Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ζητούν να γίνει Κάρλα η αποξηραμένη λίμνη Αγουλινίτσα

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2011

Η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία δείχνει το δρόμο. Τον επαναπλημμυρισμό της αποξηραμένης από τη χούντα λίμνης Αγουλινίτσας στην Ηλεία ζητούν οι κάτοικοι και τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής.

Οπως λένε, μια καλά μελετημένη μερική αποκατάσταση της λίμνης θα οδηγήσει σε σοβαρή βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, ιδίως των πουλιών, στην ανάπτυξη και πάλι της προσοδοφόρου αλιείας των χελιών, σε ευκαιρίες για προσέλκυση οικοτουρισμού και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των παρακείμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
«Οι προτεινόμενες επεμβάσεις μεγάλου χαρακτήρα, τύπου δημιουργίας γηπέδου γκολφ, όπως προγραμματίζονται από μεγάλα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, οφείλουν να εξεταστούν σοβαρά, πέραν της ίδιας της αξιοπιστίας τους, και ως προς τις επιπτώσεις τους στη γη, στη ανάλωση αρδευτικού νερού και στη χρήση φυτοφαρμάκων» ανέφεραν σε ειδική εκδήλωση για το θέμα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας», Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Πέτρος Κακούρος, δασολόγος από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, ο Κώστας Ποϊραζίδης, δασολόγος-επιστημονικός υπεύθυνος του WWF Ελλάς και καθηγητής εφαρμογών τεχνολογίας περιβάλλοντος και οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟΠ Ηλείας, Διονύσης Κράγκαρης.
Η ιστορική λίμνη της Αγουλινίτσας ήταν πριν από 40 χρόνια η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου. Κάλυπτε μια έκταση 35 χιλιάδων στρεμμάτων, από τον Αλφειό έως το δάσος του Καϊάφα. Το 1969 αποξηράνθηκε και ήταν ουσιαστικά η τελευταία μεγάλη αποξήρανση της Ευρώπης. Η χρήση γης άλλαξε, αλλά, όπως λένε οι επιστήμονες, μετά από 40 χρόνια θα πρέπει να προβληματιστούμε για το «αν αυτό που χάσαμε αντισταθμίστηκε από την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης».
Το γήπεδο γκολφ έχει προταθεί να κατασκευαστεί από ξένο όμιλο μαζί με ξενοδοχειακή μονάδα.
Ομως η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την έλλειψη νερού και οι κάτοικοι μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται ότι τα προβλήματα θα ενταθούν.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου