Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Επίθεση λάσπης από Τουρκία κατά του Γιώργου

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2011
Μία δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα και εξόργισε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που έδωσε εντολή για αυστηρό διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Αρίντς φέρεται να δήλωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, ότι εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, «μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».
Μόλις έγινε γνωστή η δήλωση Αρίντς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.
Οι χαρακτηρισμένες ως «απίστευτες» δηλώσεις του κ. Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.
Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου-Ερντογάν, που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, μπορεί να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.
Ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Αρίντς, ενώ αναφερόμενος, επίσης, στη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Πηγή: Το Βήμα», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου