Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ρουμανία: Η νεολαία επιθυμεί την επιστροφή στον κομμουνισμό

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, 2012...
Θεωρεί ότι πριν τη πτώση του Τσαουσέσκου τα πράγματα ήταν καλύτερα
Ρουμανία: Η νεολαία επιθυμεί την επιστροφή στον κομμουνισμό

Κάτοικοι του Βουκουρεστίου διαδηλώνουν μποροστά απόένα φλεγόμενο κτίριο ζητώντας δημοκρατία και ελευθερία, στις 24 Δεκεμβρίου 1989. 

Οι νεαροί νοσταλγοί του καθεστώτος ήταν σε πολλές περιπτώσεις αγέννητοι όταν εκτυλίσσονταν αυτές οι σκηνές.

Μπορεί η περίοδος κατά την οποία βρισκόταν στην εξουσία ο Νικολάι Τσαουσέσκου να σήμανε για την Ρουμανία την επιβολή μίας από τις σκληρές κομμουνιστικού χαρακτήρα απολυταρχίες, όμως στις μέρες μας η ρουμανική νεολαία δηλώνει πως «τότε», δηλαδή πριν από την πτώση του καθεστώτος το 1989, «όλα ήταν καλύτερα».
Αν εκείνοι που διανύουν την τρίτη ηλικία νοσταλγούν τις παλιές καλές εποχές, οι νεαροί Ρουμάνοι νοσταλγούν μία εποχή που δεν έζησαν ποτέ.
Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Σόρος στο Βουκουρέστι, «τα δύο τρίτα των εφήβων βεβαιώνουν ότι την εποχή του κομμουνισμού τα πράγματα ήταν καλύτερα, κυρίως διότι υπήρχε περισσότερος σεβασμός στους νόμους», όπως εξηγεί ο συντονιστής της έρευνας Οβίντιου Βόιτσου. «Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στη δημοκρατία ούτε στην οικονομία της αγοράς και δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός απολυταρχικού ηγέτη.», συνεχίζει.
Είκοσί τρία χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και πέντε χρόνια μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρουμανία πασχίζει να γυρίσει σελίδα στο παρελθόν της. η πολιτική αστάθεια, η οικονομική κρίση και οι πολιτικοί που δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων βυθίζουν τη νεολαία της χώρας σε βαθιά δυσφορία.
Αντί να ψάχνουν ορόσημα στο μέλλον τους, προτιμούν να στρέφονται προς ένα παρελθόν που δεν γνώρισαν, αλλά που τους γοητεύει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι πραγματικά έζησαν επί Τσαουσέσκου, δεν θυμούνται με ρόδινα χρώματα εκείνα τα χρόνια. «Είναι παράλογο. Δεν έχουν ιδέα τι περάσαμε τότε. Μπορώ να καταλάβω τους συνομήλικούς μου που αναπολούν την λεγόμενη κοινωνική ασφάλεια του παλιού καθεστώτος, αλλά να οι νέοι συμπαθούν τον Τσαουσέσκου, αυτό σημαίνει ότι αποτύχαμε, ότι φυλακιστήκαμε για το τίποτα.», λέει ο συνταξιούχος πια Μουσκούρ Ιονάσκου.
Η δυσφορία της ρουμανικής νεολαίας γιγαντώθηκε μετά την πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η σκληρή σύγκρουση μεταξύ του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα και του επικεφαλής της κεντροδεξιάς Τράιαν Μπασέσκου έπεισαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας ότι η ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.
Παρόλο που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, η σοσιαλιστική κυβέρνησης άλλαξε υπουργό Εκπαίδευσης τέσσερις φορές ως τώρα και τα σχολεία άνοιξαν φέτος με μία εβδομάδα καθυστέρηση. Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός απέκτησε το διδακτορικό με λογοκλοπή δεν βοήθησε τα πράγματα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Σόρος το 47% των νέων ηλικίας 14 έσω 18 ετών εκτιμά ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι χειρότερο από εκείνο της κομουνιστική εποχής και το 46% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας.
«Επί Τσαουσέσκου όποιος διέπραττε λογοκλοπή θα έμπαινε φυλακή. Σήμερα κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός, χωρίς να έχει σημασία τι κάνει. Μόνο οι φτωχοί σέβονται τον νόμο», ισχυρίζεται ο έφηβος Στέφαν
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου