Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Καρφιά Αντώνη Σαμαρά για Αγγέλα

Καρφιά για Μέρκελ, ότι υπονομεύει το ευρώ, πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της «Herald Tribune». Ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξήσει τις εξαγωγές της», είπε. Αιχμές για τη στρατηγική Μέρκελ άφησε και ο Δ. Αβραμόπουλος. Είπε ότι ενώ θα έπρεπε να ενισχύσει την κοινοτική αλληλεγγύη, δίνει έμφαση στους οικονομικούς μηχανισμούς προώθησης των γερμανικών συμφερόντων.

Δεν φοβάται ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ο Αντώνης Σαμαράς. «Μια χώρα πτωχεύει πολύ πιο δύσκολα από μια εταιρεία» είπε. «Μια εταιρεία μπορεί πάντα να πουληθεί ή να κλείσει. Μια χώρα δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να κλείσει. Εχουμε σχετικά υψηλό δημόσιο δανεισμό, αλλά σχετικά χαμηλό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, οπότε ο συνολικός δανεισμός μας είναι μάλλον μέσου επιπέδου».

Θα βάλει πάντως πλάτη στην κυβέρνηση στην κρίσιμη μάχη που θα δώσει το επόμενο διήμερο στις Βρυξέλλες με ζητούμενο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προστασίας από το πάρτι των κερδοσκόπων. Στο εσωτερικό επικρίνει τα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι επιβαρύνουν πάλι τους μικρομεσαίους και χτυπάει το καμπανάκι για κοινωνικές εκρήξεις.

«Να φτωχύνουμε...»
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κινείται σε αντίθετη γραμμή με τη Ρηγίλλης σε ό,τι αφορά τα μέτρα. «Σήμερα χρειάζεται να κατεβάσουμε το επίπεδο του ελληνικού λαού, πρέπει όλοι να φτωχύνουμε» είπε στον «Σκάι». «Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση». Τον τρομάζει και εκείνον η κοινωνική αναταραχή. «Η Ελλάδα ας προσγειωθεί ανώμαλα, αλλά ας προσγειωθεί» είπε. «Γι' αυτό κάνω έκκληση όλοι να σκεφτούν τις ευθύνες τους. Αυτήν την ώρα πρέπει να ξεχάσουμε τις διαφορές μας. Αν η Ελλάς πτωχεύσει αύριο, αν υπάρχει βαθιά κοινωνική αναταραχή την οποία όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθεί, θα θυμάται κανείς τα κόμματα; Θα αποτελούν θλιβερή ανάμνηση».

Ο Α. Σαμαράς σήμερα το πρωί επρόκειτο να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος Μέρκελ τον προσκάλεσε να ενημερώσει τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το ελληνικό πρόβλημα αύριο το πρωί. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος. «Πάει για να "βάλει πλάτη" στην Ελλάδα, να στηρίξει την ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε άμεσα, με τον πλέον σταθερό και ασφαλή τρόπο, να βγούμε από την κρίση».

Η Ν.Δ. προτείνει «ή να παρασχεθούν στην Ελλάδα οι απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί με όρους που την συμφέρουν -όπως ακριβώς δανείζονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- ή να υπάρξει οικονομική βοήθεια, η οποία μπορεί να διακανονιστεί σε διμερές επίπεδο, ώστε να μην προσκρούει μια τέτοια απόφαση στις γνωστές κοινοτικές απαγορεύσεις» όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας με την κυριολεξία του όρου. Δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα. Χρεοκόπησε το κοινωνικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε. Ενα μοντέλο που σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναδιένειμε δανεικά, όχι "πλεόνασμα". Δεν αναδιένειμε εισόδημα από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, αλλά από τις μελλοντικές γενιές στην τωρινή».

Θεωρεί άδικα τα μέτρα. «Δεν επιβλήθηκαν σε εκείνους που έχουν περιθώρια να δώσουν. Επιβλήθηκαν σε εκείνους που ήδη βρίσκονται στο όριο» είπε. «Ως πολιτικός, φοβάμαι κοινωνικά ξεσπάσματα και εκρήξεις, ενώ ως οικονομολόγος ένα φαύλο κύκλο, όπου τα συσταλτικά μέτρα θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση, άρα ανεπαρκή φορολογικά έσοδα, άρα θα απαιτήσουν ακόμα σκληρότερα συσταλτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση...

Γι' αυτό έχω προτείνει μια σειρά από μέτρα-ανάσες, μέτρα "εκτάκτου ανάγκης", "πρώτων βοηθειών"».

Πηγή: Eλευθεροτυπία, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου