Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρθολομαίος: Προσβολή τα περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη


Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατών στον Θρόνο του ιερού ναού του Αγίου Φωκά της κοινότητας Μεσαχωρίου ή Ορτάκιοι, διακήρυξε πως «είναι προσβολή στην ιστορική πραγματικότητα τα περί ‘συνωστισμού’ στη Σμύρνη».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά της Κωνσταντινούπολης, τόνισε, πως «είναι προσβολή στην ιστορική πραγματικότητα τα περί ‘συνωστισμού’ στη Σμύρνη», απαντώντας έτσι στα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί από χείλη βουλευτή στην Ελλάδα και έχουν επίσης γραφεί από παραχαράκτες της Ιστορίας της Μικράς Ασίας και της καταστροφής της Σμύρνης.
Την είδηση της δημόσιας αυτής τοποθέτησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μιλάει όλο και πιο άφοβα για τις καταστροφές των Τούρκων, έβγαλε ο δημοσιογράφος Νίκος Μαγγίνας στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων AMEN συνοδεύοντάς την με φωτογραφίες από την Πατριαρχική χοροστασία και επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Φωκά της κοινότητας Μεσαχωρίου ή Ορτάκιοι όπως έχουν ονομάσει την περιοχή σήμερα οι Τούρκοι.
Αναφερθείς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα τραγικά γεγονότα του 1922, στο επίκεντρο των οποίων ήταν η Σμύρνη, ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως «εις την προκυμαία της οποίας ασφαλώς δεν έγινε ένας απλός ‘συνωστισμός’, όπως με προσβολήν προς την ιστορικήν πραγματικότητα ελέχθη και εγράφη, ούτε έγινε ένας περίπατος εκείνες τις ημέρες τις τραγικές εις το ‘Και’ της Σμύρνης».
Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, στην ομιλία του στην κοινοτική αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε συγκινημένος για τη μεγάλη τραγωδία για το Γένος μας. Είπε επί λέξει: «Σήμερα ειδικώς και εγώ και όλοι μας ήλθαμε εδώ και συγκεντρωθήκαμε για να αποδώσουμε ένα χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς τούς αδελφούς μας, τους Ορθοδόξους, τους Ομοδόξους, τους ομογενείς, οι οποίοι, πριν από ενενήντα χρόνια ακριβώς ξεριζώθηκαν από τις προγονικές εστίες των πατέρων μας, εννοώ, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Ηταν τέτοιες μέρες του τέλους Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 1922 που έγινε η μεγάλη καταστροφή, η μεγάλη τραγωδία για το Γένος μας», και συμπλήρωσε πως «εις την Ιωνίαν, εις την Φρυγίαν εις την Αιολίαν, εις την Μυσίαν και σε όλες τις ευρύτερες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ιδιαιτέρως δε το επίκεντρον, ως γνωστόν, της τραγωδίας αυτής ήταν η Σμύρνη, εις την προκυμαία της οποίας ασφαλώς δεν έγινε ένας απλός ‘συνωστισμός’, όπως με προσβολήν προς την ιστορικήν πραγματικότητα ελέχθη και εγράφη, ούτε έγινε ένας περίπατος εκείνες τις ημέρες τις τραγικές εις το ‘Και’ της Σμύρνης, όπως οι Ομογενείς μας τα παλαιά καλά χρόνια έκαναν τον καθημερινό τους περίπατο».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε πως είναι χρέος του να θυμάται όλους εκείνους τους αδελφούς μας που μαρτύρησαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους.
Είπε πως «δεν είναι έργο του Πατριάρχου να πει ποιος είναι ο ένοχος και ποιος είναι ο αθώος, ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει, ποιος και τι συνετέλεσε εις το να γίνει αυτή η τραγωδία, αλλά είναι χρέος του Πατριάρχου του Γένους να ενθυμείται τέτοιες μέρες, ιδιαιτέρως εις την ενενηκοστήν επέτειον των τραγικών εκείνων στιγμών, όλους τούς αδελφούς μας οι οποίοι είτε εμαρτύρησαν εκεί όπου άλλοτε ζούσαν ευτυχισμένοι, είτε πήραν των ομματιών τους και έφυγαν για την Ελλάδα ή ίσως και για άλλα μέρη».
Τόνισε με συγκίνηση πως «ενθυμούμεθα με πόνο και με προσευχές αυτούς τούς αδελφούς οι οποίοι από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να μην έχουν τίποτε, ενώ είχαν τόσα πολλά, και να φύγουν με την ψυχή στο στόμα όσοι κατόρθωσαν να φύγουν. Προσωπικώς ενθυμούμαι όλους αυτούς τούς αδελφούς μας τούς Μικρασιάτες, κάθε φορά που κάνω τις γνωστές προσκυνηματικές εξορμήσεις μου εις την Καππαδοκίαν, εις την Εφεσον, εις την Πέργαμον, εις την Σελεύκειαν, εις την Νικομήδειαν, εις την Αντιόχειαν της Πισιδίας και εις άλλα μέρη, όπως στον Πόντο τα τελευταία χρόνια. Και κάνω πάντοτε τρισάγια εκεί, εις τα οποία προσεύχομαι και για τους ειρηνικώς κοιμηθέντας και για τούς μαρτυρικώς τελειωθέντας αδελφούς μας. Ευχόμεθα να είναι αιωνία η μνήμη τους».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ορθοδόξους της Συρίας που αυτό το διάστημα δοκιμάζονται ιδιαίτερα.
Πηγή: Ε.Κ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου