Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2011


  • Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις κυπριακές γεωτρήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Στ.Λαμπρινίδης συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
  • Επέστρεψε στην Αθήνα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το Γκίσεν της Γερμανίας όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει στον προστάτη. Συνεργάτες του δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.
  • Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Γρεβενών τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τον βίαιο θάνατο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη.
  • Ένας 13χρονος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο Ζεφύρι, ως δράστης της ληστείας που πυροδότησε επεισόδια αθίγγανων με δυνάμεις της αστυνομίας το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στην περιοχή. Τα επεισόδια αποτέλεσαν αιτία για ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο Ζεφύρι με συλλήψεις, ελέγχους σε άτομα, αυτοκίνητα και σπίτια.
  • Επίθεση κατά όσων «με εγκληματική ελαφρότητα αποδέχονται την προοπτική της χρεοκοπίας» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος, όπως είπε, σε «κομμουνιστικής έμπνευσης κόμματα, που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες. Παράλληλα, μίλησε για διαστρέβλωση των λεγομένων του αναφορικά με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Κόσμος
  • Όπως είχαν προαναγγείλει από καιρό και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και μέρους της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε τη Παρασκευή αίτημα στον Γενικό Γραμματέα για αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Μετά την κατάθεση του αιτήματος, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα το επιδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά λόγω του αμερικανικού βέτο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα απορριφθεί. Τη Δευτέρα η εξέταση του αιτήματος στο Συμβούλιο. Ενθουσιασμός στη Δυτική Όχθη αλλά και επεισόδια με ένα νεκρό.
  • Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή πρότεινε να επανέλθουν μέσα σε ένα μήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επιδιώκοντας και την κατάθεση σε σύντομο διάστημα προτάσεων για επιμέρους θέματα όπως το εδαφικό.
  • Σε μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη κάλεσε τους Παλαιστίνιους ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος των Παλαιστίνιων για αναγνώριση. «Τείνω το χέρι μου στο λαό της Παλαιστίνης», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αλλά προειδοποίησε, όπως έκανε και ο Μπαράκ Ομπάμα, ότι η ειρήνη δεν έρχεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά από απευθείας διαπραγματεύσεις.
  • Αψηφώντας την εναντίωση των ΗΠΑ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποβάλει επισήμως σε λίγη ώρα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν το αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα ανέβει εν συνεχεία στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να μιλήσει για την επιδίωξη να καταστεί η Παλαιστίνη το 194ο κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Στον βήμα θα τον διαδεχθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
  • Δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να επιλέγουν το τελευταίο τους γεύμα οι μελλοθάνατοι στο Τέξας, καθώς οι υπερβολικές επιθυμίες ενός θανατοποινίτη εξόργισαν αξιοσέβαστο τοπικό γερουσιαστή.
Οικονομία
  • Οι τραπεζικές μετοχές ηγήθηκαν της ανόδου της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από μία συνεδριάσεις με μεγάλες υποχωρήσεις που οδήγησε τους δείκτες στη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους τελευταίους 16 μήνες. Ανάλογο το κλίμα και στη Νέα Υόρκη, με τις τιμές των εμπορευμάτων να υποχωρούν.
  • Το Βερολίνο αποκλείει εκ νέου το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, λόγω του ανυπολόγιστου κόστους που θα είχε για το σύνολο της Ευρωζώνης: Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, γιατί θα είχε ζημιές που δεν μπορούν να προβλεφθούν». Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβε επίσης η Άνγκελα Μέρκελ.
  • Τα υπέρ και τα κατά της επίσπευσης της σύστασης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για το ευρώ, κατά ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζουν -σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg- οι Βρυξέλλες. Γρηγορότερη υιοθέτηση του ESM, από τα μέσα του 2012, θα οδηγούσε σε πιο «αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης» και θα ελάφρυνε το βάρος των χωρών, ενώ θεωρείται ότι θα μπορούσε να καλύψει, σε περίπτωση ανάγκης, και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου