Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αν μπούμε στο ΔΝΤ δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου πρότεινε να καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο

«Έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας. Παρά τις δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος. Παρά τη μυθολογία, θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να τονώσει τα στελέχη του, που ανησυχούσαν έντονα και προβληματίζονταν για το αν τελικά η χώρα θα οδηγηθεί στο ΔΝΤ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι αγνοεί το πολιτικό κόστος για τον ίδιον από τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του και για να βάλει τέρμα στο όργιο φημών ότι δήθεν στο Νομισματοκοπείο τυπώνονται οι νέες δραχμές (τα τελευταία 24ωρα μικροκαταθέτες σήκωναν πανικόβλητοι τα χρήματά τους από τις τράπεζες), τόνισε πως «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, όπως κάποιοι άσχετοι υποστηρίζουν».

Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να ρίξει στο φιλότιμο τα στελέχη που αντιδρούν στα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν ξένα προς την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε τις «διαχρονικές αξίες» του Κινήματος: «Γνωρίζω, καταλαβαίνω και μοιράζομαι τις αγωνίες σας. Συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς και απόλυτα προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας και στις επιλογές που ορίζουν οι διαχρονικές αξίες του ΠΑΣΟΚ».

Ζήτησε να δείξουν αίσθημα ευθύνης προβάλλοντας το ύψιστο καθήκον «να προστατεύσουν την υπόσταση της χώρας», και τους κάλεσε να φύγουν από την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος, ενώ άφησε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ: Είναι ευκαιρία να φύγουμε από την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, κρατώντας όλα τα καλά που έγιναν στον τόπο και αφήνοντας πίσω όλες τις παθογένειες, όλα τα προβλήματα, όλες τις αρρώστιες του πολιτικού μας συστήματος. Είναι ευκαιρία να στοχαστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε έννοιες. Να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι. Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και οι ίδιοι οι πολίτες. Το παράδειγμα, όμως, και το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνουμε εμείς. Πρώτοι απʼ όλους. Αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή προέχει να προστατεύσουμε την ίδια την υπόστασή μας ως χώρα, σώζοντας την οικονομία μας. Και αυτό κάνω καθημερινά, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μια πατριωτική δύναμη που κοιτάει πρώτα το συμφέρον της χώρας. Δεν θα λιποτακτήσουμε, ούτε και θα αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει. Όποιες και αν είναι οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε και όσες θυσίες και αν πρέπει να κάνουμε. Όποιο και αν είναι αυτό που πολλοί ονομάζουν πολιτικό κόστος, το οποίο δεν φοβάμαι.

Η Τόνια Αντωνίου, ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ο Χρήστος Κουτσουλάς ρώτησαν τον πρωθυπουργό ευθέως αν τίθεται θέμα ΔΝΤ, επισημαίνοντας «πως καλό είναι να το αποφύγουμε». Ο Παπανδρέου μπήκε και ο ίδιος στη σεναριολογία, τονίζοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μέσω Ευρώπης ώστε να υπάρξουν λιγότεροι κραδασμοί. «Έχουμε κάνει δυναμικές παρεμβάσεις, από εκεί που ήμασταν μόνοι μας, το μαύρο πρόβατο, καταφέραμε με τις διαπραγματεύσεις όλη η Ευρώπη να πιέζει τη Μέρκελ να αποδεχθεί τους όρους των ευρωπαϊκών κανόνων. Θα υπερβούμε τον κάβο χωρίς το ΔΝΤ ή την Ευρώπη να δανειστούμε με σχετικά χαμηλά επιτόκια και καλό θα είναι η Ευρώπη να δείξει έμπρακτα την υποστήριξή της. Ο Μπαρόζο, με τον οποίο συνομίλησα, είναι ένας καλός σύμμαχος και πιέζει κι αυτός προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορεί να βρεθεί η λύση. Αν είναι να μπούμε στο ΔΝΤ, τότε αυτό θα γίνει μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιʼ αυτό και εξετάζουμε όλα τα σενάρια».

Μάλιστα τους αποκάλυψε πως με την ηγεσία του ΔΝΤ έγιναν συζητήσεις τεσσάρων ωρών κατά την επίσκεψη του ίδιου και του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας, προφανώς για να απαλύνει τις εντυπώσεις, πως «δεν θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα αν μπούμε στο ΔΝΤ, γιατί αυτά που έχουμε λάβει είναι αρκετά δεν μας ζητάνε επιπλέον». Άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Μίχας, και η Συλβάνα Ράπτη, προτίμησαν να εξάρουν το έργο του πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο και τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες σε Ευρώπη και Αμερική. Ο Παντελής Οικονόμου ζήτησε να υπάρξει ένα κείμενο πολιτικής απόφασης που θα στηρίζει τον πρωθυπουργό σε όλες του τις κινήσεις, αλλά το αφήσανε για άλλη στιγμή, αν και εφόσον προκληθούν εντονότερες αντιδράσεις, ενώ ο Μανόλης Όθωνας έθεσε το θέμα της λειτουργίας του κράτους, όπου δεν προωθείται τίποτε αναπτυξιακό, αντίθετα είναι γραφειοκρατικό και έντονα αποκρουστικό, και έκανε πρόταση να καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο: «Δεν πρέπει η μονιμότητα στο Δημόσιο να είναι θέμα ταμπού, πρέπει να το εξετάσουμε…» τόνισε για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι όντως το κράτος σήμερα όπως λειτουργεί είναι αντιπαραγωγικό, αλλά το θέμα αυτό είναι πρόωρο να το αγγίξουμε. Ο Πάρης Κουκουλόπουλος τέλος επεσήμανε ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 2 Μαρτίου ήταν η νέα διακήρυξη που αντικαθιστά αυτήν της 3η του Σεπτέμβρη.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν έντονος ο φόβος για το πώς θα αντιδρούσαν τα στελέχη Αριστερής Πρωτοβουλίας, αλλά και μερίδα των λεγόμενων εκσυγχρονιστών στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που έγινε χθες. Η πλευρά των εκσυγχρονιστών πιέζει για ακόμη σκληρότερα μέτρα, ενώ από την πλευρά Παναγιωτακόπουλου είχε διαρρεύσει ότι θα μοίραζαν κείμενο με υπογραφές ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης σε περίπτωση που το Εθνικό Συμβούλιο θα περιλάμβανε μόνο ομιλία της ηγεσίας και όχι των μελών του. Όταν το πληροφορήθηκε ο γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, ενημέρωσε το Μαξίμου και για να μην υπάρξουν κραδασμοί αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τις ομιλίες των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση, Σπυρόπουλου και Ξυνίδη, να μεταφερθούν οι συμμετέχοντες σε διάφορες αίθουσες για να μιλήσουν κατά τμήματα και όχι όλοι στην κεντρική αίθουσα, παρά μόνο στο τέλος, για την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Μάλιστα για να γίνει σαφές σε όσους είχαν σκοπό να εκφράσουν τις διαφωνίες τους μοιράστηκε, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης ώστε να καταλάβουν όλοι πως δεν περιλαμβάνονταν μόνο ομιλίες της ηγεσίας αλλά και των μελών του ΕΣ.

Πηγή: TO ΠAPON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου