Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αναζητούνται επιπλέον ασημικά για πώληση

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΥΨΟΥΣ 50 ΔΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

ΠΩΛΗΣΗ «ΑΣΗΜΙΚΩΝ» αξίας 50 δισ. ευρώ έως το 2015, μεγάλη και διαρκής λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα (χωρίς δαπάνες για τόκους) πάνω από το 6% του ΑΕΠ αλλά και... χαμηλές πτήσεις ανάπτυξης κατά 2,2% μετά το 2012 είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει η χώρα το νέο δάνειο.
Αυτό αναφέρεται σε νέα έκθεση της IIF, της ένωσης τραπεζών που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Στο ύψος του δανείου υπολογίζονται πλέον αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ (με ορίζοντα το 2015), έναντι 28 δισ. ευρώ (έως το 2014) που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, ποσό που θεωρείται υπερφιλόδοξο από την τρόικα, η οποία αναζητά σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου που μπορούν να προστεθούν στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
Χαρακτηριστικό της έκθεσης της IIF είναι ότι εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση του δανείου αλλά και πολύ υποστηρικτική για την πρόοδο της κυβέρνησης σε σχέση με την πορεία του μνημονίου. Αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι η καθαρή απόδοσή τους παραμένει υπό συζήτηση με την τρόικα ως μέρος της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου και προσδιορίζει την εκταμίευση της δόσης στα μέσα Οκτωβρίου.
Αποδίδει τη «διολίσθηση» του 2011 «στη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ, στην καθυστέρηση της εφαρμογής των χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια της τρόικας, στην υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων και σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια προσαρμογής της Ελλάδας στους πρώτους 18 μήνες του προγράμματος», καθώς, όπως αναφέρει, μέχρι το τέλος του 2011, η Ελλάδα θα έχει μία «άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή».
Αναφέρει διεξοδικά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η χώρα, αλλά και τα λεφτά που θα πάρει από το νέο δάνειο. Εκτιμά ότι το χρέος έως το τέλος του 2011 θα φτάσει (χωρίς το δάνειο) στα 346 δισ. ευρώ, ή στο 155,6% του ΑΕΠ, και το PSI θα περιοριστεί κατά 27 δισ. ευρώ στα 319 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι το χρέος στο τέλος του 2015 θα φτάσει στα 306 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2020 στα 307 δισ. ευρώ. Σε αξία δηλαδή θα παραμείνει το ίδιο ως αναλογία του ΑΕΠ (με προϋπόθεση την ανάκαμψη), ενώ θα περιοριστεί στο τέλος της δεκαετίας στο 98,2% του ΑΕΠ. Βασική πηγή μείωσης θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ μετά δεν υπάρχει ανάλογη συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία μείωσης του χρέους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου