Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το τέλος ακινήτων

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2011

Υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι τροπολογίες για το ειδικό τέλος ακινήτων και την αντικατάσταση των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για το ειδικό τέλος ακινήτων και την αντικατάσταση των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την τροπολογία για το τέλος ακινήτων, υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου.
Έτσι, επί 297 παρόντων βουλευτών, η τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων συγκέντρωσε 155 θετικές ψήφους έναντι 142 αρνητικών, ενώ η τροπολογία για την Ελληνική Στατιστική Αρχή, συγκέντρωσε 154 θετικές ψήφους έναντι 143 αρνητικών. Υπενθυμίζεται, πως την ονομαστική ψηφοφορία για το ειδικό τέλος ακινήτων ζήτησε το ΚΚΕ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ την ονομαστική ψηφοφορία για την ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ο ΛΑΟΣ.
Ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανόν και να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, σήμερα, Τρίτη, έβαλε τέλος στα σχετικά σενάρια και ψήφισε υπέρ του ειδικού τέλους ακινήτων.
Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία, ο υπουργός Οικονομικών εξαίρεσε από την καταβολή του τέλους ακινήτων τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Επίσης διευκρίνισε ότι για τα κτίρια που ενοικιάζονται από το δημόσιο, το τέλος θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες.
Διευκρινήσεις Βενιζέλου για το ειδικό τέλος ακινήτων
«Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην Ολομέλεια την Πέμπτη και σε μια συνέντευξη που είχα σήμερα το πρωί, ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι για το ειδικό τέλος. Θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι από κανένα στοιχείο ή από κανένα σημείο του κειμένου της τροπολογίας δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι μισθωμένα στο ελληνικό δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ειλικρινά, απορώ πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα. Ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιεί το ελληνικό Δημόσιο, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να έχουν τέτοια συμβατική σχέση με το ελληνικό δημόσιο.
»Εάν στους καταλόγους της ΔΕΗ αναγράφεται το Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, φυσικά το Δημόσιο θα αναζητήσει αμέσως το αντίστοιχο ποσό από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στον οποίο το ίδιο έχει νοικιάσει.
»Επίσης, τα θέματα που αφορούν την τουριστική μας βιομηχανία, τα έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους της και η παρούσα διατύπωση της τροπολογίας, σε συνδυασμό με την εξουσιοδότηση που παρέχεται μέσω υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση τεχνικού χαρακτήρα θεμάτων, μας επιτρέπει να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση, σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, στο πλαίσιο αυτών που είχα πει κατά τη συζήτηση.
»Εάν το Σώμα συμφωνεί στην διατύπωση για την εξαίρεση των κοινοχρήστων χώρων των πολυκατοικιών να προσθέσουμε και ρητά ότι εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν θα έχουμε καν την ανάγκη αυτής της ερμηνείας με την εφαρμοστική εγκύκλιο και τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο είχα συζητήσει με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας.
»Το τρίτο που ήθελα να τονίσω είναι ένα σημείο που μου έθεσαν πάρα πολλοί συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες και το οποίο το τόνισα και το αποσαφήνισα κατά τη συζήτηση, αλλά ας το επαναλάβω και σήμερα:
»Μπορεί να έχουμε διάφορες κατηγορίες συνανθρώπων μας σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Μπορεί να έχουμε ανθρώπους που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια και που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι για αυτούς στην πραγματικότητα όρος ύπαρξης. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ζητήματα και θα λυθούν ρητά με την εφαρμοστική απόφαση και την εγκύκλιο, αλλά και θα αντιμετωπιστούν με τον πιο λειτουργικό και πιο ευαίσθητο τρόπο.
»Σημασία έχει, με την ψήφιση αυτής της διάταξης και με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού οφέλους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και τον δημοσιονομικό στόχο του 2012.
»Σας εξήγησα δε, την Πέμπτη ότι όλη η ρύθμιση αυτή θα ενταχθεί -και άρα θα τύχει και νέας επεξεργασίας- στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα όπου θα έχουμε την ευκαιρία όπου θα έχουμε την ευκαιρία πάρα πολύ σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Γιατί, στην ακίνητη περιουσία στην πραγματικότητα συναντώνται και οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας -και η επίσημη και η ανεπίσημη. Και στην πραγματικότητα, η μήτρα όλων των προβλημάτων είναι αυτή η σύγκρουση μεταξύ οικονομίας και παραοικονομίας. Εκεί βρίσκεται όλο το πρόβλημα και όλο το δράμα, αν θέλετε, των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.
»Άρα, λοιπόν με αυτές τις διευκρινήσεις θέλω να πιστεύω ότι αίρονται διάφορες παρεξηγήσεις που ειλικρινά απορώ γιατί και πώς προέκυψαν -μέχρι και ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης μου απηύθυνε σήμερα έγγραφο σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων μισθωμένων στο ελληνικό Δημόσιο- ενώ ποτέ από κανένα σημείο των κειμένων ή της συζήτησης δεν προέκυψε το θέμα αυτό.»
Βενιζέλος: Διαψεύδει σενάρια εξαίρεσης ιδιοκτητών κτιρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο
Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων, των ιδιοκτητών των κτιρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι σε σχέση με το ειδικό τέλος. Από κανένα στοιχείο ή σημείο δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αν στους καταλόγους της ΔΕΗ καταγράφεται το Δημόσιο ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, το Δημόσιο θα αναζητήσει ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η εξαίρεση που ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, δέον να θεωρείται πως ισχύει και τους αντίστοιχους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων. Επανέλαβε δε, πως στην υπουργική εγκύκλιο με την οποία θα εφαρμοστεί η τροπολογία, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπόχρεους εκείνους, που εξαρτώνται από ηλεκτρικές συσκευές (άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια κλπ.).
«Τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν ρητά με την εγκύκλιο και την εφαρμοστική απόφαση και θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο. Σημασία έχει να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και 2012. Όλη η ρύθμιση θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπου συναντώνται και οι δύο όψεις της οικονομίας - επίσημη και ανεπίσημη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου