Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Να αποδείξει τη δέσμευσή του στην ειρήνη καλεί το Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον

Ρίχνουν μερικώς τους τόνους οι ΗΠΑ στη διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ εξαιτίας της επέκτασης του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Χίλαρι Κλίντον υπογραμμίζει το «στενό, ακλόνητο δεσμό» μεταξύ των δύο χωρών, ζητά όμως από το Ισραήλ να αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή του στην ειρηνευτική διαδικασία...

Λίγες ώρες μετά την όξυνση της διπλωματικής διαμάχης με την αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ στο Ισραήλ, η Χίλαρι Κλίντον παρέλαβε τη σκυτάλη για να ρίξει τους τόνους μιλώντας για την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ και το «στενό, αδιάρρηκτο δεσμό» μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, όμως, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει να αποδείξει με πράξεις τη δέσμευσή του στην ειρηνευτική διαδικασία. Η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Χίλαρι Κλίντον κινήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. «Οι ώριμες διμερείς σχέσεις μπορεί να έχουν διαφωνίες και αυτή είναι μία από αυτές τις διαφωνίες» δήλωσε ο Γκιμπς, τονίζοντας ότι δεν διαταράσσεται ο αδιάρρηκτος δεσμός των δύο χωρών και η αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για τα «θερμά λόγια» της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τα οποία παραπέμπουν «στους στενούς, ακατάλυτους» συμμαχικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η επίσκεψη Μίτσελ

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ βρέθηκαν σε «ιστορικό χαμηλό» εξαιτίας της επέκτασης του εποικισμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ ανέβαλε επ' αόριστον την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ με κίνδυνο να εξαπλωθούν στη Δυτική Όχθη.

Υπό το βάρος της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπου επρόκειτο να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Ο Τζορτζ Μίτσελ αναμένετο στο Ισραήλ για να θέσει τις βάσεις για την επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η σχετική συμφωνία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα, όμως τινάζεται στον αέρα με την ισραηλινή ανακοίνωση της ανέγερσης 1.600 νέων κατοικιών σε οικισμό εποίκων στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίμαχη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα, και εξελήφθη ως προσβολή από τις ΗΠΑ. Σε βαρύ κλίμα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απολογήθηκε για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του εποικιστικού σχεδίου, ωστόσο για αυτή καθαυτή τη συνέχιση του εποικισμού δεν έκανε κανένα βήμα πίσω. Από το βήμα της Κνεσέτ υπεραμύνθηκε της ανέγερσης νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι «δεν βλάπτονται» οι Παλαιστίνιοι.

Ανταποκριτές στο Ισραήλ σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα αδιέξοδο: εάν ο Νετανιάχου υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ και ακυρώσει τα σχέδια μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της κυβέρνησής του, και εάν δεν το πράξει κατά πάσα πιθανότητα τορπιλίζονται οι έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 35 ετών. Επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την ένταση με τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργός Εξωτερικών Αβινγκτορ Λίμπερμαν να δηλώνει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γιατί η κλιμάκωση δε συμφέρει καμία πλευρά.

Ωστόσο, η αναβολή της επίσκεψης του Τζορτζ Μίτσελ αποτελεί ισχυρή ένδειξη της αμερικανικής οργής για τις ισραηλινές κινήσεις και έρχεται να βαθύνει τη διαμάχη. Οι Ηνωμένες Παλιτείες απαιτούν από το Ισραήλ την ακύρωση του προγράμματος κατασκευής νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητούν άμεσα μία «επίσημη απάντηση».

Συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν την Τρίτη με δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ σε πολλές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Νεαροί Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Οι Παλαιστίνιοι έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους, ενώ έκλεισαν και τα σχολεία σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Έξι άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και 39 συνελήφθησαν από την ισραηλινή αστυνομία, ανάμεσά τους οκτώ ανήλικοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε «αυτοσυγκράτηση και ηρεμία» από όλες τις πλευρές, λέγοντας ότι «το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί το αντικείμενο μελλουσών διαβουλεύσεων των δύο πλευρών, ενώ υπογράμμισε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ισραηλινοί οικισμοί, σε κατεχόμενα εδάφη είναι γενικώς παράνομοι».

Η αστυνομική δύναμη στην Ιερουσαλήμ ανέρχεται στους 3.000 άνδρες και επικεντρώνεται στην περιοχή της Παλαιάς Πόλης, ενώ απαγορευμένη είναι η κυκλοφορία στην Πλατεία των Τζαμιών σε όλους τους μη μουσουλμάνους, αλλά και στους μουσουλμάνους κάτω των 50 ετών.

Πέραν των σχεδίων για την επέκταση του εποικισμού οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ κόντρα στην επαναλειτουργία συναγωγής -που έχει στο εβραϊκό τομέα της Παλαιάς Πόλης. «Αυτή η συναγωγή θα είναι πρελούδιο βίας, θρησκευτικού φανατισμού και εξτρεμισμού» δηλώνει η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τη λειτουργία της συναγωγής κατήγγειλε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να εμποδίσει το Ισραήλ να σύρει την περιοχή σε έναν θρησκευτικό πόλεμο μέσω της επιμονής του σε αυτή την κατάφωρη επίθεση κατά των ιερών των μουσουλμάνων».

Από πλευράς της, η Χαμάς κήρυξε την Τρίτη «ημέρα οργής» στη Λωρίδα της Γάζας για την επαναλειτουργία της συναγωγής Χούρβα.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι το κάλεσμα ορισμένων Παλαιστίνιων αξιωματούχων να υπερασπίσουν οι ομοεθνείς τους το Όρος του Ναού, όπου βρίσκεται το τέμενος του Αλ Ακσά, έρχεται εν μέσω φημών ότι εβραίοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις είναι μικρής κλίμακας, κανείς δεν έχει ξεχάσει πώς ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα για τους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου