Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές»

Μέρκελ: Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα


Τη βούληση της Γερμανίας για «μια ισχυρή Ελλάδα» εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για αλλαγές, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπει η χώρα σε πορεία ασφάλειας.
Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να κάνει ό,τι μπορεί, όμως και η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως οι αδυναμίες του ενός είναι αδυναμία όλων, και η δύναμη του ενός είναι δύναμη όλων, τονίζοντας: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και μετά θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Παραδέχθηκε, όμως, ότι οι Έλληνες σηκώνουν μεγάλο βάρος και πληρώνουν για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται άμεσα.
Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας και σημείωσε πως εκτός από περικοπές η Ελλάδα χρειάζεται και ανάκαμψη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το task force, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ερωτηθείσα αν θα ενισχυθεί περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.
Παπανδρέου: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι δύσκολες»
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως «τα αναγκαία μέτρα» και αναγνώρισε πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι δύσκολες».
«Με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου η Ε.Ε. έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να ισχυροποιήσουμε το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε αχαρτογράφητα νερά. Λογικό είναι να υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πάντως ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι πρέπει «για να μπει η χώρα σε μια πορεία ασφάλειας».
Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το task force, γιατί, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από την τεχνογνωσία για να μπορέσει να αναδείξει «τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά μας».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «κακοφωνία σε διεθνές επίπεδο» που δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είπε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της «κάνει ό,τι μπορεί» και πως οι αποφάσεις «έδειξαν την αποφασιστικότητά μας σε συλλογικό επίπεδο».
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος κάνει μεγάλες θυσίες.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική χειρονομία την πρόσκληση να απευθυνθεί στους γερμανούς βιομήχανους, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «άριστες» τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι η Ελλάδα πέραν της αντιμετώπισης της κρίσης, θα αναδείξει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο για να σταθεί στα δικά της πόδια, όσο και για να συνεισφέρει σε μια ισχυρή Ευρώπη.
Ερωτηθείς για τους στόχους της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι κατ' αρχήν η μείωση του ελλείμματος και ως συνέχεια αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Τέλος, στην ερώτηση αν θα ενισχυθεί περαιτέρω ο EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.
Το μεσημέρι η Άνγκελα Μέρκελ είχε επαινέσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μιλώντας στη συνάντηση των γερμανών βιομηχάνων μετά τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε επίσης, ότι η χώρα της θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έδωσε εκ νέου η κ. Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση χρέους για την αντιμετώπιση του οποίου ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας ότι «δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε», η καγκελάριος τόνισε ότι τα «νέα πακέτα στήριξης είναι η λάθος απάντηση στην κρίση».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου