός για περικοπές αρχών εκτός Ελλάδος γίνεται υπό την ομπρέλα του νέου Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Β. Κασκαρέλης και προβλέπει σε πρώτη φάση την παύση λειτουργίας των πρεσβειών σε Λίμα (Περού), Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), Χαρτούμ (Σουδάν), Ανόι (Βιετνάμ), Χαράρε (Ζιμπάμπουε), Ουέλινγκτον (Νέα Ζηλανδία) και των προξενείων σε Περθ (Αυστραλία), Λος Άντζελες (Ηνωμένες Πολιτείες) και Ατλάντα (Ηνωμένες Πολιτείες). Ωστόσο, ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά και μόλις εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης να υπάρξει παύση λειτουργίας και άλλων αρχών στο εξωτερικό. Εκτιμάται ότι το αρχικό κέρδος από την κίνηση αυτή θα ανέλθει ετησίως σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι πολλές αρχές άνοιξαν σε περιόδους «παχιών αγελάδων», αυτές όμως έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί. Η παύση λειτουργίας δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα σε αυτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Η πλειοψηφία τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση μεγαλύτερων αρχών του εξωτερικού, όπως π.χ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ή η πρεσβεία Ουάσιγκτον. Διαθέτοντας περισσότερο προσωπικό, οι πρεσβείες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις γειτονικές χώρες σε τακτικότερη βάση από ό,τι σήμερα.
Έσοδα μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο και από την πώληση κτιρίων στο εξωτερικό. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το κτίριο του πρώην Γενικού Προξενείου στο Λονδίνο που με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις θα μπορούσε να πωληθεί τουλάχιστον για 30.000.000 ευρώ. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης το κτίριο της πρώην Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, ένα παλιό κτίριο στο Βελιγράδι και ακόμη ένα κτίριο που βρίσκεται στη Ρώμη και είχε παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική κοινότητα Βενετίας.
Θα συνεχιστεί επίσης η προσπάθεια μείωσης των ενοικίων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σε ποσοστό περίπου 35% των κατοικιών εξωτερικού έχει επιτευχθεί μείωση ενοικίων ως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Κέρδος αναμένεται να υπάρξει και από τη μείωση των εισφορών σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς (π.χ στη Γαλλοφωνία, όπου η Ελλάδα θα περιοριστεί σε καθεστώς παρατηρητή ώστε η εισφορά της να περιοριστεί σε περίπου 250.000 ευρώ ετησίως), ενώ κέρδος θα υπάρξει και στον ΟΗΕ όπου θα σημειωθεί αναπροσαρμογή της εισφοράς προς τα κάτω λόγω και της μείωσης του ΑΕΠ.
Τέλος, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επιδιώκει να αποτρέψει τη μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν αναπόσπαστο εργαλείο της λειτουργίας του λόγω αυξημένων προσόντων. Κενά άλλωστε υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ με καλό μάτι θα έβλεπαν στη Βασιλίσσης Σοφίας τη μετάταξη εκεί υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών.  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου