Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2011

  • Αναταραχή στους κόλπους της ΝΔ αναμένεται να φέρει το νέο βιβλίο του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη με τίτλο «Ο δρόμος προς την άβυσσο», στο οποίο ο Κ.Καραμανλής χαρακτηρίζεται άτολμος και ο Αντώνης Σαμαράς λαϊκιστής. Στα δώδεκα κεφάλαιά του, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής επιχειρείται μια αξιολόγηση των κυβερνήσεων από τον 1981 έως σήμερα.
  • Λανθασμένη χαρακτήρισε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την προσέγγιση της Άγκυρας στο θέμα του φυσικού αερίου, καθώς, στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων υπάρχει πολεμική αναφορά. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμφισβήτησε μάλιστα ανοικτά την επιθυμία τόσο του Ντερβίς Ερογλου όσο και του Ραούφ Ντενκτάς παλαιότερα για λύση του Κυπριακού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν ο Ερογλου θέλει λύση, εγώ είμαι αστροναύτης».
  • Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι υψηλές απολαβές και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και ενώ οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος των σκληρών οικονομικών μέτρων.
  • Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 την Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν εν όψει της εργασιακής εφεδρείας που προωθεί η κυβέρνηση.
  • «Επιβεβλημένη» θεωρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδ.Βουδούρης και Θ.Οικονόμου την αποχώρηση από την κυβέρνηση «όσων δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία», υποστηρίζοντας σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό «υπουργικές αμφιθυμίες και η αναβλητικότητα» ευθύνονται για σημαντικές καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, με τις προϋποθέσεις ότι αυτή υλοποιείται με δέσμευση για το αποτέλεσμα, με δίκαια μέτρα και από μία «αποφασισμένη κυβέρνηση».
Κόσμος
  • Τουλάχιστον πέντε Τούρκοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την οποίας οι αρχές αποδίδουν σε Κούρδους αυτονομιστές. Την επίθεση ακολούθησε συμπλοκή, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες.
  • «Ο τσάρος πέθανε, ζήτω ο νέος τσάρος»: Με τέτοια πρωτοσέλιδα υποδέχεται ο ξένος Τύπος την πρόταση του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα για στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ενώ οι ξένες κυβερνήσεις αλλά και η ρωσική κοινή γνώμη φαίνεται πως θεωρούσαν αναμενόμενη την εξέλιξη. Η πρόταση Μεντβέντεφ για ανταλλαγή ρόλων, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με προαναγγελία μίας δεύτερης περιόδου Πούτιν στο Κρεμλίνο, δεν εξέπληξε ούτε την Ουάσινγκτον, που σημειώνει πως η προσέγγιση Ρωσία και ΗΠΑ θα προοδεύσει «όποιος και εάν είναι ο επόμενος Ρώσος πρόεδρος».
  • Για μία ακόμη εβδομάδα αναβάλλει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης το λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, λόγω των έντονων διαφωνιών για τη σύνθεσή της και το ποιες πόλεις θα αντιπροσωπεύονται. Παράλληλά, οι δυνάμεις του Συμβουλίου ανέφεραν, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες, πως εντόπισαν όπλα σε δύο λιβυκές πόλεις τα οποία ενδεχομένως «να απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες».
  • Επίθεση με αβγά και πέτρες από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές δέχτηκε στη Δαμασκό ο γάλλος πρεσβευτής στη Συρία, Ερίκ Σεβαλιέ, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που ο διπλωμάτης έβγαινε από το ελληνορθόξο Πατριαρχείο μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Ιγνάτιο τον Δ'.
  • Στην ιστορία, τουλάχιστον για την Καταλονία, περνούν οι ταυρομαχίες, καθώς μερικοί από τους κορυφαίους ταυρομάχους της Ισπανίας συγκεντρώνονται στην Βαρκελώνη για τους τελευταίους αγώνες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του σπορ -ή κατ' άλλους, βάρβαρου εθίμου- που ψήφισε η περιφερειακή κυβέρνηση. Η αρένα Monumental, το επίκεντρο των «αποχαιρετιστήριων αγώνων», θα είναι γεμάτη με 20.000 θεατές διαδοχικά το Σάββατο και την Κυριακή, όπου ο Σεραφίν Μαρίν θα γίνει ο τελευταίος ματαδόρ που σκοτώνει ταύρο σε αγώνα στην Καταλονία.
Οικονομία
  • Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την επιβάδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τους φόβους για την ανθεκτικότητα των τραπεζών, κυριαρχούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Οι μεγάλες δυνάμεις είναι διχασμένες στον χειρισμό πολλών κρίσιμων προβλημάτων, ενώ όλα δείχνουν πως προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις επιπτώσεις της αναπόφευκτης -όπως παρουσιάζεται- ελληνικής πτώχευσης. «Σφίγγα» η Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος, νέα δυναμική παρέμβαση του Τίμοθι Γκάιτνερ.
  • Στην κατεύθυνση αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα συνεχίζει να «δείχνει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως οι αποφάσεις για το επίπεδο της συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για τα ελληνικά ομόλογα θα καθοριστούν μετά την έκθεση της τρόικας. Από την πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος διαβεβαίωσε στη συνάντησή του με τον Β.Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
  • Αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012, προτείνει ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Λαρς Φελντ, υποστηρίζοντας ότι το «κούρεμα» στα ομόλογα πρέπει να ανέλθει στο 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου