Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Εμπλοκή του Πάπα σε σκάνδαλο συγκάλυψης παιδεραστή

Οι New York Times έφεραν στο φως επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες ο Πάπας Βενέδικτος ήταν προσωπικά αναμεμιγμένος στη συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικό ιερέα.
O Λόρενς Μάρφι κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε 200 ανήλικα αγόρια. Ο ιερέας στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν, είχε εργαστεί σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, από το 1950 μέχρι το 1977.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υψηλά ιστάμενοι Αμερικανοί ιερείς αλλά και ο Πάπας Βενέδικτος, μαζί με τον σημερινό υπουργό εξωτερικών της Αγίας ‘Εδρας, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, συνέβαλαν στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος του ιερέα.
Το Βατικανό υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν ερευνήσει το θέμα.
Για περισσότερα από 20 χρόνια πριν γίνει Πάπας, ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσιγκερ ήταν πρόεδρος της “επιτροπής για την ορθότητα της πίστεως”, το γραφείο του Βατικανού που ήταν υπεύθυνο, μεταξύ άλλων και για την αντίδραση της Εκκλησίας στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πάπας είχε επιλέξει, το 1996, να μην απαντήσει σε δύο επιστολές που του είχαν αποσταλεί από ιερείς και ζητούσαν πειθαρχικές πεινές στον τον Λόρενς Μάρφι.
Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική δίκη, αλλά η όλη διαδικασία, μετά από λίγο καιρό, σταμάτησε.
Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζουν οι New York Times, ο Μάρφι μετατέθηκε σε άλλη ενορία, όπου πέρασε τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής του, συναναστρεφόμενος ελεύθερα με παιδιά στις ενορίες και τα σχολεία. Το 1998 πέθανε με καθαρό μητρώο.

Νομικές διαδικασίες
Ο Πίτερ Ίσλεϊ, διευθυντής του Δικτύου Επιζώντων όσων Κακοποιήθηκαν από Ιερείς, (SNAP), δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Πρόκειται για την πιο αδιάσειστη περίπτωση παιδοφιλίας που θα μπορούσατε να έχετε", σύμφωνα με το Associated Press.
"Πρέπει να γνωρίζουμε γιατί (ο Πάπας) δεν μας μίλησε για την περίπτωση του (Μάφρι) και γιατί δεν μίλησε στην αστυνομία για αυτόν και γιατί δεν τον καταδίκασε και γιατί δεν του αφαίρεσε το κολάρο". Σήμερα το πρωί, ακτιβιστές του SNAP πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ιταλίας - Βατικανού, κατακρίνοντας την στάση του πάπα Βενέδικτου στην όλη υπόθεση.
Δύο δικηγόροι έχουν καταθέσει μηνύσεις εκ μέρους πέντε ανδρών που υποστηρίζουν ότι η Αρχιεπισκοπή του Μιλγουόκι δεν έλαβε επαρκή μέτρα.

Μαρτυρίες
Φερόμενα ως θύματα του ιερέα κατέθεσαν στην εφημερίδα ότι ο ιερέας τους έβγαζε τα παντελόνια και τους άγγιζε. Τα περιστατικά κακοποίησης έγιναν στο γραφείο του, στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό της μητέρας του, σε εκδρομές της σχολής και στα κρεβάτια των κοιτώνων τους τα βράδια.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, σε ανακοίνωσε αποκάλεσε το περιστατικό ως "τραγική περίπτωση" αλλά επεσήμανε ότι το Βατικανό είχε εμπλακεί μόνο το 1996, όταν οι αμερικανικές αρχές έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση.
Ο ίδιος εξήγησε ότι στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Μάρφι, "μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του".
“Δόθηκε, σαφώς, προτεραιότητα στην προστασία της Εκκλησίας”, αναφέρουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία που της παρέδωσαν πέντε άνδρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθολική επισκοπή του Μιλγουόκι, αφού “υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση πολύ πριν ενηλικιωθούν”.

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου