Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σε απόγνωση οι Αθηναίοι λόγω των απεργιών

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2011

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι της Αθήνας λόγω του απεργιακού μπαράζ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υπόκεινται σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους, ενώ για μία ακόμη φορά πλήγμα δέχεται ο πολύπαθος κλάδος του Τουρισμού.Η αναγκαστική προσφυγή των εργαζομένων στα Ι.Χ. αυτοκίνητα προκαλεί έμφραγμα σε όλες τις οδικές αρτηρίες εντός και πέριξ του ιστορικού κέντρου. Οι εικόνες χάους συνεπάγονται ταλαιπωρία των πολιτών λόγω μεγάλων καθυστερήσεων, υπολειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών και μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παράλληλα, αρκετές επιχειρήσεις που βασίζονται στην τουριστική κίνηση βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε δυσχερή θέση, καθώς πέρα από τις δυσκολίες πρόσβασης σε αυτές, αντιλαμβάνονται πως το απεργιακό μπλακ άουτ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στο ρεύμα των επισκεπτών προς την πρωτεύουσα.
Στις τάξεις των απεργών επικρατεί αναταραχή από την ημέρα που δόθηκε προθεσμία στις εταιρείες όπου εργάζονται -Mετρό, Προαστιακός, Ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ, Τραμ- να καταρτίσουν λίστες με τους εργαζόμενους που πρέπει να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Εδώ και δέκα περίπου ημέρες, τα συνδικαλιστικά τους όργανα ανακοινώνουν συνεχώς και αιφνιδίως κινητοποιήσεις, είτε συντεταγμένα με τα άλλα Μέσα Μεταφοράς, ή ενεργώντας μόνα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να μην είναι καν ενημερωμένοι την προηγούμενη ημέρα για το ποια συγκοινωνιακά Μέσα θα λειτουργούν.
Οι διαδοχικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, σε συνδυασμό με το «χειρόφρενο» στα ταξί, αναγκάζουν τους Αθηναίους να επιστρατεύουν εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, μόνο τα δίκυκλα αποτελούν αξιόπιστη λύση για την αποφυγή καθυστερήσεων, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν τα περπάτημα σε περίπτωση που ο εργασιακός τους χώρος δεν βρίσκεται σε απαγορευτική απόσταση.
Χθες το πρωί, η έλλειψη συγκοινωνιών ανάγκασε το Δήμο Πειραιά να επιστρατεύσει το μικρό τουριστικό τρενάκι, που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί ως ατραξιόν για μικρά παιδιά, προκειμένου να μεταφερθούν εκατοντάδες τουρίστες κρουαζιερόπλοιων στο σημείο όπου έχουν αφετηρία τα διώροφα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας. Σε άλλη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες για τη μετακίνηση αποσκευών από τα πλοία στο αεροδρόμιο.
Παράλληλα, όσοι φτάνουν στο αεροδρόμιο και δεν έχουν εξασφαλίσει κάποιο ιδιωτικό Ι.Χ., έχουν μοναδική επιλογή για τη μεταφορά τους στο κέντρο της Αθήνας τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής που έχουν επιστρατευθεί ειδικά για την περίσταση και στα οποία δημιουργείται το αδιαχώρητο. Βεβαίως, αρκετοί επισκέπτες, ακόμη και εάν έχουν νοικιάσει κάποιο αυτοκίνητο, βρίσκονται γρήγορα αντιμέτωποι με την πρωτοφανή κίνηση στους κεντρικούς δρόμους.
«Ο σύζυγός μου έχει εργαστήριο - κατάστημα. Αναγκάζεται να το ανοίξει αργότερα, προκειμένου να με φέρει στο κέντρο με τη μηχανή. Αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα τελευταία», λέει η Μαρία Βασιλειάδη, ιδιωτική υπάλληλος και συνεχίζει: «Προκαλείται αναστάτωση σε όλη την οικογένεια. Βγαίνουμε εκτός ρυθμού και χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τις δουλειές μας και οι δύο. Ξέρω και άλλους που λόγω της ακριβής βενζίνης, έχουν μεγάλη οικονομική ζημιά».
Ο Γιάννης Τσαμόπουλος, ασκούμενος δικηγόρος, φτάνει στο κέντρο με το αυτοκίνητό του, όμως σκέφτεται να ακολουθήσει σύντομα τη νέα τάση που θέλει αρκετούς Αθηναίους να στρέφονται στο ποδήλατο. «Εχω εξασφαλισμένη θέση πάρκινγκ, όμως τα έξοδα βενζίνης είναι τρομερά και η κίνηση το πρωί είναι πρωτοφανής. Επειδή βλέπω ότι αυτή η κατάσταση δεν διορθώνεται, είμαι ήδη στην αναζήτηση ποδηλάτου, όπως έχουν κάνει ήδη κάποιοι φίλοι μου. Εχω μία ανησυχία για τη σωματική μου ακεραιότητα, όμως με διαβεβαιώνουν ότι είναι απλά θέμα συνήθειας», σημείωσε.
Ο κ. Αργύρης Τάλαρης, δημόσιος υπάλληλος, αισθάνεται τυχερός γιατί μένει στο Βύρωνα και έτσι, οπλισμένος με υπομονή, φτάνει στο κέντρο με τα πόδια: «Ευτυχώς που δεν μένω σε πολύ απομακρυσμένη συνοικία. Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκα στο Ιντερνετ, μέτρησα την απόσταση και είδα ότι είναι λιγότερο από τρία χιλιόμετρα. Ετσι, σχεδόν κάθε μέρα πλέον περπατάω για τη δουλειά μου. Χρειάζομαι πλέον περισσότερο χρόνο για να φτάσω, αλλά σκέφτομαι ότι υπάρχουν και δύο καλά. Γυμνάζομαι λίγο και δεν κολλάω στην κίνηση μαζί με τα αυτοκίνητα».
Ωστόσο, οι καταστηματάρχες της τουριστικής ζώνης δεν αισθάνονται το ίδιο τυχεροί. Ο κ. Ανδρέας βλέπει την κίνηση στο μαγαζί του με σουβενίρ και ρούχα να έχει μειωθεί και θεωρεί ότι, εν μέρει, είναι αποτέλεσμα των απεργιών στις συγκοινωνίες. «Πολλοί ξένοι πελάτες μάς ρωτάνε να τους υποδείξουμε τρόπους για να πάνε σε κάποιο προορισμό ή στο αεροδρόμιο. Εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ειδικά σήμερα δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε τα ταξί. Αυτός είναι και ο λόγος που η κίνηση είναι πεσμένη. Ο Σεπτέμβριος δεν είναι και ο πιο δυνατός μήνας μας, αλλά συνήθως υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες».
Ομως και στις τάξεις των ξενοδόχων έρχεται να προστεθεί μία νέα πηγή ανησυχίας μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί η πόλη στο ζήτημα της ασφάλειας λόγω των επεισοδίων και της αυξημένης εγκληματικότητας. Εχουν αναφερθεί μάλιστα περιπτώσεις ξενοδοχείων που μισθώνουν με επιβάρυνσή τους ιδιωτικά οχήματα για τη μεταφορά πελατών τους από και προς το αεροδρόμιο.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου