Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2011

  • Μιλώντας στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές, για να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν χρεοκοπήσει τη χώρα, αλλά και για να «τελειώνουμε οριστικά με τον δικομματισμό».
  • Μήνυμα απηύθυνε στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδριάζει στη Ν.Υόρκη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επισημαίνει πως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, έχει προωθήσει μια σειρά από πρωτόγνωρες μεταρρυθμίσεις και έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη. Μένουν πολλά να γίνουν, προσθέτει ο πρωθυπουργός, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί για να αντμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη, που πρέπει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για να θωρακίσει τα κράτη - μέλη της.
  • Με επεισοδιακό τρόπο διεκόπη λίγο μετά τις 21:00 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ την Κυριακή. Ομάδα περίπου 60 ατόμων από το συντονιστικό των φοιτητικών καταλήψεων εισέβαλαν στο στούντιο την ώρα που βρισκόταν στον αέρα το δελτίο ειδήσεων, ζητώντας να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του κρατικού καναλιού και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της ΕΡΤ.
  • Με επιχείρηση των ΜΑΤ και ρίψη χημικών αντέδρασε η αστυνομία στην προσπάθεια ομάδας «Αγανακτισμένων» να κλείσουν τη λεωφόρο Αμαλίας, πάνω από την πλατεία Συντάγματος, το απόγευμα της Κυριακής.
  • Νεαρή κοπέλα εκτόξευσε αυγό στην πλάτη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρέθυμνο, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία της για την κατάσταση της χώρας. Φραστική επίθεση και στον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο.
Κόσμος
  • Η γαλλική Αριστερά πανηγυρίζει ιστορικής σημασίας νίκη στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Γερουσίας. Κατακτά την πλειοψηφία για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα βαρύτατο πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί μόλις επτά μήνες προτού διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε σε θριαμβευτικούς τόνους ότι μαζί με τους κομμουνιστές και τους Πράσινους πήρε τον έλεγχο της Γερουσίας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν στηθούν οι προεδρικές κάλπες το 2012.
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας -οι οποίοι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συγκροτούν ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόωρη αναμέτρηση- ζητούν οι πολίτες της ΕΕ να εμπλακούν πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μέσω δημοψηφισμάτων. Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, προτείνει να ψηφίζουν οι πολίτες και για την επιλογή των κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
  • Η Αγία Έδρα διέψευσε το περιεχόμενο δημοσιεύματος της ιταλικής εφημερίδας Libero, σύμφωνα με το οποίο ο ποντίφικας σκέπτεται εντός του 2012 να υποβάλλει παραίτηση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.
  • Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι τον Μαχμούντ Αμπάς κατά την επιστροφή του στη Δυτική Όχθη από τη Νέα Υόρκη, όπου κατέθεσε το ιστορικό αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Ανάμεσα σε χιλιάδες σημαίες και πλήθη που ζητωκραύγαζαν έξω από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ εάν δεν προηγηθεί ο πλήρης τερματισμός του εποικισμού.
  • Σε εκδήλωση του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας παρενέβη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να διαμηνύσει πως «θα παραιτηθεί μόνο εάν τον καταψηφίσει η Βουλή» και να προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει μέτρα για την ανάπτυξη «ώστε να αποδείξει πως η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την Ιταλία». Η κατάσταση όμως στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς είναι έκρυθμη, οι σχέσεις Μπερλουσκόνι-Τρεμόντι στο «κόκκινο», ενώ η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά εκλογές. Ο δε δήμαρχος της Ρώμης φωνάζει «όχι άλλες Νικόλ Μινέτι», αναφερόμενος στην καλλίγραμη πρώην οδοντοτεχνίτη του Καβαλιέρε και νυν περιφερειακή σύμβουλο...
Οικονομία
  • Τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα συζήτησαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο. Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, «το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα επιστρέψει αυτήν την εβδομάδα». Νωρίτερα, μιλώντας στο γεύμα του IIF, ο Ευ.Βενιζέλος είχε τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Κρ.Λαγκάρντ, η οποία πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών υποστήριξε ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς».
  • Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έστειλε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, εάν αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τώρα, θα καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη και αυτό μπορεί να μεταδοθεί, όπως η κατάσταση που βιώσαμε μετά την Lehman Brothers το 2008. «Πρέπει να κάνουμε βήματα που μπορούμε να ελέγχουμε» τόνισε.
  • «Δεν μπορούμε ούτε θα υπογράψουμε λευκή επιταγή. Η συγκατάθεσή μας σε νέες εγγυήσεις πιστώσεων για την Αθήνα εξαρτάται εν τέλει από την στάση της Ελλάδας» δηλώνει ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι με τις σημερινές δημοσκοπήσεις συγκροτούν μαζί με τους Πράσινους ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου